Mielipide

Hanifin sai kehittymisestään ansaitsemansa palkkion – kutsu tähdistöotteluun on seuraava askel kohti supertähteyttä

NHL / Kolumni
Tällä kaudella Carolina Hurricanesin ykköspuolustaja ja kutsu NHL:n tähdistöotteluun, ensi kaudeksi luvassa jatkosopimus ja palkankorotus. Noah Hanifin on nousukiidossa puolustajien tähtiluokkaan.

Kesällä 2015 varaustilaisuuden viidentenä pelaajana varattu Noah Hanifin pelaa jo kolmatta kauttaan Carolina Hurricanes -puolustuksessa. Isokokoiseen amerikkalaiseen on kohdistunut kovia odotuksia, varsinkin kun nuorukainen nousi NHL-kokoonpanoon heti varausta seuranneena syksynä.

Kaksi ensimmäistä NHL-kautta maalasivat Hanifinista kuitenkin kuvaa epävarmana puolustajana, joka on vaikeuksissa omassa päässä, eikä pelinopeus aivan riitä olemaan tehokas hyökkäyspelissä.

Positiivisia merkkejä alkoi näkyä viime kauden lopulla, kun Hurricanes kauppasi siirtotakarajalla Ron Hainseyn Pittsburgh Penguinsiin, mikä tarjosi Hanifinille isomman roolin. Kasvaneen vastuun myötä Hanifinin pelaaminen oli varmempaa, ja lupaavan puolustajan itseluottamus selvästi kasvoi.

Tulokassopimus päättyy tämän kauden jälkeen, ja Hanifin pelaa uransa tehokkainta ja monipuolisinta peliä.

Tällä kaudella Hanifin on tehnyt lopullisen läpimurtonsa, mistä palkinnoksi nuori puolustaja sai kutsun NHL:n tähdistöotteluun.

Kauden puoliväliin mennessä 20-vuotias puolustaja on jo rikkonut maaliennätyksensä ja piste-ennätyskin menee nykytahdilla pian rikki. Kolme edellistä kautta Justin Faulk on ollut Hurricanesin tehopuolustaja, mutta tällä kaudella kapteenistoon kuuluvan amerikkalaisen ruuti on ollut märkää.

Peliaikaan suhteutettuna Hanifin on ollut lähes tuplasti tehokkaampi kuin Faulk.

Hanifinin vahvat otteet näkyvät muuallakin kuin tehotilastossa. Laukaisuhallintaa mittaavissa edistyneissä tilastoissa Hanifin on koko NHL:n kärkeä. Tilastoa tosin vääristää se, että Hurricanes-puolustaja on aloittanut valtaosan vaihdoistaan hyökkäysalueelta.

Hanifin on kuitenkin NHL:n parhaimmistoa puolustajien osalta myös maaliodottamalla mitattuna. Tehtyjen maalien maaliodottamassa Hanifin on sijalla 21 takanaan muun muassa Brent Burns ja Erik Karlsson. Tehtyjen ja päästettyjen maalien maaliodottamaerotuksessa Hurricanes-lupaus on NHL:n seitsemänneksi paras.

Päästettyjen maalien maaliodottamassa Hanifin on Hurricanes-puolustajista edellä esimerkiksi Jaccob Slavinia, jota pidetään puolustuspelin erikoismiehenä. Lisääntyneen tehokkuuden ohella Hanifin on siis pystynyt parantamaan myös puolustuspeliään.

Virheitä toki tapahtuu edelleen, kuten edellisessä pelissä Tampa Bay Lightningia vastaan. Peliaikaan suhteutettuna Hanifinille myös kertyy Hurricanes-puolustajista eniten kiekonmenetyksiä. Nuori puolustaja on kuitenkin oikealla tiellä. Tulokassopimus päättyy tämän kauden jälkeen, ja Hanifin pelaa uransa tehokkainta ja monipuolisinta peliä.

Kun samaan aikaan Faulk alisuorittaa, näyttää Hanifinin tulevaisuus valoisalta.

Lähteet: Corsica, NHL.com

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös