ILV - IFK
LUK - HPK
SAI - JUK
SPO - PEL
WSH - SJS 2.00
OTT - ARI 2.30
CHI - NYI 3.30
CGY - CAR 4.00
EDM - DET 4.00
Mielipide

Hämmentäjä palaa kaukaloon

NHL / Kolumni
Pelikielto on kärsitty, ja soturi palaa kaukaloon. Daniel Carcillo luistelee United Centerin jäälle kovan odotusarvon saattelemana. Luonnepelaamista rakastava kotiyleisö saa kokea odottamansa kliimaksin.

Huomenna torstaina pelataan Chicagon United Centerissä ottelu, jota odotetaan suurella mielenkiinnolla. Blackhawks saa vastustajakseen liigadebytantti Winnipeg Jetsin. 21674 katsojaa odottaa vain yhtä lopputulosta - kotivoittoa.

Oman värinsä otteluun tuovat vastustajan riveissä pelaavat entiset United Centerin suosikit. Jetsin profiilipelaajiin kuuluvat Andrew Ladd ja Dustin Byfuglien saavat ansaitsemansa vastaanoton.

Kotiyleisön mielessä on muutakin kuin nostalgia. Kaukaloon luistelee odotettu pelaaja. Viime kesänä joukkueeseen liittynyt Daniel Carcillo tekee debyyttinsä legendaarisessa intiaanipaidassa.

Onnistunut täydennys

Blackhawksin edelliskausi päättyi tunnetulla tavalla. Mestaruuden puolustamisesta muodostui ylivoimainen haaste joukkueen menetettyä palkkakattotaistelun myötä radikaalin määrän asennetta, kovuutta ja työmoraalia.

Suruaika jäi kuitenkin lyhyeksi. Toimitusjohtaja Stan Bowman aloitti välittömän prosessin, jonka tavoitteeksi asetettiin Blackhawksin palauttaminen liigan kärkeen.

Siihen sisältyi kaksi vaihetta. Bowmanin oli saatava lisäilmaa taistelussa palkkakattoa vastaan, ja joukkueeseen oli palautettava siitä vuotta aiemmin kadonnut osaaminen.

Puolustaja Brian Campbellin kauppaaminen Floridaan täytti ensimmäisen haasteen. Hänen vuosipalkastaan säästyneet seitsemän miljoonaa dollaria antoivat vauhtia kakkosvaiheen toteuttamiseen.

Bowman toimi nopeasti. Pelaajamarkkinoilta löydettiin haluttua riistaa. Carcillon, Jamal Mayersin, Steve Montadorin ja Sean O'Donnellin hankinnat toivat takaisin osan kaivatusta kulttuurista. Viime kauden kiltistä ja pehmeästä Blackhawksista oli rakentunut seuran historiaan paremmin istuva nykyversio.

Pääsy paratiisiin

Daniel Carcillo siirtyi Chicagoon vapaan agentin statuksella Philadelphiasta. Bowman sorvasi hänen kanssaan vuoden mittaisen sopimuksen, joka allekirjoitettiin heinäkuun 1. päivänä.

Carcillo on viihtynyt uudessa kotikaupungissaan mainiosti. Hän on ollut tuttu näky urheilukulttuuristaan tunnetun Chicagon estradeilla. 26-vuotias kanadalainen on nähty muun muassa baseballjoukkue White Soxin matseissa avausheiton tekijänä.

NHL-piireissä istuu syvällä kultti, joka liittyy Original Six-joukkueisiin. Niiden edustaminen koetaan varsinkin pohjoisamerikkalaisten pelaajien kohdalla suurena kunniana. Carcillo on jo useaan otteeseen painottanut saamaansa tilaisuutta. Hän kokee Blackhawks-paidan päällevetämisessä ihmiselon jälkeisiä fiiliksiä.

Viime kauden jälkimainingit toivat mukanaan pelikiellon, joka piti Carcillon sivussa Blackhawksin alkaneen kauden kahdesta ensimmäisestä ottelusta. Rangaistus on nyt kärsitty, ja soturi on valmiina mielipuuhaansa.

– Suuri hetki on käsillä. Olen hyvin valmistautunut. Töitä on paiskittu kovalla asenteella, pohtii päättäväinen Carcillo.


Keskushyökkääjäksi siirretty Patrick Kane saa rinnalleen hämmentäjän.

Suunnitelmallisuutta

Daniel Carcillon pelaajaprofiili rakentuu asennepelaamisen ympärille. Hänen käsistään puuttuu kiekonkesyttämiseen tarkoitettu pehmeys. Sen sijaan niistä löytyy osaamista, jota tarvitaan kaksinkamppailuissa.

282 runkosarjaottelua, joissa 986 jäähyminuuttia. Carcillon tavaramerkkinä on fyysinen peli, johon liittyvät kovat taklaukset, hämmennykset, sekasorto ja tappelut.

Kanadalainen on sinut pelillisen roolinsa kanssa. Hän tekee jäällä asioita, joissa kokee olevansa parhaimmillaan.

– Teen työni, kun olen vastustajan iholla. Viihdyn tilanteissa, joissa mitellään paremmuutta kaksinkamppailun tasolla. Olen onnistunut työssäni, kun vastustajat kohdistavat huomionsa minuun. Silloin heillä ei ole aikaa pohtia joukkueeni tähtipelaajia.

Carcillo kuvailee työtään prosessina. Yksi askel johtaa seuraavaan. Tapahtumien taustalta löytyy suunnitelmallisuutta.

– Hämmennyksen on tarkoitus johtaa sekasortoon. Kun vastustajat noteeraavat minut, he ovat tehneet virheen. Silloin tapahtuu tavoitteenani ollut romahdus.

Vastuullinen rooli

Blackhawksin päävalmentaja Joel Quenneville on peluuttanut Carcilloa harjoituksissa yhdessä Patrick Kanen ja Marian Hossan kanssa. "Coach Q:n" tavoitteena on ollut luoda ketjukemia, jossa luovuus täydentyy kovuudella.

Kane on pelannut NHL-uransa alkuvuodet pääasiassa laitahyökkääjänä. Hän on ollut tuttu näky samassa ketjussa Blackhawks-kipparin Jonathan Toewsin kanssa. Kanen siirtyminen keskushyökkääjäksi on Quennevillen strateginen liike, jolla pyritään parantamaan hyökkäyskaluston leveyttä. Kahden laatuketjun olemassaolo tekee vastustajan pelaamisen aiempaa vaikeammaksi.

Carcillon vastuulla on Kanen ja Hossan työrauhan turvaaminen. Kanadalainen ottaa tilanteen rauhallisesti. Pääsy huippupelaajien rinnalle ei aiheuta pelillistä muutospainetta. Luunkova hyökkääjä on jatkossakin oma itsensä.

– Ei ole väliä, kenen kanssa pelaan. Tuon jäälle samoja aineksia. Pelaan omalla tavallani illasta toiseen.

– On toki imarreltavaa päästä heidän rinnalleen. Saan mahdollisuuksia, joita ei yleensä ole. Pelaaminen tulee olemaan yksinkertaista. Menen maalille ja pidän mailani jäässä. Olen valmiina takaovisyöttöihin ja irtokiekkoihin.

Daniel Carcillo tunnetaan lempinimellä "Car Bomb". Se kertoo omaa kieltään kanadalaisen aggressiivisesta ja pelottomasta kiekkopersoonasta. Kaukaloiden soturi on ylpeä lempinimestään.

– Jokaisella on lempinimensä. On vain sattumaa, että omani sattuu olemaan parempi kuin muiden.

Lähde: Chicago Tribune

» Lähetä palautetta toimitukselle