Mielipide

Gaborik ja Kings - Lombardin riskipeliä

NHL / Kolumni
Marian Gaborik siirtyi siirtotakarajalla Columbuksesta Los Angeles Kingsiin. Mitä Kings sai, ja mitä se joutui maksamaan?

Los Angeles Kingsin toimitusjohtaja Dean Lombardi on tunnettu varmoista ja luotettavista liikkeistään pelaajamarkkinoilla. Hän ei ota turhia riskejä, mutta ei silti epäröi tarttua joukkuetta vahvistaakseen isoihinkaan kauppoihin, kun sellaisia on tarjolla. Mike Richardsin ja Jeff Carterin hankinnat edeltävinä kausina ovat sen osoittaneet. Nyt listaan voi lisätä Marian Gaborikin.

32-vuotias slovakialainen laituri on kova hankinta joukkueeseen kuin joukkueeseen. Viimeisen kuuden kauden ajalta hän on jääaikaan suhteutettuna koko NHL:n viidenneksi tehokkain maalintekijä tasakentällisin. Hän on rikkonut kahdesti urallaan 80 pisteen rajan, ja kolme kertaa 40 maalin rajapyykin. Vaikka hänen pelivireensä on ollut laskusuuntainen, on Gaborik vireeseen päästessään yksi liigan vaarallisimpia laitureita.

Kahdeksan Minnesotassa pelatun kauden ja kolmen Rangers-kauden jälkeen Columbukseen vuosi sitten siirtynyt Gaborik ei ole ollut parhaimmillaan viime kausina. Tilastojen lievä lasku on yksi tekijä, mutta oleellisempaa on Gaborikin terveystilanne.

Herkästi loukkaantuvana pelaajana tunnettu slovakki ei välttämättä ole terveenä silloin kuin häntä kaivattaisiin. Varsinkaan näin kevään ja tosipelien kynnyksellä Kingsillä ei olisi varaa menettää häntä sairastuvan puolelle. Gaborik palasi pelaavaan kokoonpanoon Columbuksessa solisluun murtumisen jäljiltä vasta viikko sitten.

Gaborik tuo ikuisesti maalinteko-ongelmien kanssa tuskailevan Kingsin hyökkäykseen tarvittavaa maalintekovoimaa. Hän saa suoraan paikan jommankumman kärkikentän vasemmasta laidasta, ensimmäiset pelit hän on pelannut Anze Kopitarin ja Justin Williamsin kanssa.

Hänen tulonsa jälkeen Kingsin top 6 -hyökkäys on täsmälleen samassa muodossa kuin mestaruuskeväänä 2012, paitsi että Dustin Pennerin tilalla on Gaborik. Pennerin hyvistä pudotuspelitotteista huolimatta jokainen NHL:n toimitusjohtaja katsoisi mieluummin kentällisiä Dustin Brown – Kopitar – Williams ja Gaborik – Richards – Carter.

Huonona puolena Gaborikin tulossa on mainiota kautta pelaavan Tyler Toffolin putoaminen kolmoskentälliseen. Ennakkoluuloton nuorukainen on tuonut ylempiin kentällisiin tarvittavaa piristystä kauden mittaan, vaikkei vielä varsinainen pisterohmu olekaan. Toisaalta, samalla Kingsin kolmoskentäksi vakiintunee Dwight KingJarret Stoll – Toffoli, mikä on monipuolinen ja vaarallinen kolmoskentällinen. Hyökkäysmateriaalin leveys ei voi olla haitaksi.

Jonathan Bernier -kaupassa Kingsiin tulleet Matt Frattin ja Ben Scrivens ovat nyt kumpikin jatkaneet matkaa eteenpäin. Scrivens siirtyi aiemmin Edmontoniin loisteliaasti isoon liigaan astuneen Martin Jonesin tieltä, ja Frattin siirtyi varausvuorojen mukana vaihdossa Gaborikiin. Frattinille tarjottiin kauden aikana mahdollisuus ylempien kenttien ratkaisijaksi, jota hän ei pystynyt käyttämään. Heitä kumpaakaan ei tule Kingsissä ikävä.

Periaatteessa Lombardi siis vaihtoi Bernierin - hyvän, nuoren maalivahdin - Gaborikiin. Samalla slovakin sopimus on katkolla, joten pahimmassa tapauksessa hän loukkaantuu ja kävelee vielä kesällä ilmaiseksi ulos. Lombardin tapana on kuitenkin ollut sitoa pelaajat pidemmäksi aikaa joukkueeseen, eikä hän harrasta lainamiehiä; hänellä lieneekin suunnitelmat valmiina Gaborikin kohdallekin.

Siirtotakarajalla kaksi vuotta sitten hankittu Carter pelaa Kingsissä vuoteen 2022 asti. Viime takarajan hankinta Robyn Regehr allekirjoitti kaksivuotisen jatkon hyvissä ajoin alkukesästä. Gaborikin pysyessä ehjänä Lombardi saa jälleen sulan hattuunsa – Gaborikin hajotessa kevään kuluessa tai kävellessä kesällä vapaille markkinoille, Kings menetti hyvän luokan maalivahdin täysin turhaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle