Mielipide

Finaalisarjan yllättäjäksi voi nousta hyvävireinen Bryan Rust

NHL / Kolumni
Penguinsin kolmosketjun laitahyökkääjä Bryan Rust oli isossa roolissa, kun Penguins nousi ottelusarjassa tappioasemasta tasoihin ja voittoon. Rust on pystynyt hyödyntämään maalipaikkansa niukasta vastuusta huolimatta ja voi nousta jopa finaalisarjan ratkaisijaksi.

Pittsburgh Penguins nousi konferenssifinaalissa Tampa Bay Lighntingia vastaan 2−3-tappioasemasta voittoon ja pääsi Stanley Cupin finaaleihin. Kahdessa viimeisimmässä ottelussa Penguinsin sankari ja tehokkain pelaaja on yllättäen ollut tulokaskauttaan pelaava amerikkalaishyökkääjä Bryan Rust.

Vähällä peliajalla syntyneet ratkaisumaalit viittaavaat kylmäpäiseen viimeistelijään, joka nostaa tasoaan, kun panokset kovenevat.

Kuudennessa konferenssifinaalissa Rust karkasi läpiajoon ja tyylikkään harhautuksen jälkeen lisäsi joukkueensa johtoa Lightningin päästyä ottelussa juuri maalin päähän. Ratkaisevassa seitsemännessä ottelussa Rust iski Penguinsin molemmat maalit ja varmisti finaalipaikan.

Tässä vaiheessa joku varmasti kysyy, kuka kumma on Bryan Rust. 

Penguins varasi Rustin kolmannella kierroksella vuonna 2010. Kohtuullisia tehoja yliopistosarjoissa ja AHL:ssä takonut laitahyökkääjä pelasi toissakaudella ensimmäiset NHL-pelinsä, joita kertyi yhteensä 14. Kuluvalla kaudella yhdysvaltalainen pelasi jo 41 ottelua. Tehopisteitä syntyi 4+7.

Pudotuspeleissä hyvin liikkuvan laitahyökkääjän vire on ollut huomattavasti parempi. 17 ottelussa Rust on koonnut tehot 5+3. Maaleista tosin kolme on syntynyt kahdessa edellisessä ottelussa, ja sekaan mahtuu seitsemän ottelun pisteetön putki.

Huomioitavaa on kuitenkin se, että Rust ei ole pelannut ollenkaan ylivoimaa, joka on ollut yksi Penguinsin aseista. Lisäksi Rust on pärjännyt hyvin myös edistyneissä tilastoissa.

Joka tapauksessa Rust on osoittanut pystyvänsä tehokkaaseen peliin. Pudotuspeleissä usein nouseekin esiin harvinaisempia ratkaisijoita.

Penguinsilla on maailmanluokan hyökkäys Sidney Crosbyn, Jevgeni Malkinin ja Phil Kesselin johdolla. Erinomainen hyökkääjä puolustaja Kris Letang tuo vielä lisää uhkaa. Sharks-puolustus on äärimmäisen haasteen edessä yrittäessään pysäyttää edellä mainitut tähdet.

Tie sankaruuteen on aurattu Rustille. Parista hyvästä pelistä huolimatta Rust tuskin on vastaavassa tarkkailussa kuin Crosby tai Malkin. Maalipaikan saadessaan Rust on kuitenkin kohonneen itseluottamuksensa myötä enenevästi vaarallinen, vaikka on saanut pingviinilaumasta toiseksi vähiten peliaikaa.

Vähällä peliajalla syntyneet ratkaisumaalit viittaavaat kylmäpäiseen viimeistelijään, joka nostaa tasoaan, kun panokset kovenevat. Ei huono pelaajatyyppi Stanley Cupin finaaleissa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös