Mielipide

Fiesta-turnaus avaa Oulun jääkiekkokauden

LIIGA / Kolumni
Oulussa jääkiekkokausi starttaa täydellä rähinällä käyntiin tulevana viikonvaihteena. Toisen kerran järjestettävä Kärppä-turnaus kantaa pääsponsorinsa Fordin mukaisesti nimeä Fiesta-turnaus. Kotijoukkueelle turnaus sisältää kauden ensimmäiset täysimittaiset treenimatsit TPS:n ja JYP:n jo haettua pelituntumaa. Turnauksessa nähdään myös tuulahdus ulkomaaneläviä Elitserienin Luleån osallistuessa viime vuotiseen tapaan.

KÄRPÄT

Edelliskauden liigakuutonen lähtee ennakkosuosikkina turnaukseen. Viime kauden päätteeksi seuran taustahenkilöt tekivät odotetun päätöksen: joukkuetta lähdettäisiin selkeästi vahvistamaan. Tämä olikin varsin viisas ratkaisu, jolla saadaan säilytettyä maksavan yleisön mielenkiinto.

Kokeneiden Harri Ahon ja Jari Laukkasen poistuminen näkyy eritoten mentaalipuolella. Ulkomaalaisista Jeff Hamilton pakkasi kassinsa jo viime kauden lopussa ja Tim Thomaskin palasi valtameren taakse. Omista kasvateista Kimmo Koskenkorva lähti Tapparaan ja Tuomo Harjula Ässiin. Todellinen menetys oli kuitenkin Lasse Pirjetän saama yhdensuunnan sopimus Columbukseen. MM-kisoissa varsin vähän peliaikaa saanut joukkueen paras pistemies jättää suuren aukon täytettäväksi. Lähtijöiden lista on kokonaisuudessaan melkoisen mittava.

Hyvissä ajoin kauden vielä ollessa kesken julkaisi Kärpät ensimmäisen todellisen kaappauksensa. Jyväskylässä kolme kautta suurta tuhoa aiheuttanut Petr Ton vaihtoi maisemaa 350 km pohjoisemmaksi. Etenkin JYP:n leirissä siirto aiheutti suurta kohua ja syyttivätpä jotkut Tonia jopa seurapetturuudesta. No, menneet on menneitä ja karavaani kulkee. Maalivahdiksi Kärpät hommasi Elitserienistä pudonneesta AIK:sta Niklas Bäcströmin. Viime kaudella joukkueensa tavoin hieman alakanttiin pelannut "Nikke" saa suuret saappaat täytettäväkseen. Tim Thomasin jälkeen ei kenenkään ole helppo luukulle astua. Bäckström on harjoituksissa osoittanut olevansa hyvässä kunnossa ja hän on selkeä ykkösmaalivahti kauteen lähdettäessä.Todellinen pommi jysähti kuitenkin toukokuussa. Pitkään tiedossa ollut Petr Tenkratin sopimus julkistettiin virallisesti. Viimeistään tällöin Kärppien hankinnat saivat etelän suurseuratkin heräämään. Sami Mettovaarasta saatiin kelvollinen paikkaaja Pirjetän tontille, vaikka samanlaisia pisteitä on turha odottaa. Viime perjantaina Kärpät tiedottivat kokeneen ruotsalaispuolustaja Osmo Soutukorvan tryoutista. Turnauksen jälkeen valmennusjohto päättää hänen jatkostaan.

Kari Heikkilällä on käsissään taitava ja vahva ryhmä. Joukkue pyrkii uuden pelitaktiikkansa kautta pelaamaan selkeästi enemmän hyökkäyssuuntaan. Joukkueen hyökkäyskalusto on sellaista luokkaa, että sitä kestää verrata minkä tahansa liigajoukkueen kanssa. Taitoa riittää sopivasti jokaiseen kolmeen kenttään ja viimeinen on tunnetusti nuorten oululaisjunioreiden näyttöpaikka. Kärppien harjoittelun pääpaino on kesällä ollut henkilökohtaisen taidon kehittäminen sekä hyökkäyksiinlähtöjen nopeuttaminen. Näitä sekä raakoja kaksinkamppailuita on harjoiteltu paljon ja tulokset ovat valmennusjohdon mukaan olleet positiivisiä.

Kärppien puolustus on täysi kysymysmerkki. Se onkin oikeastaan ainut todellinen huolenaihe. Tällä hetkellä sopimuksenalaisia pakkeja on vain seitsemän, joka ei tietenkään ole tarpeeksi. Loukkaantumisia varten ryhmän mukaan on kutsuttu myös A-junioreista nuori Antti Ylönen, joka ei kuitenkaan turnauksessa esiinny. Puolustus on nuori, ainoat kokeneemmat pelurit ovat oikeastaan Mikko Myllykoski ja Kimmo Lotvonen. Muilla alkaa nyt vasta kolmas kausi pääsarjassa! Myöskin valmennusta on pidetty heikkoutena. Kari Heikkilää on syytetty liian passiivisesta pelityylistä. Kuitenkin materiaaliin nähden ovat Heikkilän suoritukset olleet vähintäänkin kiitettäviä. Nyt hänelle on luotu sellaiset työkalut, että pelaajistosta menestyminen ei voi olla kiinni. Kärppien virallinen tavoite on parantaa viime kauden sijoitusta, jolloin seura oli kuudes.

Seuraa heitä:

Osmo Soutukorva: Tryoutilla joukkueeseen. Ei ole harjoituksissa näyttänyt mitään ihmeellistä, joten parannettava on. Potentiaalia mahtua joukkueeseen, puutteita kesäharjoittelussa?

Sami Mettovaara: Paluu takaisin Ouluun. Vastassa tuttuja joukkueita. Puolustavassa roolissa, mutta osaa tarvittaessa hyökätä. Fyysisesti huippukunnossa, kauden yllättäjä?

Brett Lievers: GoldenBrett on hirveässä kunnossa. Kesätreeni mennyt nappiin ja luistin kulkee. Harjoitusten perusteella joukkueen tärkeimpiä hyökkääjiä.

Pyysin muiden turnaukseen osallistuvien joukkueiden toimittajilta näkemyksiä omista joukkueistaan. Näin Mikko Mattlar näkee JYP:n joukkueen.

JYP

Tonin lähtö toki kirpaisi, mutta muuten pakka pysyi aika hyvin kasassa. Ton oli kuitenkin aika ailahteleva pelaaja, joka hyvien päiviensä turvin pysyi joukkueen ykköstähtenä. Chlubna oli viime kaudella häikäisevä, ja 20-25 maalia lienee vähimmäismäärä mitä häneltä ensi kaudella odotetaan. Tonin lähdön ei Chlubnan panokseen juurikaan pitäisi vaikuttaa, sillä miehet pelasivat todella vähän yhdessä. Enemmänkin saattaa vaikuttaa Olli Ahosen lähtö, koska Chlubna ja Ahonen tuntuivat viihtyvän samassa ketjussa.

Pavel Vostrakilla meni keväällä aikaa päästä liigarytmiin, mutta viimeisissä peleissä hän oli todella hyvä - monipuolisempi pelaaja kuin tshekit yleensä mutta myös kiekollisesti taitava ja ennen kaikkea hyvä ampuja. Pelasi ylivoimalla viivassa juuri kovan ja tarkan kutinsa takia. Aineksia 40-50 pisteen kauteen, jos löytää yhteisen sävelen ketjukaverien kanssa.

Eric Perrinin panos JYP-hyökkäyksessä on mielenkiintoista nähdä, sillä JYPin viime vuosien sentterithän ovat olleet todella huonoja muihin joukkueisiin verrattuna. Vaikka Perrin pelasi monien mielestä alakanttiin viime kaudella, teki hän kuitenkin 39 pistettä, ja JYP-sentteri on viimeksi tehnyt yli 39 pistettä kaudella 98-99, jolloin Jussi Tarvainen teki 41 pistettä. Kovin kummoista suoritusta ei siis tarvita, että Perrin olisi paras JYP-sentteri vuosiin. JYPin ensi kauden senttereistä Perrin on selkeästi paras, joten peliaikaa on luvassa todella paljon.

Hyökkäykseen ei juuri tulijoita ole ollut, Tomi Mustonen tappelee paikasta edustusjoukkueessa ja Jarkko Immoselle on kaavailtu jopa kakkossentterin postia. Immonen oli kentän pirteimpiä pelaajia Pelicansia vastaan, mutta pelkkä pörräys ei riitä, jos hän aikoo joskus olla jotain muuta kuin lupaus. Junioriturnauksissa ja divarissa on kulkenut, mutta liigassa on takunnut toistaiseksi.

Jatkavista pelaajista Antti Virtanen, Harri Sillgren ja Tuomas Pihlman lienevät ulkolaisten lisäksi tärkeimpiä. Pihlman lähinnä siksi, että hänessä on paljon potentiaalia, tähänastiset esitykset eivät kamalasti ole joukkuetta auttaneet mutta näin voi hyvin tulevaisuudessa tapahtua.

Puolustuksen tulijat Jari Korhonen ja Mikko Mäenpää ovat olleet tähän asti positiivisia yllätyksiä. Monet fanit povaavat 27-vuotiaasta tulokkaasta Korhosesta ensi kauden komeettaa, ja Mäenpää on myös pelannut lupauksia antavasti - vaikka hänelle kaavailtiin kai lähinnä a-junioripelejä, on mahdollista ettei häntä voida laskea pois liigaryhmästä koko talvena. Tämä kertoo tietysti myös JYP-puolustuksen tasosta, jota taatusti haukutaan valtakunnanmediassa (paitsi Jatkoajassa) ennen kautta. Alisuorittajiin ei juuri ole varaa, jos meinataan päästä tappelemaan playoffeista. Toisaalta onnistuessaan puolustus on ihan kohtalainen, Nikolov ja Poikolainen ovat parhaimmillaan hyvää liigatasoa, Loikala viime kauden esityksillä runkopelaaja, Marttinen viime kauden kehityksellä ja tämän syksyn esityksillä jo hyvää liigatasoa. Mutta voi myös olla, ettei JYPin puolustus kestä ollenkaan liigavauhdissa.

Maalivahdeista Tero Leinonen pelasi todella hyvän kevään, ja samanlaisten pelien jatkuessa ei JYPillä ole hädän päivää tässäkään osastossa. Pitkämäestä en osaa sanoa oikein mitään. Kaksikko on kokematon, joten notkahduksen mahdollisuuksia on. Veikkaisin Pitkämäen pelaavan Oulussa ainakin pelin tai kaksi, koska Leinonen pelasi Pelicansia vastaan.

JYPissä on pitkästä aikaa valmentaja Jyväskylän koulukunnan ulkopuolelta. Huhujen mukaan pelaajat ovat olleet motivoituneempia harjoituksissa nyt kuin Mika Saarisen aikana, mutta nämä ovat vain huhuja. Todellisuudessa valmennus on varmaankin JYPin ensi kauden suurin kysymysmerkki, koska Matti Alatalosta ei Suomessa tiedetä juuri mitään. Alatalo on kumminkin valmentanut junnukiekossa ja ulkomailla, joten nyt on hyvä tilaisuus astua esiin.

Seuraa heitä:

Jari Korhonen:taitava, pienehkö(179cm), mutta agressiivinen. Mestiksen parhaita pakkeja viime kaudella ja kovasti kehuttu myös harjoituspeleissä. Onko aineksia liigapakiksi?

Jyri Marttinen:viime kaudella suoraan Hippoksen suosikiksi. Kehittynyt paljon. Monipuolinen, hyvä liike ja agressiivinen. Runkopelaajan rooli tarjolla ensi kaudeksi.

Antti Virtanen:Kärppäfanien suosikki. Tämäkään kausi tuskin tuo mitään uutta. Edelleen fyysisesti kentän heikoin pelaaja. Tekee nopeilla käsillään liigassa 15 maalia. Pyörittää JYP:n ylivoimaa.

Sitten Oloneuvoksen näkemys Tepsistä.

TPS

Turussa meni totuttuun tapaan kaikki uusiksi. Kaikilta pelipaikoilta lähtijöitä on ja kyseessä pitkälti joukkueen parhaimmisto -tietysti.

Maalivahtiosastolta lähtivät sekä Niittymäki Philadelphiaan että Norrena Ruotsiin, jolle ei kelvannut NHL-tarjous. Korvaajaksi hommattiin Dteroitin organisaatiosta Stanley Cup-mestari Jason Elliott.

Puolustus kärsi täyden remontin. Chris Joseph ja Marko Kiprusoff suunnistivat Sveiitsiin, Pekka Kangasalusta Ässiin ja Mika Lehtinen MoDoon. Kun vielä Kimmo Eronenkin pakkasi laukkunsa oli puolustus pantava uusiksi. Tulopuolelle on kesän aikana merkitty Jussi Timonen KalPasta, Lukon Tuomas Grönman, HPK:n Kimmo Peltonen sekä valkovenäläinen Sergei Yerkovich, joka on viiden ottelun koeajalla. Tuosta koeajasta on kolme peliä jäljellä. Lisäksi rinkiin on nostettu omia junioreita.

Hyökkäyksestä lähtivät kanadalaiset Rob Shearer ja Peter Schaeffer. Tulopuolella ovat paluumuuttaja Niko Mikkola Jokereista ja Itävallassa viime kauden pelannut sentteri Joni Lius.
Sairaslistalla turnauksessa on Marco Tuokko.
Seuraa heitä:

Jason Elliott:Kantaa päävastuun tulevalla kaudella. Maalivahtipeli maajoukkuekaksikon jälkeen suuri haaste.

Kimmo Peltonen&Tuomas Grönman:Puolustuksen ykkösmiehet. Peltonen kiekollisena hyvä, tärkeä mies ylivoimassa Grönmanin parina. Mikäli "Oskun" polvet kestävät on todella kova pakkipari liigassa!

Joni Lius&Kai Nurminen:Tietokone ja tykki yhdessä. Saako Joni Kaitsun pelaamaan tasollaan jo tässä vaiheessa? Jos saa, on ilotulitusta luvassa. Davosia vastaan tiistaina kuitenkin täysin näkymättömiä.

Sitten mutu-tuntumalta Luleå.

LULEÅ

Ruotsin viime kauden kahdeksas. Pelasi taistellen pudotuspelit, mutta tippui lopulta heti. Uudisti rivejään juuri ulkomaalaisten osalta. Lähtöpassit saivat Sami Mettovaara(Kärpät), Jari Kauppila(Pelicans) sekä Shayne Toporowski(?). Lisäksi yhdeksän vuotta seuraa palvellut ex-maajoukkuepakki Osmo Soutukorva hakee sopimusta Kärppiin. Myöskin ranskalainen Arnauld Briand sai mennä. Lähteneet paikattiin pääasiassa kotimaisin voimin. Luleå on vuosikaudet tunnettu lukuisista suomalaispelaajista, mutta alkavalla kaudella heitä ei ole yhtään. Menestystä haetaan siis uudella strategialla.

Maalivahti: Daniel Henriksson suuressa roolissa. Jarmo Myllyksen varjossa kasvanut nuori kassari on suurien paineiden edessä. Vielä ei lopullista läpimuroa sarjan eliittiin ole tapahtunut. Luukkua aukaisee Gusten Törnqvist.

Puolustus: Muutamia vastuunkantajia. HPK:ssa esiintynyt Jonas Anderson-Junkka sekä NHL:stä tuttu Petr Skrbek tunnetuimmat nimet. Lisäksi Tre Kronorissakin esiintynyt Roger Åkerström ja Johan Finnström luottopelaajia. Lopuista pelipaikoista tulenee vielä huikea taistelu.

Hyökkäys:Kapeampi kuin viime kaudella. Varmat tehomiehet vähissä, mutta toisaalta ryhmä on todella tasainen. Tapparassa vaikuttanut Hans Huczkowski, Linus Fagemo, Stefan Nilsson sekä Anders Burström tunnetuimmat nimet. Vahvistukseksi hankittu Kamil Brabenec suuri tuntemattomuus, mutta Pohjois-Ruotsissa odotetaan mieheltä ihmetekoja. NHL:stä palannut Jonas Rönnqvist joukkueen suurin tähti, jolta odotetaan kovasti tehoja. Mistä saataisiin hänelle taustatukea? Kaikkineensa hyökkäys vaikuttaa joukkueen heikoimmalta osa-alueelta.

Viimeisessä treenimatsissaan Luleå kaatoi vieraissa Eisbären Berlinin 0-1. Maalintekijänä kunnostautui Hans Huczkowski.

ARVIO:

Kärpät vienee voiton parhaimman materiaalinsa turvin. Muista sijoista vaikea sanoa, keskenäiset ottelut ja jokaisen ottelun jälkeen ammuttavat rankkarit ratkaisevat sijoitukset.

Jatkoaika pyrkii seuraamaan jokaista ottelua. Paikalla allekirjoittaneen lisäksi hermano.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös