Mielipide

Espoon uudet tulokkaat

LIIGA / Kolumni
Espoossa Blues on viime vuosina tuonut liigajoukkueeseensa runsaasti pelaajia juniorijoukkueistaan. Viime vuonna tuli isoa menestystä seuratasolla, ja organisaatiossa on paljon lahjakkaita nuoria. Alkavalla kaudella luvassa on taas uusia liigadebytantteja.

Urheilulliset asiat ovat Espoossa olleet erinomaisella mallilla viime vuodet, muusta toiminnasta vielä puuttuva pitkäjänteisyys on tuottanut tulosta. Liigamiehistöön on tuotu runsaasti pelaajia omista juniorijoukkueista, ja myös muualta on hankittu pääasiassa eteenpäin pyrkiviä pelaajia. Espoosta on ponnistanut huima määrä pelaajia Pohjois-Amerikkaan viime vuosina.

Viime kaudella Blues voitti Suomen parhaalle seuralle jaettavan Aaro Kivilinna –palkinnon ennätyspisteillä. Seuran joukkueet voittivat B:ssä ja C:ssä kultaa, A:ssa tuli hopeaa. Bluesissa on paljon lahjakkaita 1992–95-syntyneitä pelaajia, jotka ovat joukkueen kantavia voimia tulevina vuosina.

Kuudella liigatulokkaalla sopimus

Alkavalla kaudella viime vuoden junioreista liigasopimuksella paikkaa auringossa tavoittelevat maalivahdit Lars Volden (-92) ja Jonathan Iilahti (-92), puolustajat Joonas Valkonen (-93) ja Jani Hakanpää (-92), sekä hyökkääjät Miro Aaltonen (-93) ja Mika Mörsky (-91). Maalivahdeista Iilahti on vuokralla Sportissa, Volden lähtee kauteen kakkosmaalivahtina. Muiden pelaajien kohdalla tullaan pian katsomaan, tuleeko suunnaksi Mestis tai A-juniorit. Myös pelipaikka SM-liigassa on mahdollinen, ja ainakin Hakanpää saattaa olla lähellä sitä.

– Hakanpää on ollut erittäin hyvä harjoitusotteluissa, joukkueen päävalmentaja Lauri Marjamäki kehuu.

Iilahti ja Volden pelasivat pitkään pelit tasan viime kaudella, mutta Volden veti lopulta pidemmän korren ja torjui ykkösmaalivahtina pudotuspeleissä. Iilahti torjui viime kaudella myös joitakin Mestis-otteluita, ja pelaa nyt kotikonnuillaan Vaasan Sportissa.


Jani Hakanpää on St. Louis Bluesin varaus.
Petteri Äikäs - petteri.aikas@jatkoaika.com

– Lahjakas maalivahti. Viestit Vaasasta on olleet hyviä, pelannut erittäin hyvin harjoituspeleissä. Hienoa, jos pystyy siellä vakiinnuttamaan pelipaikan ja pelaamaan ykkösenä.

Miro Aaltonen on harjoitusotteluissa tehnyt hyviä tehoja. Peliaikaa on tullut pääasiassa Tomi Sallisen laidalla kakkosketjussa, jonka toisella laidalla on viilettänyt Tommi Huhtala.

– Lahjakas pelaaja, osaa pelata. Mirohan oli vuoden loukkaantuneena, kun hänellä oli rasitusvamma selässä. Viime vuonna tuli takaisin ja se näkyy vielä fysiikassa. Mutta ei se sattumaa ole ollut, että kun on saanut paikan kakkoskentässä niin on tehnyt pisteitä. Onhan se lahjakkuuden mittari, ei kaikki siihen pysty.

– Kakskymppisissäkin sai mahkun ykkösketjussa ja teki viisi pistettä kolmessa pelissä, Marjamäki kertoo viitaten Venäjällä pelattuun Podolskin turnaukseen.

Joensuusta Espooseen kaudeksi 2009 muuttanut Aaltonen on tulevaisuuden nimi. Kaikki on kiinni omista peliesityksistä ja mahdollisuus jopa vakituiseen pelipaikkaan SM-liigassa on olemassa, jos tekemisen taso riittää.

– Iso pelaaja meille tulevaisuudessa, mutta paljonko hän pelaa tänä vuonna, se on vielä arvoitus. Tietenkin jos otteet on tuota luokkaa niin ei ikä täällä ole este, ei se hänen vika ole että on 93-syntynyt.

Mörsky tuskin vielä liigamiehistöön

Blues julkisti maanantaina Mika Mörskyn 1+1-vuotisen sopimuksen. 20-vuotias laituri teki viime kaudella A-nuorissa 39 ottelussa tehot 25+23=48. Mörsky on ollut Bluesin mukana muutamassa liigajoukkueen harjoitusottelussa, mutta peliaika on jäänyt esimerkiksi Aaltosta vähäisemmäksi.

– Viime vuonna tuli isoja steppejä, vähän sellainen myöhäisherännäinen tapaus. Mörskyllä haasteena on vielä sellainen luisteluvoima ja luistelunopeus. Paukkuja ei tällä hetkellä vielä ole pelata hyökkäävässä roolissa liigassa, Marjamäki kertoo.

– Katotaan mikä hänelle on parasta, pelata A-junioreissa vai Mestiksessä. Ei jätetä tuohon vaan roikkumaan ja istumaan katsomossa. Meillä on hyviä kokemuksia Mestis-lainoista.

Myös loukkaantumiset ovat avanneet portit usealle nuorelle syksyn harjoitusotteluiden kokoonpanoon. Esimerkiksi Petri Lammassaari ja Camilo Miettinen ovat olleet koko harjoituspelikauden sivussa loukkaantumisten takia. Tällä hetkellä loukkaantuneena on myös Valtteri Virkkunen.

– Nyt on ollut hyvä antaa rehellinen, iso mahdollisuus. Pelaajat on vastanneet siihen erittäin hyvin. On tullut paljon semmosta, että "perhana, täähän pystyy!"

– Mut sitten puhutaan ihan eri asiasta, että onko valmis pelaamaan 20 vai 60 peliä. Nuori pelaaja voi ensin pelata yhden hyvän pelin ja sitten viisi huonoa. Mutta sitähän se kehittyminen on. Meidän pitää olla tarkkana siinä.

Bluesin valmennustiimi kasvoi aiemmasta. Petri Matikaisen alaisuudessa Marjamäki oli ainoa lisävalmentaja joukkueenjohtaja Marko Toreniuksen lisäksi, mutta Marjamäki on saanut tiimiinsä Mikko Saarisen lisäksi myös Timo Hirvosen. Viime vuonna Bluesin B-nuoria valmentanut Hirvonen on tärkeä palanen valmennusta.

– Olen äärimmäisen iloinen, että saatiin määrällisesti yksi lisävalmentaja, joka pystyy työskentelemään nuorten kanssa vieläkin enemmän. Katsomaan heidän harjotuksia ja pelivastetta. Koska pelataan nuorissa, koska Mestiksessä, koska pidetään lisäharjoituksia, Marjamäki luettelee.

Reppu selkään

Bluesilla ei ole mitään yksittäistä farmi- tai yhteistyöseuraa Mestiksessä. Pelaajia on viime vuosina nähty esimerkiksi Vantaalla, Mikkelissä ja Vaasassa.

– Meillä on ollut paljon eri paikoissa pelaajia. Joskus tuntuu, että paljon parempi lähettää johonkin Kajaanin ja hus helkuttiin tästä. Kauas. Oppii oikeasti mitä on kasvaa huippu-urheilijaksi. Mitään ottamatta Vantaalta pois, mutta siellä kuitenkin säilyy samat sosiaaliset piirit ja muut.

– Reppu selkään ja sinne painamaan pariks kuukaudeks. Sitten kun tulee tänne takas niin huomaa, että v-ttu on kyllä hyvin asiat Espoossa. Aika hienot puitteet ja systeemit, Marjamäki jatkaa.

– En sano että meidän pelaajilla olisi mitään motivaatio-ongelmia ollut. Mutta kuitenkin semmoista karua arkea, että arvostaa ja tekee kynsin ja hampain hommia, kun tulee seuraavan kerran tänne takaisin.

SM-liigan kausiennakko 2011–2012

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös