Mielipide

Ei syysmasennusta - Dallas Stars loka-marraskuu 2002

NHL / Kolumni
Stars on aloittanut kauden kuin mestaruuskaudellaan 1999. 25 ottelun jälkeen saldolla 15 voittoa, 5 tappiota, 4 tasapeliä ja 1 jatkoaikatappio joukkue pitää hallussaan NHL:n ykköspaikkaa 35 pisteellä. Silti, matka on vasta alussa, sillä pitää muistaa, että vasta noin 2 kuukautta seitsemän ja puolen kuun runkosarjasta on pelattu.

Vahva alku

Stars on pelannut 25 ottelustaan valtaosan (15) vieraissa, jossa saldo on positiivinen 6-5-4-0. Kotitaika American Airlines Centerissä on ollut maagista luokkaa: Dallas on ainoa joukkue, joka ei ole hävinnyt yhtään kotiotteluaan varsinaisella peliajalla. Starsin saldo kotona on 9-0-0-1. Ainoan kauneusvirheen liki täydellisessä tilastossa sai aikaan Florida Panthers ja Jani Hurme, joka torjui kohtaamisessa 42 kertaa 44 laukauksesta. Dallas on tehnyt eniten maaleja koko liigassa 81 kpl ja on jaetulla kolmannella sijalla 48 päästetyllä maalilla. Vanha totuus, jos et lauo, et voita, pitää paikkaansa. Dallas johtaa myös laukaisutilastoa 797 laukauksella.

Lokaa ja kuita

Kausi ei olisi voinut alkaa Starsin kannalta huonommin liikkeelle: ensimmäisen ottelun ensimmäisessä erässä Jason Arnott kaatui vaarattoman näköisesti, mutta pahoin tuloksin. Murtuma nilkan yläosassa piti sentterin 9 ottelun ajan sivussa ja pisti joukkueen etsimään uusia vaihtoehtoja keskelle. Lupaavan harjoitusleirin pelannut Niko Kapanen sai tilaisuutensa kolmosketjun keskellä, eikä jättänyt sitä käyttämättä. Enimmäkseen Jere Lehtisen ja Rob Dimaion sentterinä pelannut Kapanen sai vastuuta niin kakkosylivoimassa kuin alivoimassakin Arnottin sairasloman aikana. Myös Turgeonin ja Youngin koneet lähtivät yskähdellen liikkeelle. Tästä huolimatta joukkue pystyi voittamaan otteluitaan hyvälla tahdilla. Kauden ensimmäinen nollapeli merkittiin aikakirjoihin neljännessä ottelussa Edmontonia vastaan. Lisäksi Länsi-Kanadan kiertue osoittautui hyväksi reissuksi ja saldona oli 5 pistettä kuudesta mahdollisesta. Lokakuun jälkeen tilasto näytti lukemia 6-2-2-1.

MarrasQ

Pierre Turgeonille lähestyvä 1200 tehopisteen raja toi piristysruiskeen ja mies saikin tuon kunnioitettavan summan kasaan 12.11. vanhaa seuraansa, Montrealia vastaan. Turgeon teki marraskuun aikana kolmessa peräkkäisessä ottelussa voittomaalin ja on näyttänyt muutenkin pirteämmältä siirryttyään Arnottin vasempaan laitaan. Oikeassa laidassa vaanii sniper Scott Young. 15. marraskuuta oli jälleen juhlan paikka: Mike Modano teki Coloradoa vastaan 1000. tehopisteensä viidentenä amerikkalaissyntyisenä pelaajana kautta aikain. Los Angeles Kings katkaisi Starsin kuuden ottelun tappiottoman sarjan, mutta Dallas palasi pikaisesti voittokantaan pieksemällä ensin Phoenixin 1-5 ja sitten Minnesotan 5-0 viime yönä läntisen konferenssin kärkikamppailussa.

Tähdet, tähdet

Marty Turco Torjunta-% 93,8 ja päästettyjen maalien keskiarvo 1,56 ja nollapelien määrä 4 tuovat kaikki sijan 1. NHL:ssä tällä hetkellä. Joukkueen ehdottomasti suurin tähti ja sankari tällä hetkellä. Sanoiko joku Vezina..?

Mike Modano 10+19=29 pistettä. 4 voittomaalia. Joukkueen hyökkäyksen primus motor ja aivot. Modano on selkeästi hyötynyt tiukentuneesta estämislinjasta ja hänen luistelunopeutensa sekä kiekonhallintansa ovat päässeet oikeuksiinsa.

Bill Guerin 11+12=23. 41 jäähyminuuttia, 95 laukausta. Guerin on ollut se ratkaisija, joka Modanon rinnalta viime kaudella puuttui. Pelaa fyysisesti, hanskaa, tekee maaleja, laukoo hanakasti. Tällaisen Bill Guerinin Stars halusikin saada.

Sergei Zubov 3+19=22. Puolustajien pistepörssin kakkonen. Ylivoimapelissä kiekon ylöstuojana ja syöttelijänä onnistunut edelliskautta paremmin. Jos jatkaa tällä tavalla, Norris-ehdokas.

Ulf Dahlen 10+7=17. Mitähän Washingtonissa ajattelivat, kun eivät tehneet jatkodiiliä Dahlenin kanssa. 1,5 miljoonan palkalla tehnyt enemmän pisteitä kuin kukaan uskalsi odottaa.

Jere Lehtinen 9+6=15. +15. On saanut "alennuksen" kolmoskenttään, mutta raataa siellä sekä alivoimalla ja ajoittain kakkosylivoimassa. Jere on auttanut Niko Kapasen sopeutumista erinomaisella tavalla.

Philippe Boucher 2+9=11. +17. Fyysinen, luotettava puolustuspäässä, loistava +/- -tilasto, hyvä rightin pakki ylivoimaan. Boucher on ollut juuri niin hyvä, kuin saattoi toivoakin.

Derian Hatcher +19. Ennakkoon arveltiin, että uudet estämissäännöt kirpaisisivat eniten juuri Hatcherin kaltaisia pelaajia. Hatcherilla on tähän mennessä 16 jäähyminuuttia ja hän on ollut luotettava kuin vuori Dallasin puolustuksessa. Uutena piirteenä Hatcher on tuonut laukaushanakkuutensa (51 kpl vrt. Dahlen 42).

Niko Kapanen 2+8=10. +7. Mies puskista raivasi itselleen KAIKKIEN ennakko-odotusten vastaisesti pelipaikan, jota ei tällä kaudella vie mikään muu kuin loukkaantuminen.

Hyvät

Pierre Turgeon, Brenden Morrow, Darryl Sydor, Scott Young, Rob Dimaio, Ron Tugnutt, Stephane Robidas sekä Richard Matvichuk ovat pelanneet erittäin hyvin. Osalla (Young, Turgeon) on ollut vaisumpi alku, mutta parantaneet kuin sika juoksuaan, toisilta taas ei ole odotettu juuri mitään erikoista (Dimaio, Robidas) ja he ovat pelanneet siihen nähden erinomaisesti.

Varaa parantaa

Jason Arnott, Manny Malhotra, Kirk Muller, Scott Pellerin, Aaron Downey ja Sami Helenius. Arnott on taistellut loukkaantumisten kanssa (ensin murtui nilkka, sitten sormi), mutta näistä huolimatta on tehnyt jo 2 voittomaalia. Loput taas ovat saaneet vähemmän ja epäsäännöllisesti peliaikaa ja näytönpaikkoja. Downey on tapellut aina, kun on tilanne sitä vaatinut.

» Lähetä palautetta toimitukselle