Mielipide

Cristina Andersson: ”Mestiksestä liigaan tai päinvastoin”

MAAJOUKKUE / Kolumni
”Ilves, se on Ilves”, sanon. ”Ei Elvis”. Mutta David Nemirovsky sanoo ”Elvis”.

Ehkäpä Ilves onkin liigan Elvis. Loistava menneisyys, brylkreemilla sliipattu tukka. Perinteissä kovan luokan osaaminen, suuria voittoja ja valloituksia. Hienoja hetkiä.

Ja faneja, jotka aina vain jaksavat uskoa, että Elvis, siis Ilves, elää.

Ilves on unelmavävy. Mestiskarsinnoissa sitä vastaan tulee naapurikylän paha poika. Jannu. Punkkari. Punainen armeija Vaasasta. Johnny Ramone, joka kunnioittaa Elviksen musiikkia, mutta oikeastaan nauraa kaikelle mitä hän edustaa.

Jotenkin kihelmöi ajatus nähdä Sport liigassa, punainen aalto vyörymässä tsunamin lailla hallista toiseen. Viemässä voittoja kotiin hurjan hurmoksen vallassa. Sillä siltä tuo Vaasan meininki tällä hetkellä näyttää. Näyttää myös siltä, että he ovat niin valmiita ottamaan valloituksen ensimmäisen askeleen nousemalla ylös – SM-liigaan.

Jos hurmos ratkaisisi voiton, niin Ilveksellä ei olisi paljoakaan mahdollisuuksia. Suomen jääkiekon kruununjalokiviin kuuluva joukkue on taapertanut pimeydessä niin pitkään, että usko omaan kykyyn voittaa on valunut pettymysten polun pientareille.

Mutta taidolla ja osaamisella on sijansa näissä karkeloissa. Iso osa. Ja se vaaka kallistuu Ilveksen puolelle. Jos he eivät anna hurmoksen hämätä niin liigapaikka säilyy Tampereella.

Tosiaan; voittamisvalmennuksen näkökulmasta tilanne on äärimmäisen mielenkiintoinen: joukkue, joka on tällä kaudella voittanut lähes kaiken, kohtaa joukkueen, joka ei ole voittanut juuri mitään.

Jos Vaasan Sport pystyy kääntämään hurmoksen tiukaksi voiton tahdoksi ja päättäväisyydeksi voittaa jokainen tilanne ja jos he osaavat mobilisoida energiansa noiden tilanteiden voittamiseksi, niin he voittavat koko sarjan. Silloin on edessä nousu liigaan.

Heitänkin tähän lonkalta joukkueille pari vinkkiä, joita voi painottaa:

Sport: säilyttäkää voittamisen asenne ja käykää Ilveksen kimppuun tarttumalla ärhäkkäästi jokaiseen tilaisuuteen estää heidän kulloinenkin aikeensa. Olkaa kokoajan valppaana näkemään aukkoja ja mahdollisuuksia, joista voi alkaa syntyä maalitilanne, mutta älkää päästäkö yhtään Ilveksen pelaajaa silmistänne. Katkaiskaa taitokiekolta terä. Tämä taktiikka väsyttää ja vie teiltä mehut. Mutta liigakauden alkua odotellessa on myös aikaa levätä.

Ilves: Miettikää Sun Tzun lausetta: ”Voittava soturi voittaa ensin ja menee sitten taisteluun. Häviävä soturi menee taisteluun ja yrittää kamppailla tiensä voittoon.” Teillä on taitoetu, perinne-etu ja kotietu. Istuttakaa voittaminen ja hyvä fiilis, kärsivällisyys ja luottamus omaan onnistumiseen tähän kokonaisuuteen. Nähkää tilanteiden taakse, maalintekoon ja voitonriemuun. Olkaa oikeasti iloisia siitä, että teillä on mahdollisuus näyttää mihin tiukan paikan tullen pystytte. Liigapaikka on teidän, jos olette aidosti halukkaat säilyttämään sen.

Paras joukkue voittaa ja niin pitääkin. Mutta, mutta. Sitten tulee esille se paha kysymys. Miten käy Tampereen hienojen hankkeiden, jos Ilves putoaa Mestikseen? Nousevatko bisnes, työpaikat ja politiikka urheilun edelle ja jollain mahtipäätöksellä Ilves saisi kuitenkin pitää paikkansa.

Tappio urheilulle olisi valtaisa, jos näin kävisi. Kuka enää uskoisi urheiluun? Vaikutukset olisivat laajemmat kuin vain Tampereella.

Ei, ei. Jos Ilves häviää on sen annettava pudota Mestikseen. Hakemaan uutta vauhtia, niin kuin tapana on sanoa. Löydettävä luovia ratkaisuja, miten Mestis-Ilveksen tapahtumat ovat kiinnostavia fanien, vierasfanien ja yhteistyökumppaneiden näkökulmasta. Positiivinen puolihan on, että Mestis-Ilves tekisi Tamperetta ja sen jääkiekkosuunnitelmia tutuksi usealla uudella kiekkopaikkakunnalla.

Tuskinpa Ilveksen hieno fanijoukko hylkäisi joukkuettaan, vaan kannustaisi sen nousemaan uudestaan liigaan vuoden kuluttua.

» Lähetä palautetta toimitukselle