Mielipide

Cristina Andersson: ”Hengästyttävän upeeta”

MAAJOUKKUE / Kolumni
”Mitä sä aiot luoda”, kyselee FC Porton kykyvalmentaja Pepijn Linders pelaajilta Saharan nurmella. ”Mieti, mitä sä haluat luoda”, hän vielä toistaa.

Me lätkäfanit rakastamme hengästyttävän upeita tilanteita. Hienoja taklauksia, jännittävää pyöritystä maalilla, kiihkeää kamppailua. Yksi näyttävä ja taidokas torjunta voi räjäyttää hiljaisen hallin ratkiriemukkaaseen kannustukseen.

Vaikka ammattiurheilu on viihdettä, niin eihän noita hengästyttävän upeita tilanteita toki meidän fanien vuoksi tarvitse luoda. Hengästyttävän upeita tilanteita luodaan pelin itsensä ja joukkueen menestyksen vuoksi.

Hengästyttävän upea tilanne on nimittäin myös aloite, joka pistää energian liikkeelle ja käynnistää momentumin, voimavirran. Se herättää aivojen uurteissa uinuvan ajatuksen: ”Kaikki on mahdollista!”

Valmentajat puhuvat mielellään omasta pelistä ja pelaajatkin toistavat medialle samaa mantraa. Kun keskitytään omaan peliin niin lopulta, ainakin toivottavasti, voitetaan. Tietysti täytyy osata, sehän on selvä. Mutta jääkiekko on kuitenkin luova tapahtuma, jossa pelaajat luovat tilanteita ja tapahtumia. Voittavia tilanteita, jos mieli on virittynyt voittamisen taajuudelle.

Mikäli joukkue mielii pelata hienon kauden ja menestyä, on sen kyettävä tekemään voimallisia aloitteita, jotka johtavat hengästyttävän upeisiin tilanteisiin. Sen on opeteltava nostamaan intensiteettiä onnistumisten jälkeen ja rentoutumaan epäonnistumisten jälkeen – näin syntyy voittava kierre, joka kantaa häviöiden yli.

Momentum, voimavirta, jatkuu, kunnes tulee jokin, joka sen pysäyttää. Joukkueen täytyy pitää huolta, että se ei itse asetu oman voimavirtansa tukkeeksi. Suurimmat voimavirran tukokset löytyvät aivoista. Ajatuksista. Äärettömän tärkeä taito on kyetä havainnoimaan ja muuttamaan omia ajatuksia.

Jos päänsisäiset tuumailut kääntävät kanootin vastavirtaan, niin ne on syytä vaihtaa välittömästi ajatuksiin, jotka kuljettavat jälleen eteenpäin, myötävirrassa. Silloin tällöin on tehtävä eskimokäännös – opittava tärkeitä asioita pinnan alta.

Aivot osaavat ajatella ennakoivasti. Toisin sanoen aivot voivat jo etukäteen tietää, miten asia etenee, miltä jokin tuntuu tai minkälainen aistihavainto jostain syntyy.

Voimavirran ylläpitämiseksi aivoihin kannattaa istuttaa positiivisia ja kannustavia ennakkoajatuksia. Opettaa aivot ennakoimaan upeita tilanteita ja voittavia seurauksia ja tuloksia.

Kiekkokauden ei tarvitse täyttyä tilastotappioista ja muista tuomiopäivän ennustuksista ja taioista. Kiekkokausi voi olla luomisen juhlaa, jossa katsomo hengästyy hienoista tilanteista ja riemuitsee upeista voitoista.

Haluan lopuksi vielä ilahduttaa lukijoita Torley Wongin hienolla sitaatilla:

”Awesomeness is not a privilege, but the full bloom of a
seed that grows within us, that rewards us upon fulfilling one potential after another.”

Siinä se oli, hengästyttävän upea, kuvattuna muutamalla sanalla.

» Lähetä palautetta toimitukselle