Mielipide

CHL:n suomalaisfinalisti hakuun – Kuka pelaa, kuka ei?

CHL / Kolumni
CHL:n tänään alkavien puolivälierien parasta antia ovat neljä varsin kiinnostavaa otteluparia. Sivujuonteena tarjoillaan maukas pelikieltosoppa.

Varmaa on, että tänä vuonna mestareiden liigan finaalissa nähdään suomalaisjoukkue. Jäljellä olevat Liiga-joukkueet Lukko, TPS, Kärpät ja Blues ovat nimittäin kaikki kaavion samalla puolella.

Finalistia lähdetään hakemaan "pelaa, ei pelaa" –leikin saattelemana.

Nykytilanne mahdollistaa, että finaalissa molemmilta joukkueilta on pelikiellossa vaikkapa neljä pelaajaa – joista toisen pelikieltoiset saavat pelata ja toisen eivät.

Viime viikolla uutisoitiin – Kiekkoareena ensimmäisenä – että seitsemän ottelun pelikieltoaan Liigassa sovittava TPS-vahti Teemu Lassila saa pelata CHL:n pudotuspeleissä. Liigan pelikiellot eivät koske CHL:ää.

Maanantaina Yle Turku kertoi, ettei TPS:n päävalmentaja Ari-Pekka Selin peluuta Lassilaa.

– Kunnioitamme kurinpitopäätöstä, vaikka pelaaminen olisikin mahdollista, Selin sanoi YLElle.

Ratkaisu on kunnioitettava. Mielenkiintoiseksi tilanteen tosin tekee, että maanantaina myös TPS:n profiilipuolustaja Henrik Tallinder määrättiin pelikieltoon. Jos samaa Selinin linjaa sovellettaisiin, ei Tallinderkaan pelaisi illalla.

Lassilan huilauttaminen on helpompaa, sillä myös TPS:n muut maalivahdit ovat vireessä. Pakistossa on ongelmia. Petteri Nummelinin pelaaminen on epävarmaa, Tomas Mojzis on loukkaantunut ja Olli Malmivaara ei ole edustuskelpoinen CHL:ssä. Kapeaksi kävisi.

Ei turkulaisia silti voisi puolellakaan sanalla moittia Tallinderin peluuttamisesta, sillä pelikieltosäännöstö on epäreilu. Omaehtoinen huilauttaminen CHL:ssä käytännössä samalla pidentäisi pelikieltoa.

Ruotsissa on toisin. SHL:n pelaajat kärsivät pelikieltojaan myös CHL:ssä, ja samalla heidän kansallisen liigan pelikieltonsa lyhenevät. Lukon tie puolivälieriin tasoittui, kun vastustaja Djurgårdenin ykköstähti Patrick Thoresen sai viiden ottelun pelikiellon. Thoresen kärsi kieltonsa kolmessa SHL-ottelussa ja kahdesti Lukkoa vastaan.

Toivottavasti kaudella 2016-17 kaikki CHL-joukkueet ovat pelikieltojen osalta samalla viivalla. Nykytilanne mahdollistaa, että finaalissa molemmilta joukkueilta on pelikiellossa vaikkapa neljä pelaajaa – joista toisen pelikieltoiset saavat pelata ja toisen eivät.

Mutta takaisin pääasiaan. TPS:n ja Lukon kohtaaminen on tasaisuutensa ansiosta pelillisestikin kiinnostavin.

Lukko on tehnyt tahtomattaan melkoisen hämäyksen

Lukko on tehnyt tahtomattaan melkoisen hämäyksen, kun se on voittanut vain yhden ottelun seitsemästä edellisestään. Viimeistelyä lukuun ottamatta Lukon viime viikon otteet olivat kuitenkin erinomaisia. Vire on hyvä.

TPS:n otteissa ei ole valittamista, mutta Lassilan ja puolustajien poissaolojen lisäksi sivussa olevat Lauri Tukonen ja Tadas Kumeliauskas jättävät jo kohtalaisen loven kokoonpanoon. TPS:llä on niukka etulyöntiasema kotonaan, mutta jatkajaksi Lukko on jopa selvä suosikki.

Toisessa Suomi-parissa ei ole etukäteen yhtä tasaista. Kun Kärpät ja Blues kohtasivat lauantaina Liigassa, ei espoolaisilla ollut juuri jakoa.

Rauhallinen ottelutahti tekee kuitenkin heiveröisellä materiaalilla operoivalle Bluesille hyvää, ja Jussi Makkonen ja Veeti Vainio palannevat kokoonpanoon. Energisen ja aktiivisen kotiesityksen myötä maalipaikat saattavat jakaantua Espoon illassa yllättävänkin tasaisesti.

Kaavion toisella puolella puolustava mestari Luulaja kohtaa huikean SHL-syksyn pelanneen Frölundan. Kirjoitin juuri SHL-katsauksessa, kuinka kelpo materiaalilla operoiva Luulaja jatkaa alisuorittamistaan, mutta on viime peleissä jo nähty merkkejä paremmasta. Sairaslista on tyhjentynyt ja ykkösmaalivahti Joel Lassiantti palannut kehiin. Ainakin kotonaan Luulaja haastaa Frölundan ja Artturi Lehkosen tasapäisesti.

Ainoa yhä jatkava keskieurooppalainen joukkue on Davos. Sveitsiläisten pelillinen iskukyky on varsin hyvä, kun kärkipelaajat jatkavat yhdessä toista kautta – ja etenkin Perttu Lindgren on aivan liekeissä. Syytä on olla myös illalla, sillä vastustaja on Länsi-Eurooopan kovin: Skellefteå liitää käsittämättömässä 12 ottelun voittoputkessa SHL:ssä. Materiaali on niin leveä, ettei edes Janne Pesosen loukkaantuminen ole mainittavammin haitannut.

Todennäköisyydet edetä välieriin:
TPS-Lukko 45 % - 55 %
Blues-Kärpät 24 %- 76 %
Davos-Skellefteå 28 % - 72 %
Luulaja-Frölunda 38 % - 62 %

Eli kohti Kärpät-Skellefteå –finaalia mennään. Tosin illan kierroksen jälkeen asetelmat saattavat olla jo täysin päälaellaan...

Kirjoittaja on paitsi Jatkoajan toimittaja, myös Veikkauksen jääkiekkokertoimenlaskija, ja prosentit ovat hänen omia arvioitaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös