Mielipide

Chicagossa ei kaivata enää hölmöilyjä

NHL / Kolumni
Hallitseva mestari Chicago Blackhawks on ensimmäisessä kotiottelussaan käytännössä pakkovoiton edessä. Joukkueen riveistä pitää löytyä muutakin kuin pelikieltoon joutuneen Brent Seabrookin paikkaaja.

NHL:n pudotuspelien ensimmäisen kierroksen ottelusarja St. Louis Bluesin ja Chicago Blackhawksin välillä on pienenä yllätyksenä kahden ensimmäisen ottelun jälkeen 2-0 Bluesille. Tulos on pieni yllätys siksi, että loukkaantumisista ja keskinkertaisista otteista kärsinyt Blues oli runkosarjan loppupuolella hienoon kauteensa nähden erittäin tehoton. Hallitseva mestari Blackhawks lähti ottelusarjaan suosikkina.

Asetelma on kääntynyt. Blackhawks on onnistunut pelissään vain ajoittain, kun taas sisukkaasti pelannut Blues on kammennut voitot tasaisemmalla ja nousujohteisemmalla pelaamisellaan molemmissa kamppailuissa.

Kaiken kruunasi se, kuinka johtoasemaansa puolustaneen Blackhawksin kantaviin voimiin kuuluva Brent Seabrook hölmöili itsensä ulos toisesta osaottelusta − kenties koko sarjasta. Seabrook syyllistyi varsinaisen peliajan loppumetreillä päähän kohdistuneeseen taklaukseen, jonka seurauksena puolustaja ajettiin ulos. NHL:n kurinpitoelin määräsi Seabrookille kolmen ottelun pelikiellon. Ensimmäinen otteluista pelataan tiistain vastaisena yönä.

Blackhawks tarvitsee ottelusta ehdottomasti voiton. Ottelusarjan kaventaminen antaisi sille vielä täydet mahdollisuudet nousta taistelemaan sarjan voitosta, mutta kolmen voiton takaa-ajoasemasta edes hallitseva mestari ei nouse.

Ei ainakaan kahden ensimmäisen ottelun esityksillä. Chicagolaisilla on ollut omat saumansa voittaa molemmat ottelut, mutta kokonaista ottelusarjaa ei kukaan voita tuurilla.

Ensin pitää löytää Seabrookille paikkaaja. Se on joukkueelle suuri ongelma, sillä sen neljän parhaan puolustajan ryhmä on pysynyt niin kiinteänä koko kauden. Seabrook - Duncan Keith sekä Niklas Hjalmarsson - Johnny Oduya ovat kantaneet joukkueen merkittävimmän kuorman sekä minuuttien että vastustajien kärkikenttien suhteen.

Kolmannen pakkiparin Nick Leddy keräsi runkosarjassa mainiot 31 pistettä, mutta vastaavaan kahden suunnan rooliin Leddystä ei ole. Entinen Minnesota Wildin ykkösvaraus pelasi vain kerran runkosarjassa yli 20 minuuttia ja joukkueensa helpoimmat vaihdot niin vastustajan kuin vaihtojen alkamisalueen suhteen. Leddy aloitti vaihdoistaan yli 62 prosenttia kiekon ollessa vastustajan alueella.

Kokoonpanon ulkopuolelta merkittävää apua ei ole luvassa. Kokoonpanoon nousee joko yksiulotteinen Sheldon Brookbank tai edelleen NHL-tasolla varmuutta etsivä David Rundblad.

Ryhdistäytymistä kaipaa joka tapauksessa koko joukkue. Sen kiekollinen peli ei ole ollut toivotonta, mutta koko ottelun mittainen keskittyminen puuttuu. Viime keväänä mestaruuden takuuna oli myös se, että joukkue onnistui tiukoissa paikoissa kääntämään kiekonhallintaa edukseen hidastamalla ja nopeuttamalla peliä. Nyt otteluiden tempoa määrää Blues. 

Yhtään Seabrookin taklauksen tai Bryan Bickellin polvitaklauksen tyylistä ylilyöntiä ei voi sattua. Niin, ja valmentajavelho Joel Quennevillenkin on pidettävä hermonsa kurissa. Ensimmäisessä ottelussa protestiksi nivusiaan haronut Quenneville kuittasi teostaan 25 000 dollarin sakot.

Corey Crawfordia tappioista on turha syyttää. Tosiasia on kuitenkin sekin, että Ryan Miller on ollut otteissaan virkaveljeään siivun verran vahvempi.

Tiistain vastaisena yönä Chicagossa ei lennä kaukaloon rantapalloja. Blackhawksin heikot otteet merkitsisivät kuitenkin sitä, että henkinen pyyhe kehään on heitetty.

» Lähetä palautetta toimitukselle