Mielipide

Capitalsin uusi johto ei hylkää parjattua Ovetškinia

NHL / Kolumni
Maanantaina nimetty uusi Capitals-johto saa käsiinsä seuran, joka on luullut olevansa lähempänä Stanley Cupia kuin on. Uutta nousua kaksikko rakentaa organisaation omien vahvuuksien, ei räjäytyksen kautta.

Washington Capitalsin uusi toimitusjohtaja Brian MacLellan on valintana yllätys. Seura, joka ainakin näennäisesti kaipasi tuoretta ulkopuolista näkemystä sekä isoa myllerrystä, päättikin valita uuden nokkamiehen seuran sisältä.

Uusi päävalmentaja Barry Trotz on puolestaan aiemmalta uraltaan yllätys juuri Capitalsin valmentajaksi. Puolustuspeliin nojannut Trotz ottaa käsiinsä joukkueen, jonka hyökkäysarsenaali on sen suurin ase.

Voiko tämä kokonaisuus toimia?

Positiivista MacLellanin nimityksessä on se, että seuran viimeisten kymmenen vuoden vahvuuksiin ovat kuuluneet varaaminen sekä pelaajakehitys AHL:ssä. MacLellan tuntee organisaation alhaalta ylös. Uuden päävalmentajan tavoin erityisesti AHL on MacLellanille tuttu.

Myös varauksissa MacLellanilla on ollut sormensa pelissä. Capitals on löytänyt NHL-kaliiberin pelaajia ykköskierrokselta, mutta myös alemmilta kierroksilta.

Osa heistä on jo nyt ilona toiselle organisaatiolle, kuten Semjon Varlamov Avalanchessa, Cody Eakin Starsissa ja Mathieu Perreault Ducksissa. Niin, edeltäjä George McPheen ongelmiin kuului pelaajiston kanssa se, että pajatsoa ruvettiin lataamaan Stanley Cup -kolikoilla jo ennen kuin seura oli tarpeeksi lähellä sitä. Se maksoi Capitalsille monta nuorta pelaajaa.

Kyseisen pajatsoajattelun pitää haihtua. Ilmeinen riski MacLellanin kanssa on se, että hän on vain halpa kopio edeltäjästään. Johtoportaan naruista vetelemä tekijä, joka osaa jotain, mutta tekee suuria päätöksiä liikaa omistaja Ted Leonsiksen tahdon mukaan.

edeltäjä George McPheen ongelmiin kuului pelaajiston kanssa se, että pajatsoa ruvettiin lataamaan Stanley Cup -kolikoilla jo ennen kuin seura oli tarpeeksi lähellä sitä.

Suuria päätöksiä kuten Aleksandr Ovetškinin jättisopimus, pelityylin väkinäiset äkkikäännökset sekä riskialttiit sopimukset siirtotakarajan umpeutuessa. On ilmeistä, että kärsimättömyys näissä päätöksissä tärähti organisaation ylimmästä portaasta asti.

Kesän 2014 varaustilaisuudessa Capitalsilla on käytössään ykköskierroksen 13. varaus. Varauksen käyttäminen uuteen lupaukseen sen poiskauppaamisen sijaan olisi hyvä paikka aloittaa työ seuran uuden nousun hyväksi.

Nykypelaajien suhteen tavoitteina kannattaisi olla ainakin Mihail Grabovskin jatkosopimus, Brooks Laichin ulososto ja jämerän puolustajan hankinta.

Päävalmentajaksi nimetty Trotz näyttää vihdoin tuovan seuraan pysyvyyttä. Valmentajia ja pelityylejä pyöritellyt seura valitsi miehen, joka ehti valmentaa Nashville Predatorsia 15 vuotta peräkkäin. Se on käsittämättömän hieno saavutus, ja kyseessä on kaappaus seuralle, jolle yli kaksi vuotta kestävä valmentajapesti olisi nyt askel parempaan.

Edeltäjä Adam Oates ei ollut paha mies. Entinen pelaajalegenda näytti ensin saavan joukkueen lentoon, mutta loppujen lopuksi Oatesin valmentaminen keskittyi "mikromanagerointiin" toimivan kokonaisuuden suhteen.

Oates sääti kaikkea pientä pelaajien mailoista pelipaikkoihin. Yksittäiset muutokset toimivat, mutta aiheuttivat enemmän hämmennystä.

Oates vaihtoi jopa maalivahtivalmentajaa siksi, että Olaf Kölzigin edeltäjä Dave Prior ei halunnut väkisin muuttaa Braden Holtbyn pelityyliä. Holtby pakotettiin pelaamaan enemmän maalillaan hänelle tutun aggressiivisen pelityylin suhteen, ja se pisti nuorukaisen sekaisin. Tuloksena oli keskinkertainen kausi, jossa Holtbyn heikkoudet korostuivat.

Pahinta oli se, että Capitals ei missään vaiheessa saanut viisikkopeliään sellaiseksi, että se pärjäisi tasakentällisin hyvää kiekonhallintaa vaativassa NHL:ssä.

Suuri yleisö tuijotti Ovetškinin tehotilastoa silloin, kun koko joukkue takelteli pelatakseen edes yhden ehjän 60-minuuttisen. Oates palannee NHL:ään taas apuvalmentajana.

Trotz on toista maata. Ensinnäkin kyseessä on pitkästä aikaa kokenut NHL-valmentaja Capitalsin peräsimessä. Bruce Cassidyn, Glen Hanlonin, Bruce Boudreaun, Dale Hunterin ja Oatesin jälkeen voidaan sanoa, että tälle oli tilausta.  

Predatorsissa kokonaisuus toimi vuodesta toiseen vähintään kohtalaisesti. Viime kausien kiekonhallintatilastot eivät ole mairitelleet, mutta rajalliseen pelaajamateriaaliin nähden Predators on koko ajan pelannut aktiivista ja aggressiivista kiekkoa.

Erityisesti aluepeli näytti aina Trotzin Predatorsin vahvuudelta. Ja kun hyökkäävämpiä pelaajia oli käytössä, irtosi Paul Kariyalta ja J. P. Dumontiltakin mainioita tehoja. Tämä siis puolustavassa joukkueessa.

Capitalsissa Trotz aikoo mennä joukkueen materiaaliin mukautuvalla tyylillä. Tämä tarkoittaa sitä, että Capitals ei pelaa ensi kaudella täysin Predatorsin näköistä jääkiekkoa. Samaa organisoitumista puolustukseen ja aluepelaamiseen kaivataan joka tapauksessa lujasti.

Valmentajana Trotzin sanotaan olevan vaativa mutta lähestyttävä. Perinteisesti Trotz on ajanut nuoria pelaajia maltilla sisään. Tämä on tehnyt osalle heistä hyvää. Maalivahtiensa suhteen hän on onnistunut jatkuvasti erinomaisesti.

Capitalsia ei räjäytetty yhdessä yössä kappaleiksi. Valmentajavalinta on kuitenkin painava. Se pistää paketin järjestykseen siinä, missä toimitusjohtajan kyvyt ovat vielä täysin auki.

Molempien panosta tarvitaan pelaajamateriaalin syvyyden palauttamisessa AHL:ään asti. Kun kassiin kerätään leveyttä, saadaan Capitalsin kärjestäkin enemmän irti.

Niin, uusi johto ei hylkää myöskään Ovetškinia kahdella tavalla. Ironisempi tapa on MacLellanin läheinen suhde venäläistähdelle kaiken anteeksi antavaan omistajaan. Tärkeämpi tapa on se, että Trotz on hyvä valmentaja myös numerolle kahdeksan.

Enemmän töitä, vähemmän haikailua − uskottavuus on palannut ainakin Capitalsin valmennukseen. Toimitusjohtajan kohdalla syytä skeptisyyteen on enemmän.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös