Mielipide

Budaj pelannut upeasti Kings-maalilla − miten käy, kun Quick palaa pelikuntoon?

NHL / Kolumni
Kokenut slovakkimaalivahti Peter Budaj on yllättänyt erinomaisilla otteillaan. Kingsin ykkösmaalivahti Jonathan Quick on kuitenkin palaamassa kaukaloon lähiaikoina, joten vapaaksi agentiksi jäävän Budaj’n tulevaisuus on arvoituksellinen.

Los Angeles Kingsin ykköstorjuja ja yksi maailman parhaista maalivahdeista Jonathan Quick ehti pelata tällä kaudella vain yhden erän ennen loukkaantumistaan. Pessimistisimmät arvioivat Kingsin menestyshaaveiden olleen samalla mennyttä, kun Kingsin muut torjujat olivat kakkosmaalivahdeiksi profiloituneet Jeff Zatkoff ja Peter Budaj.

34-vuotias slovakkivahti Budaj on kuitenkin yllättänyt NHL-maailman pelaamalla erinomaisen kauden.

Kings taistelee tiukasti villi kortti -paikoista pudotuspeleihin, ja ykkösmaalivahdiksi yllättäen noussut Budaj on torjunut eniten nollapelejä ja on kymmenen parhaan joukossa muissakin keskeisissä maalivahtitilastoissa. Lisäksi peliaikaa on kertynyt kaikista maalivahdeista kolmanneksi eniten.

Quickia odotetaan kuumeisesti takaisin pelaavaan kokoonpanoon, mutta tähtimaalivahdin paluu tuo seurajohdolle myös lisää pohdittavaa.

Budaj'n urakkaa on luonnollisesti helpottanut Kingsin erinomainen viisikkopuolustus, mutta konkariveskarin suoritusta ei silti ole syytä väheksyä. Budaj on viimeksi pelannut yli 40 peliä kaudella 2010-11, ja tämän kauden tasolle slovakki ei ole NHL-urallaan aikaisemmin yltänyt.

Monivuotinen ykkösmaalivahti Quick oli helmikuun alussa ensimmäistä kertaa mukana Kingsin harjoituksissa täysissä varusteissa. Paluusta kaukaloon ei toistaiseksi ole mitään aikataulua, mutta täysipainoinen harjoittelu on iso askel kohti pelaamista.

Niinpä Budaj'n asema on mielenkiintoinen. 34-vuotias slovakki on pelannut tämän kauden 600 000 dollarin vuosipalkalla, ja sopimus päättyy keväällä.

Jatkosopimus tarkoittaisi sitä, että Budaj pitäisi jättää suojaamatta tulevaan laajennusdraftiin, ja näillä otteilla Vegas Golden Knights saattaisi olla kiinnostunut nappaamaan konkarin riveihinsä. Lisäksi Zatkoffilla on sopimus Kingsin kanssa kauden 2018-19 loppuun asti.

Vapaana agenttina Budaj'lla olisi huomattavasti suurempi markkina-arvo kuin viime kesänä, ja tarvetta luotettavalle ja kokeneelle kakkosmaalivahdille on monella joukkueella. Eri asia onkin, haluaako Kings luopua Budaj'sta ilman korvausta.

Joukkueen selviytyminen pudotuspeleihin ei ole mitenkään varmaa, ja hyökkäyspelaamisessa on parantamisen varaa. Jeff Carterin lisäksi vain Tanner Pearson on tehnyt yli kymmenen maalia, ja Kings on tehnyt koko NHL:ssä kahdeksanneksi vähiten maaleja.

Laadukkaan pelaajan saadakseen Kingsin olisi luovuttava Budaj'n lisäksi käytännössä varausoikeuksistaan, sillä miehistössä ei juuri ole markkina-arvoisia pelaajia, joista joukkue olisi valmis luopumaan. Budaj'n kauppaaminen ilman varmaa tietoa Quickin paluusta olisi myös riskipeliä.

Joka tapauksessa Los Angelesissa eletään nyt mielenkiintoisia aikoja. Quickia odotetaan kuumeisesti takaisin pelaavaan kokoonpanoon, mutta tähtimaalivahdin paluu tuo seurajohdolle myös lisää pohdittavaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös