Mielipide

Bostonin scoutti katsastaa Lukon puolustajia

LIIGA, NHL / Kolumni
Jos Boston Bruins valitsee jokakesäisessä varaustilaisuudessa pelaajan Euroopasta, ruotsalaisella Sven-Åke Svenssonilla on todennäköisesti ollut sormensa pelissä. Tällä hetkellä tämä Bruinsin Euroopan-scoutti on Raumalla.

Pääsyy Svenssonin vierailuun Raumalla on Jaakko Harikkala. Boston varasi kovaluisen puolustajan vuonna 1999 neljännellä kierroksella, 118. pelaajana kaikenkaikkiaan. Harikkala nousi miesten sarjoihin jo 16-vuotiaana Uudenkaupungin Jää-Kotkien 1. divisioonajoukkueessa. Vuotta myöhemmin oli aika nousta SM-liigatasolle. Liigadebyytti tapahtui Rauman Lukon paidassa. Uran kohokohtiin kuuluu 18-vuotiaiden MM-kulta.

Parin loukkaantumisten täyttämän kauden jälkeen Harikkala suunnisti Bruinsin leirille syyskuussa 2001. Tuon jälkeen hän on pelannut kaksi kautta Lukon vakiokokoonpanossa ja saalistanut puolustavalle puolustajalle varsin hyvät tehopisteet. Niinpä ei ole ihme, että Bostonin kiinnostus on säilynyt.

Sven-Åke Svensson on tämänkertaisella Suomen-vierailullaan seurannut viime viikonloppuna A-juniorien otteluita Vierumäellä. Kaikki A-liigajoukkueet pelasivat sarjaan kuuluvaa turnausta viikonloppuna, ja monet tarkkaavaiset silmäparit seurasivat nuorten miesten otteita. Lisäksi Svensson seuraa paikan päällä keskiviikkona Lukko-Blues-ottelun ja tiistaina TPS-Kärpät-kamppailun.

Svensson on seurannut Lukon harjoituksia ja keskustellut Lukko-luotsi Ismo Lehkosen kanssa Harikkalan kehityksestä. Bluesia vastaan hän näkee Harikkalan pelitilanteessa. Kentällä on myös muita mielenkiintoisia pelimiehiä. Nimiä Svenssonista ei helpolla irti saa, mutta kahden nuorukaisen hän myöntää kiinnostavan.

-Tiedän, että kentällä on kaksi potentiaalista nuorta puolustajaa. Numeroita 49 (Ilkka Heikkinen) ja 41 (Otto Honkaheimo) kannattaa seurata. Mutta en seuraa ketään erityisesti vaan kaikkia yleisesti. Kuka tahansa pelaaja saattaa kiinnittää huomioni, Svensson kertoo.

-Hyvä luistelu on ehkä tärkein seikka, mikä kiinnittää huomioni. Lisäksi pelaajien tulee olla rohkeita, heillä pitää olla peliälyä - pelaajien tulee olla kovia, mutta ei tyhmiä, Svensson kuvailee.

Hannu Toivosen löytäjä

Vuonna 2002 Boston valitsi ensimmäisellä kierroksella HPK:n maalivahdin Hannu Toivosen. Hän oli 29. pelaaja, joka löysi tilaisuudessa uuden omistajan. Toivonen oli nimenomaan Sven-Åke Svenssonin löytö.

-Näin Toivosen pelaavan Kuortaneella, ja hän teki todella suuren vaikutuksen. En normaalitilanteessa haluaisi varata maalivahtia ensimmäisellä kierroksella, mutta Toivonen oli niin hyvä, että olin vakuuttunut hänen olevan korkean varauksen arvoinen, Svensson toteaa.

Vain vuosi varauksen jälkeen Hannu Toivonen solmi kolmivuotisen sopimuksen Bostonin kanssa. Näin hän siirtyi rapakon taakse vain 19 vuoden iässä, takanaan vain yksi kausi SM-liigaa, sekin kakkosmaalivahtina.

-Hannu onnistui leirillä todella hyvin. Olisin halunnut hänen jatkavan vielä yhden vuoden HPK:ssa, mutta Bruins päätti toisin, Svensson kertoo.

-Siinä on hyviä ja huonoja puolia, kun pelaaja lähtee nuorena NHL:ään. Tärkeintä olisi joka tapauksessa saada pelata, Svensson pohtii.

Suomalaisten taitotaso tippunut

Svensson etsii Bostonille pelaajia vain Euroopasta. Bruinsin viime kesänä varaaman Masi Marjamäen taustat ovat WHL:ssä, eikä hän ole Svenssonille tuttu pelaaja.

Sven-Åke Svensson etsii siis Bostonille pelaajia Euroopasta. Millaisia ajatuksia pohjoismaalaisen kiekkoilun tulevaisuudesta hänellä sitten on?

-Yksilöinä suomalaisten ja ruotsalaisten nuorten taitotaso on tippunut, Svensson täräyttää.

-Ei ole enää tulossa niin paljon huippuyksilöitä kuin ennen. Tarkoitan siis Saku Koivun ja Teemu Selänteen kaltaisia tähtiä. Suomesta ja Ruotsista löytää enemmän hyviä joukkuepelaajia, Svensson jatkaa.

-Syyksi tähän näen yhteiskunnalliset muutokset. Ihmisten elämäntavat ovat muuttuneet, eivätkä nuoret harrasta niin paljon jääkiekkoa, Svensson pohtii.

Paljon on puhuttu NHL:n työsulusta, joka odottaa ensi vuonna. Mikä on Svenssonin näkemys, tuleeko lakko?

-Aika todennäköisesti tulee. Tässä on vain vajaa vuosi aikaa saada aikaan uusi sopimus. En usko että sitä syntyy, Svensson kertoo.

-Pelaajien palkat ovat liian suuria. Agentit vaativat liikaa. Se ei ole missään tapauksessa pelaajien vika, mutta kyllä NHL-palkkoja pitäisi laskea, Svensson toteaa.

Lukon puolustajakolmikolla on Bluesia vastaan panosta tavallista enemmän. Katsomossa on silmäpari, jonka vakuuttaminen saattaa taata hieman leveämmän leivän.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös