Mielipide

Boeser noussut jo Canucksin kärkihyökkääjäksi − pistetahti kovempi kuin Pavel Burella

NHL / Kolumni
20-vuotias tulokashyökkääjä Brock Boeser on Vancouver Canucksin paras pistemies ja maalintekijä. Nuorukaisen NHL-uran alku on ollut vakuuttava, mutta odotukset ovat jatkossa vieläkin korkeammalla.

Vancouver Canucksin 2000-luku henkilöityy vahvasti Daniel ja Henrik Sediniin. Ruotsalaiskaksoset varattiin peräkkäisillä vuoroilla vuonna 1999, ja molemmat ovat olleet vuosia joukkueen parhaita pistemiehiä. Henrik Sedin on myös Canucksin monivuotinen kapteeni, ja Danielkin kuuluu joukkueen kapteenistoon.

Murros on kuitenkin tapahtunut.

Kun 20-vuotias hyökkääjä pelaa jo tulokkaana näin hyvin, odotukset nousevat yhä korkeammalle.

Tällä kaudella Canucksin ykkösketjun ovat muodostaneet Sven Bärtschi, Bo Horvat ja Brock Boeser. Kolmikko on vastannut valtaosasta joukkueen tehoista. Tulokashyökkääjä Boeser on Canucksin paras maalintekijä ja pistemies ja johtaa myös tulokkaiden maali- ja pistepörssejä.

20-vuotias amerikkalainen on lisäksi peliaikaan suhteutettuna tehnyt NHL:ssä seitsemänneksi eniten pisteitä ja toiseksi eniten maaleja. Neljässä viime pelissään Boeser on tehnyt yhteensä kuusi maalia, pisteettömiä pelejä kauden aikana on kertynyt vain kolme.

Pistetahti 1.11 pistettä ottelua kohti on Canucksin historian paras tulokassaldo. Pavel Bure nakutti tulokaskaudellaan 1991-92 60 pistettä 65 ottelussa. Nykytahdilla Boeser pelaisi yli 40 maalin ja lähes 90 pisteen kauden. Tämän vuosikymmenen kovimmat tehot tulokkaana latoi Artemi Panarin, kun kaudella 2015-16 syntyi 77 tehopistettä.

Kautta on toki vielä jäljellä yli kolme neljäsosaa, ja paljon ehtii tapahtua. Boeser on joka tapauksessa tullut ryminällä sisään NHL:ään ja tehnyt Canucksista kertaheitolla mediaseksikkään joukkueen.

Boeserin tehokkuus ja vaarallisuus maalintekijänä on ollut pitkään tiedossa, mutta vuoden 2015 ykköskierroksen varauksen kohdalla epäilyksiä on herättänyt luistelu ja kiekoton pelaaminen. Päävalmentaja Travis Green kertoi The Provincen  haastattelussa ottaneensa Boeserin kesällä "brutaalin rehelliseen keskusteluun".

− Tiedän, että hän pärjää hyökkäyspelissä, mutta hän on pelannut fiksusti myös esimerkiksi kiekottamana. On fiksun pelaajan merkki, että hän ymmärtää, ettei voi nojata vain laukaukseen tai hyökkäyspelaamiseen, kommentoi Green Boeserin pelaamista The Provincen haastattelussa.

"On fiksun pelaajan merkki, että hän ymmärtää, ettei voi nojata vain laukaukseen tai hyökkäyspelaamiseen."

Monipuolinen pelaaminen onkin taannut tulokkaalle ison roolin pudotuspelipaikasta taistelevan joukkueen kokoonpanossa − vaikka Boeser istuikin katsomossa kauden kaksi ensimmäistä peliä.

− Olen keskittynyt esimerkiksi kulmavääntöjen voittamiseen ja purkukiekoissa onnistumiseen, kommentoi Boeser omaa pelaamistaan The Provincen haastattelussa.

19 ottelussa 21 tehopistettä on tulokkaalle kova saavutus. Boeser on myös onnistunut viimeistelyssä neljässä pelissä peräkkäin ja tehnyt kahdessa peräkkäisessä pelissä enemmän kuin yhden maalin.

NHL-uran ensimmäinen hattutemppukin syntyi kymmenennessä pelissä − ensimmäisenä korkeintaan 20-vuotiaana Canucks-pelaajana sitten Trevor Lindenin kaudella 1990-91.

Boeser on tehokkailla otteillaan noussut jo vahvaksi ehdokkaaksi parhaalle tulokkaalle jaettavan Calder Trophyn voittajaksi. Kun 20-vuotias hyökkääjä pelaa jo tulokkaana näin hyvin, odotukset nousevat yhä korkeammalle.

− Vaikka Boeser on pelannut hyvin, en usko, että olemme nähneet vielä hänen parasta tasoaan. Hän kehittyy koko ajan, ja minun tehtäväni on varmistaa, että Canucks saa parhaan mahdollisen Brock Boeserin, joka johdattaa joukkueen kohti menestystä.

Näin kommentoi päävalmentaja Green, ja ajatuksiin on helppo yhtyä. Canucksiin on kehittymässä uusi supertähti.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös