Mielipide

Bodia, Sporttia ja sensuuria

MESTIS / Kolumni
Vaasan Sportin Mestisjoukkueen valmentaja Juhani Tamminen on tulisieluinen mies. Tästä saatiin taas kerran näyte viime keskiviikkona K-Vantaata vastaan käydyn ottelun lehdistötilaisuudessa.

Tammisen Sport voitti tuon ottelun puhtaasti 4-0, mutta aurinkokuninkaan malja läikkyi silti yli. Lehdistötilaisuus kuvattiin ja videoklippi oli Vaasan Sportin nettisivuilla nähtävissä ottelupäivän iltana. Aamulla se oli poistettu.

Lisää surkuhupaisaa oli tulossa. Jääkiekkoliitto ilmoitti tutkivansa Tammisen sanomiset ja pyysi torstaina kuvamateriaalia lehdistötilaisuuden kuvanneelta Sport Medialta. Sitä ei heti löytynyt ja lauantaina sitä ei ollut enää olemassakaan. Sport Median Jussi Knaapi ilmoitti tuhonneensa koko materiaalin. Lisäksi Knaapi ilmoitti, ettei lehdistötilaisuuksia enää jatkossa kuvata seuran nettisivuille.

Eikä tässä vielä kaikki. Seuraavaksi Pohjalainen-lehden toimittaja teki nettijulkaisuun ääninauhansa pohjalta tarkan transkription siitä, kuka sanoi ja mitä sanoi. Kyseessähän oli lehdistölle avoin ja julkinen tilaisuus, jonka siteeraaminen on toimittajan päätyötä. Tämä juttu ennätti olla sunnuntaina Kiekko-Pohjalaisen nettisaitilla puolisen tuntia kunnes sekin sieltä poistettiin. Joku jyrähti.

Koko sensuurihässäkkä on huvittava. Tiedotustilaisuudessa oli paikalla monia toimittajia ja monia sanelunauhureita. Jääkiekkoliittokin on nauhoituksen saanut. Kömpelöllä salailuoperaatiolla saatiin aikaan lähinnä huvittuneita päänpyörityksiä. Imagohaittaa.

Juhani Tammisesta oli tulla vapaan tiedonvälityksen uhri. Ilman sensuurin ripeyttä joku olisi saattanut kuulla tai lukea Tammisen otteluvalvoja Joonas Turtoselle osoittamat terveiset:

– Jääkiekkoleijonana, jota Turtonen ei ole, minä olen, numero 79, mä oon todella huolissani, mihin v***u tää on menossa...

Vaasan kaupunki sai Turtosen ohessa oman attribuuttinsa Tammisen vuodatuksessa:

– Toi järjestelmä on nyt tullu niinku tiensä päähän. Toi asenne, jonka sä sanoit, että sä et oo yhtään mitään, se kertoo mulle ihan riittävästi. Luojan kiitos sä sanoit sen ennen kuin mä jätän tän saatanan kaupungin. Nyt mä oon mielissäni, että uskalsit sanoo sen ääneen. Tolla mentaliteetilla tää peli on täällä hävitty. Onnittelen. My fuckingratulations. Piste.

Kaikki tämä ja paljon muuta voitetun ottelun jälkeen. Mitä oltaisiinkaan saatu kokea tappion jälkeen? "Itteään täynnä kun Hakalan kaljatynnyri" tapasi vanha kansa sanoa. Juhani Tamminen ei sinänsä ole poikkeus suomalaisessa valmentajakatraassa. Muutamalla muullakin valmentajalla on ylikehittynyt ego, joka saa aikaan kaikenlaisia värikkäitä purkauksia. Tami on vaan tälläkin kohdin ihan suvereeni.

Kotimaan politiikassa on viime aikoina pyydelty anteeksi ja pahoiteltu suusta tulleita kömpelyyksiä ihan kyllästymiseen saakka. En ihan heti muista jääkiekkovalmentajaa, joka olisi jälkeenpäin myöntänyt olleensa asiaton tai jopa väärässä.

Pohjalainen uutisoi tänään, ettei Tamminen asiaa harkittuaan lähde ehdokkaaksi eurovaaleihin. Varmasti viisas päätös. EU-parlamentissa pitää olla toisenlaista substanssia kuin pahassa paikassa esiin vedettävä Jääkiekkoleijona-kortti.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös