ILV - IFK
LUK - HPK
SAI - JUK
SPO - PEL
WSH - SJS 2.00
OTT - ARI 2.30
CHI - NYI 3.30
CGY - CAR 4.00
EDM - DET 4.00
Mielipide

Bluesin pelaaja-arvostelut 2006-2007

LIIGA / Kolumni
Jatkoajan espoolaistoimittajat arvioivat kaikki Blues-paitaa tällä kaudella kantaneet pelaajat. Täydellisiä epäonnistujia ei ollut lainkaan, parhaimpia onnistujia olivat puolestaan ulkomaalaispelaajat sekä jälleen kerran loistavan kauden pelannut Arto Laatikainen.

Arvioinnissa on otettu huomioon pelaajiin kohdistetut ennakko-odotukset, mutta pelkästään sen varassa pelaajia ei ole arvosteltu. Arvosanat eivät ole täysin verrannollisia toisiinsa. Arviointi käsittää sekä runkosarjan että pudotuspelit.

Arviointiasteikko on 1 - 5. Arvosana on merkitty Blues-logoilla.

Maalivahdit

Bernd Brückler src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif">

Jos oli Brückler avauskaudellaan hyvä, oli itävaltaismuuri toisella kaudellaan erinomainen. Bluesin hyvän kauden kulmakivi, joka piti joukkuettaan pystyssä vaikeilla hetkillä. Selätti jo syksyllä huippuhankinta Ari Ahosen ja piti sen jälkeen ykkösvahdin paikan itsellään. Torjui runkosarjassa seitsemän nollapeliä - siihen ei pystynyt kukaan muu.

Ei vielä sopimusta ensi kaudeksi. Bluesissa jatkaminen ensimmäinen vaihtoehto.

Puolustajat

Juha Gustafsson src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif">

Isokokoinen Gustafsson ei päässyt missään vaiheessa sinuiksi uuden tuomarilinjan kanssa. Otti turhan paljon jäähyjä, etenkin Bluesin pelatessa jo alivoimalla. Kiekollisessa pelissä ei pystynyt auttamaan joukkuettaan, mutta kokonsa vuoksi oli käyttökelpoinen maalinedustan putsaaja muutoin pienikokoisessa puolustuksessa.

Jatko vielä auki.

Santeri Heiskanen src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif">

Positiivinen yllättäjä runkosarjassa. Alunperin ylimääräiseksi puolustajaksi arvioitu Heiskanen nousi Laatikaisen ohella puolustuksen johtohahmoksi. Rohkea ja ärhäkkä puolustaja, joka kykeni rakentamaan peliä. Hyytyi tosin täysin pudotuspeleissä, joissa teki liian paljon virheitä kiekon kanssa.

Optio ensi kaudesta. Voisi olettaa jatkavan Bluesissa.

Mikael Kurki src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif">

Kurki pääsi välillä väläyttelemään liigajoukkueessa, vaikka kausi sujuikin suurimmaksi osaksi A-junioreiden puolustuksen kiekollisena liiderinä. Osoittanut potentiaalinsa hyvänä hyökkäävänä puolustajana.

Saanee ensi kaudeksi vakiopaikan liigajoukkueessa.

Kimmo Pikkarainen src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif">

Harjoitusottelut povasivat erittäin hyvää kautta Pikkaraiselle, joka dominoi peliä kiekon kanssa. Kun runkosarja alkoi, loppui Pikkaraisen valovoima. Hyvästä tatsista huolimatta sekä kiekollinen että kiekoton peli jäi liian heikolle tasolle. Paransi kevättä kohden, mutta kausi päättyi kahteen peräkkäiseen polvivammaan.

Sopimus kattaa myös ensi kauden Bluesissa.

Tuomas Eskelinen src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif">

Parhaimmillaan ja oikeastaan suurimman osan kaudesta luotettava peruspuolustaja. Ei ollut kuitenkaan sitä, mitä mieheltä odotettiin, kun hänet Espooseen kaksi vuotta sitten hankittiin. Ei noussut kiekolliseksi liideriksi. Näytti kärsivän motivaatio-ongelmista. Hyviä suorituksia, mutta ne eivät vastaa odotusarvoja ja palkkaa.

Bluesissa jatkaminen epätodennäköistä, joskaan ei kuitenkaan mahdotonta.

Ismo Kuoppala src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif">

Suostui jatkamaan vielä vuoden hätäapuna, kun Peltosen ja Korhosen lohduton tilanne tiedostettiin. Yllätti jälleen kaikki pelaamalla hienon kauden, jota varjostivat ainoastaan ajoittain suuret jäähymäärät. Bluesin Bobby Orr, joka viihdytti yleisöä ja joukkuetovereita hienoilla harhautuksilla, pyörähdyksillä ja nousuilla. Pelasi ainoana Blues-pelaajana kauden kaikki ottelut.

Viime kesänä jo kertaalleen lopettanut Kuoppala on yllättäen jatkamassa Bluesissa. 32-vuotias espoolainen on myöntänyt jatkamistoiveensa avoimesti.

Arto Laatikainen src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif">

SM-liigan luotettavin pelaaja. Ei petä koskaan. Jälleen kerran erittäin hieno kausi, johon ei mahtunut kovin montaa virhettä saati huonoa peliä. Bluesin puolustuksen ehdoton avainpelaaja, joka rikkoi yhden kauden piste-ennätyksensä. Lähellä MM-kisapaikkaa.

Sopimus kattaa myös seuraavan kauden.

Kimmo Peltonen src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif">

Ansaitsisi pelkällä sinnikkyydellään ja pelaamistahdollaan täydet pisteet. Vaikea polvivamma esti pelaamisen syyskaudella, mutta teki pysyvästä vammastaan huolimatta ihmettä lähennelleen paluun keväällä. Pelasi suurien kipujen kanssa ja ontui monesti pois kentältä. Huilasi ajoittain, mutta palasi aina takaisin kaukaloon. Pelasi suurella sydämellä ja sen lisäksi vieläpä hyvin. Oli pudotuspeleissä Bluesin paras puolustaja Laatikaisen ohella.

Sopimus jatkuu myös ensi kaudelle, mutta lienee Peltosen itsensä kannalta paras ratkaisu nostaa hokkarit naulaan. Aika näyttää mitä tapahtuu.

Samuli Suhonen src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif">

Syyskaudella flegmaattinen ja haluton. Istui pahimmillaan jo katsomon puolella. Paransi kuitenkin keväällä ja sai otteisiinsa jonkin verran asennetta. Loppukaudesta käyttökelpoinen puolustaja, mutta ei siltikään vastannut ennen kautta asetettuja odotuksia.

Sopimus kattaa myös ensi kauden.

Hyökkääjät

Matti Uusivirta src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif">

Nousi keväällä näkyvään rooliin fyysisenä puurtajana ja ärsyttäjänä, jolta löytyi myös kiekollista osaamista. Pelasi hyvällä asenteella ja nousi sitä myöten valmennuksen suosioon. Teki myös uransa ensimmäisen liigamaalin. Käyttökelpoinen pelaaja tulevaisuutta ajatellen.

Optio ensi kaudesta. Jatko todennäköistä.

Joni Töykkälä src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif">

Vakiinnutti viimein paikkansa Bluesin keskushyökkääjien joukossa. Saanut otteisiinsa lisää tarmoa. Syksyn loukkaantumissuman aikana kykeni ottamaan roolia ja vastaamaan huutoon. Kevään loukkaantumiset häiritsivät jonkin verran, mutta otti kauden aikana kuitenkin askeleita eteenpäin.

Jatkaa Bluesissa myös ensi kaudella.

Markku Hurme src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif">

Hurme oli taas kerran tärkeä lenkki Bluesin joukkueessa. Taisteli illasta toiseen, väänsi tärkeitä maaleja ja toimi henkisenä johtajana. Ikä alkaa tosin jo painaa, vaikka se ei näkynytkään maalimäärissä negatiivisesti. Nosti selkeästi tasoaan pudotuspeleissä, vaikka pelasi jalka murtuneena. Toimi osan kaudesta joukkueen kapteenina.

Tulevaisuus vielä auki. Lopettaminen lienee yksi vaihtoehdoista.

Patrik Lostedt src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif">

Yllätyshankinta, joka HIFK:ssa vähälle peliajalle jäätyään sai paikan Bluesista siirtotakarajan kynnyksellä. Täytti roolinsa, teki juuri sen mitä häneltä pyydettiinkin. Ärsytti, kuumensi ja taklasi vastustajia. Tappeli pari kertaa ja tekipä Lostedt myös kaksi hienoa maalia.

Molemmat osapuolet ovat tiettävästi kiinnostuneita jatkamaan yhteistyötä.

Johannes Alanen src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif">

Siirtyi siirtotakarajan kynnyksellä JYPistä Bluesiin. Täytti paikkansa työtä tekevänä laiturina, joka osoitti myös hyvää pelisilmäänsä. Parjattu Alanen nousi osaksi espoolaista kiekkohistoriaa viimeistelemällä jatkoaikamaalin, joka vei Bluesin välieriin. Se oli Alasen ensimmäinen ja kenties viimeinen Blues-maali. Siitä myös ylimääräinen logo.

Jatkaminen Bluesissa epävarmaa.

Ladislav Kohn src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif">

Maaliahne Kohn nousi osaksi Espoon kiekkohistoriaa viimeistelemällä sadannen runkosarjamaalinsa Bluesin paidassa. Sillä hän nousi espoolaisten kaikkien aikojen parhaaksi maalintekijäksi ohi Joonas Jääskeläisen. Pelasi jälleen hyvän kauden, johon mahtui yhteensä 26 maalia, 50 pistettä ja iso tukku voittomaaleja. Hyytyi tehojen osalta pudotuspeleissä, vaikka tekikin Tapparaa vastaan hattutempun.

Jatko vielä auki. Blues tarjonnee jatkosopimusta, mutta budjetin leikkauksen vuoksi se lienee rahallisesti selvästi heikompi kuin nykyinen sopimus.

Erkki Rajamäki src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif">

Bluesin puukätisin pelaaja, joka kuitenkin kompensoi puutteitaan hyvällä yrityksellä sekä taklauksilla. Kärsi muiden tavoin loukkaantumisista ja pelasi pudotuspelit puolikuntoisena. Suojeli joukkuetovereitaan ja toimi osan kaudesta kapteenina. Teki maalin.

Optio myös ensi kaudesta. Jatkaa luultavasti.

Mikko Lehtonen src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif">

Aloitti jälleen hyvin ja teki Bluesin kauden ensimmäisen maalin hienolla laukauksella. Taitava yksilö, joka ei kuitenkaan sopeutunut hyvin Bluesin tarkkaan ja kurinalaiseen viisikkopuolustukseen, mikä johti vähäiseen peliaikaan pudotuspeleissä. Kauden kohokohtana jatkoaikamaali Tapparaa vastaan puolivälierissä.

Jatkanee Bluesissa, ellei sitten yllätä lähtemällä Pohjois-Amerikkaan.

Pentti Nöyränen src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif">

Sai edelliskaudella kritiikkiä harmaista ja tasapaksuista esityksistä. Pelasi tällä kaudella huomattavasti paremmin - niin kiekollisena kuin kiekottomanakin. Tarttui syksyn loukkaantumiskierteen aikana suureen rooliin, mutta kausi päättyi lopulta ennen aikojaan loukkantumiseen. Meni kuitenkin selvästi eteenpäin kuluneella kaudella.

Ei vielä sopimusta ensi kaudeksi, mutta saanee sellaisen.

Tero Koskiranta src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif">

Astetta kypsymättömämpi painos Nöyräsestä, joskin myös vuoden nuorempi. Fysiikaltaan kuitenkin tyydyttävää liigatasoa, joten potentiaalia tulevaisuuden duunariksi riittää. Ei mahtunut kokoonpanoon loppukaudesta.

Optio ensi kaudesta. Sahaa todennäköisesti Bluesin ja Mestiksen välimaastossa.

Jari Tolsa src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif">

Runkosarja kahden Blues-logon arvoinen, pudotuspelit neljän. Koohotti runkosarjassa eikä tuntunut löytävän omaa rooliaan. Pelasi tunnollisesti, mutta onnistumisia ei tullut. Pudotuspeleissä pelasi kuin uudestisyntyneenä. Väänsi maaleja, tappoi jäähyjä, riisti kiekkoja ja rakensi peliä. Oli Bluesin paras pistemies pudotuspeleissä.

Optio ensi kaudesta. Jatkaminen Bluesissa mahdollista, mutta asteen todennäköisempi vaihtoehto lienee palaaminen Ruotsiin.

Semir Ben-Amor src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif">

Viime kauden joukkueesta jatkaneista Ben-Amor kehittyi selkeästi eniten. Kiekollisessa pelissä nousi uudelle tasolle. Pelasi jatkuvasti hyvällä asenteella joukkueelleen. Mukaan mahtui paljon taklauksia sekä tällä kertaa myös maalejakin. Hieno kausi päättyi valitettavasti loukkaantumiseen.

Siirtyy Rauman Lukkoon kaksivuotisella sopimuksella.

Ville Viitaluoma src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif">

Viitaluomasta odotettiin ykkössentteriä, mutta vaipui lopulta kakkossentteriksi. Ei saanut missään vaiheessa yhteistä säveltä ketjukavereidensa kanssa, edes takavuosien tutkapari Carlo Grünn ei tuonut apua tilanteeseen. Siitä huolimatta teki kauden aikana mainiot 24 maalia, mutta yleisilme jäi silti vaisuksi.

Sopimus kattaa myös ensi kauden.

Jaakko Uhlbäck src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif">

Edelliskauden runkosarjassa 18 maalia ja 34 pistettä tehneelle Uhlbäckille tämän kauden runkosarja oli tehojen valossa katastrofi. Osui tolppien väliin vain kolme kertaa; kaikki KalPaa vastaan, yksi niistä tyhjään maaliin. Siitä huolimatta pelasi hyvällä asenteella ja kompensoi maalien puuttumista taklauksilla. Petrasi pudotuspeleissä, joissa väläytti kadoksissa ollutta hyvää rannelaukaustaan.

Jatkaminen Bluesissa mahdollista.

Kent Manderville src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif">

Sympaattisin kanadalainen Bluesin historiassa. Liittyi lokakuussa mukaan rinkiin ja ylitti odotukset. Oli eliittiä alivoimapelaamisessa, mutta sen lisäksi onnistui myös kiekollisessa pelissä. Nousi ykkössentteriksi, joka taisteli jäällä tilaa Kariyalle ja Kohnille. Pystyi myös itse tekemään maaleja. Nimitettiin loppukaudesta kapteeniksi. Ei noussut pudotuspeleissä kaivatunlaiseksi liideriksi, sillä pelasi muun muassa sormi murtuneena. Lääkäri oli estää pelaamisen, mutta Manderville halusi pelata vaikka väkisin.

Tuskin jatkaa Espoossa, sillä sympaattinen perhe odottaa sympaattista perheenisää Kanadassa.

Martin Kariya src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif">

SM-liigan suurin komeetta kaudella 2006-2007. Kiekkokansa oli revetä naurusta kun Blues paikkasi Steve Kariyan jättämän aukon palkkaamalla hänen tilalleen tämän pikkuveljen Martin Kariyan, joka oli edelliskaudella pelannut Norjassa. Kariyan veljessarjan nuorin painos yllätti kaikki jo ensimmäisestä liigapelistä alkaen, ja mies voitti lopulta koko liigan pistepörssin. Oli käyttökelpoinen myös alivoimalla. Hyytyi jonkin verran pudotuspeleissä.

Siirtyy ensi kaudeksi Sveitsiin Zürichiin Lionsiin.

Kari Kalto src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/blues.gif">

Seitsemännen Blues-kautensa pelannut Kalto kuului siihen duunarihyökkääjien kastiin, jotka nostivat selkeästi tasoaan pudotuspeleissä. Tasapaksun runkosarjan jälkeen Kalto muodosti Hurmeen ja Tolsan kanssa erinomaisen kolmosketjun pudotuspeleihin. Pystyi yllättävillä liikkeillään hankkimaan vastustajille paljon jäähyjä.

Jatko vielä auki.

Joukkueen kesken kauden jättäneet ja liian vähän pelanneet

Ari Ahonen

Epäonninen sillä Brückler pelasi liiga-avauksessa ja pelasi jatkuvasti niin hyvin, ettei Ahonen saanut missään vaiheessa kunnon tilaisuutta. Pelaamaan päästessään paineet olivat liian kovat ja se näkyi epävarmuutena. Siirtyi marraskuussa Jokereihin, mikä oli kaikkien osapuolten voitto.

Mikko Laine

Pelasi Bluesissa syyskauden loukkaantumissuman aikoihin. Tuurasi hyvin ja täytti oman paikkansa mallikkaasti. Pelasi erittäin hyvällä asenteella. Kun Bluesin joukkue parani, siirtyi Laine Ruotsiin.

Juha Alén

Purki tammikuussa sopimuksensa Ilveksen kanssa ja tuli Bluesiin auttamaan kapeaa puolustusta. Täytti paikkansa kohtalaisesti, mutta loukkaantui runkosarjan lopussa eikä palannut enää kokoonpanoon. Siirtyy ensi kaudeksi Rauman Lukkoon.

Carlo Grünn

Siirtyi JYPistä siirtotakarajan kynnyksellä. Oli aluksi loukkaantunut eikä päässyt pelaamaan. Lopulta oli niin huono ettei mahtunut kokoonpanoon. Taitava pelaaja, joka ei kuitenkaan päässyt lainkaan mukaan pelisysteemiin.

Tomi Källarsson

Blues-pesti meni pieleen. Ei saanut valmennusjohdon luottamusta, sillä otti peliaikaan nähden aivan liikaa jäähyjä. Siirtyi loppukaudeksi JYPiin.

Toni Kähkönen

Fysiikaltaan kelpo A-junioreiden hyökkääjä, joka kävi pelaamassa jonkin verran miesten pelejä.

Tomas Sinisalo

Taitava nuorukainen, joka ei kuitenkaan loppujen lopuksi löytänyt omaa paikkaansa. Liian hyökkäysintoinen ja kevyt jarruketjuihin, eikä kuitenkaan tarpeeksi tehokas ykkös- tai kakkosketjuun. Lähti Ruotsiin kesken kauden.

Matti Näätänen

Harjoitteli jälleen kesän Bluesin mukana, mutta hyvistä harjoitusotteluista huolimatta ei pärjännyt liigavauhdissa. Laittoi repun selkään ja meni Tshekkeihin.

Patrik Valcak

Tuli TPS:stä Bluesiin auttamaan loukkaantumissuman keskellä. Tshekiksi yllättävän ärhäkkä, mutta taidollisesti ei liigatasoa. Palasi heti laina-ajan päätyttyä Turkuun, josta sai lähtöpassit.

Camilo Miettinen

Pelasi erinomaisen kauden A-junioreissa, josta pääsi pelaamaan pari peliä liigajoukkueessa. Teki ensimmäisessä pelissään maalin. Fyysisesti vielä raakile SM-liigaan.

Ville Lajunen

A-junioreiden puolustaja, joka kävi haistamassa liigakarkeloita pari kertaa.

Joni Finell

Pelasi muutaman pelin nelosketjussa loukkaantumissuman keskellä.

Mika Korhonen

Avasi luukkua pari kertaa. Kausi sujui pääasiallisesti A-junioreissa.

Antti Härmä

Avasi luukkua vähän useammin. Ensimmäinen liigapeli antaa odottaa itseään. A-junioreiden tukipylväs.

Mikko Strömberg

Punainen pipo. Musta pipo. Taisi olla valkoinenkin?

» Lähetä palautetta toimitukselle