Mielipide

Blues tavoittelee parannusta viime kauteen

LIIGA / Kolumni
Bluesin hyökkäyksen runko on tuttu jo monen vuoden ajalta, mutta puolustus koki suuria muutoksia täksi kaudeksi. Kari Haakana palasi vihdoin kotikaupunkiinsa, ja kaksi muutakin hankintaa ovat näyttäneet osaamisensa liigatasolla.

Bluesin viime kausi oli lievä pettymys hyvän edelliskauden jälkeen. Alkukaudella koetut yhden maalin tappiot pudottivat joukkueen jopa viimeistä edelliseksi, mutta joulutauon aikaan alkanut nousu kantoi Bluesin lopulta runkosarjan yhdeksännelle tilalle. Pudotuspeleissä kaatui ensin Tappara voitoin 2-1, kaikkien otteluiden päättyessä vierasvoittoon. TPS:ää Blues piinasi myös hyvin, ja ottelusarja oli 2-2 neljän ottelun jälkeen. Lopulta TPS oli kuitenkin liian kova vastus ja eteni välieriin.

kolumni

Ikuinen alisuorittaja vai kasvukivuistaan päässyt jättiläinen?[lue lisää]

Suurimmat muutokset puolustuksessa ja ulkomaalaisosastolla

Kauden jälkeen Bluesin puolustuksesta lähtivät Sebastian Sulku, Drew Bannister ja Radek Philipp. Tilalle tulivat Mika Niskanen, Mika Lehtinen ja Kari Haakana. Näillä vaihdoilla saatiin vapautettua kaksi ulkomaalaispaikkaa, mikä onkin varsin tärkeää, kun ulkomaalaisten enimmäismäärää pudotettiin yhdellä.

Tasollisesti muutokset eivät tuo suurta muutosta. Uudet miehet ovat kuitenkin esiintyneet edukseen harjoitusotteluissa, ja näin ollen odotettavissa on parempaa puolustusta kuin viime vuonna. JYP:ssä viime kaudella pelannut Kimmo Pikkarainen on ollut try-outilla, mutta on kuitenkin puolustuksen heikoin lenkki.

Hyökkäyksessä uusia miehiä ovat Donald MacLean ja Landon Wilson, kaksi pohjoisamerikkalaista, joista varsinkin Wilsonilla on mittava NHL-kokemus. Wilson on ollut terävä heti alusta alkaen, ja MacLean on parantanut otteitaan koko ajan.

Jan Caloun puolestaan jätti Bluesin ja siirtyi Venäjälle. Calounin lähtö on tietysti valtava isku, mutta MacLean ja Wilson pystyvät yhdessä paikkaamaan varsin hyvin hänen jättämäänsä aukkoa.

Penkin taakse kakkosvalmentajaksi palkattiin puolustajalegenda Pekka Rautakallio, joka toimi Bluesin valmentajana aikaisemminkin, aikaan jolloin joukkue pelasi evakossa Helsingin jäähallissa. Rautakallio sai kuitenkin potkut ennen kun Blues pääsi siirtymään nykyiselle kotiareenalleen.

Tilanne muuttui kuitenkin, kun Rautakallio loukkasi jalkansa pahoin. Hänen paikalleen otettiin juuri uransa päättänyt puolustaja Janne Laukkanen. Edellinen vastaavanlaisella kokemuksella varustettu apuvalmentaja, Allan Measures, ei tuonut ilonaiheita joukkueelle.

Sentteriosastolla ongelmia

Juha Ylösen pelaaminen tulevalla kaudella on epätodennäköistä. Harmittavasti perään myös Markku Hurme loukkaantui, ja on sivussa vielä pari kuukautta. MacLean ja Ahonen ovat kyllä kelvollisia senttereitä liigatasolle, mutta kaksi sellaista ei ole tarpeeksi. Jarkko A. Immonen saaneekin enemmän vastuuta tällä kaudella.

Immosen lisäksi joukkueessa on iso joukko muitakin 1984 syntyneitä pelaajia. Joni Töykkälä, Antti Pihlström, Tommi Pelkonen ja Janne Jalasvaara mahtunevat ainakin kokoonpanoon, ja olisi toivottavaa, että kaikki saisivat vastuuta entistä enemmän. Unohtaa ei voi myöskään Los Angelesin ykkösvarausta Lauri Tukosta, joka varmasti nostaa tasoaan tämän kauden aikana.

Kokeneemmasta kaartista hyökkäyksessä jatkavat Elomon veljekset, ongelmistaan selvinnyt Kari Kalto, sentteri Olli Ahonen sekä viime kauden playoffseissa tärkeimmäksi pelaajaksi noussut Ladislav Kohn. Varsinkin vanhimmalta Elomolta odotetaan parannusta, mutta sitä ei ole tapahtunut viime vuosina. Ellei hän pelaa loistokautta, tämä jäänee hänen viimeisekseen Bluesissa. Kalto on merkittävin niistä pelaajista, joilla on sopimusta jäljellä vielä kaksi vuotta. Kaksi viime kautta ovat olleet hienoja, ja häneltä odotetaan jälleen samanlaista tulosta.

Playoffseissa Kohn-Ahonen-T.Elomo toimi varsin hyvin, ja nämä miehet aloittanevat yhdessä myös tämän kauden. Ulkomaalaisten rinnalle on soviteltu Kari Kaltoa.

Puolustaja Arto Laatikainen pelasi elämänsä kauden, mutta loukkaantui viimeisessä, täysin merkityksettömässä, runkosarjaottelussa. Näin ollen pudotuspelit jäivät väliin. Kapteenina jatkava Rami Alankokin oli lähellä kokea saman, mutta taisteli urheasti ja iski voittomaalin neljännessä ottelussa.

Rankkarit ja ohjelma

Landon Wilson on osoittautunut hyväksi rangaistuslaukauksien vetäjäksi, ja myös Ladislav Kohn päässee usein laukomaan. Kohn teki yhden rankkarimaalin viime kaudella. Viime kaudella Blues voitti usein jatkoajalla, mutta nyt se ei ole niin hyödyllistä kuin silloin, sillä jatkoaikavoitosta saa yhden pisteen vähemmän kuin varsinaisen peliajan voitosta.

Bluesin kausi alkaa 16.9 Turussa, ja seuraavana sunnuntaina vierailulle saapuu hallitseva Suomen mestari Kärpät, joten aloitus on kovempi kuin millään muulla joukkuella.

Ennen kautta Blues pelaa vielä Luganon turnauksessa neljä ottelua.

» Lähetä palautetta toimitukselle