Mielipide

Barkov olisi ansainnut paikkansa Selke-finalistina Bergeronin sijaan

NHL / Kolumni
Pohjoisamerikkalaiset toimittajat äänestivät NHL:n parhaasta puolustavasta hyökkääjästä runkosarjan lopulla. Äänestäjien lipuissa oli Patrice Bergeronin nimi tänäkin vuonna yhtä varmasti kuin Paavo Väyrynen on presidentinvaaliehdokkaiden joukossa. Tämän typeryyden sijaiskärsijäksi joutui tällä kertaa Aleksander Barkov.

Aleksander Barkovin kuuluisi olla yksi kolmesta finalistista, kun puhutaan parhaasta puolustavasta hyökkääjästä. Juuri julkaistusta finaalikolmikosta Patrice Bergeron on se, jonka paikka kuuluisi Barkoville, koska Barkov pelasi paremman kauden. 

Barkov pelaa enemmän ja vaikeampia minuutteja kuin Bergeron tehden enemmän pisteitä. Tämä ei riitä äänestäjille, jotka elävät menneisyydessä ja äänestävät vanhasta tottumuksesta Bergeronia.

Bergeron oli sivussa 18 ottelusta runkosarjan aikana ja Barkov vain kolmesta. Lisäksi Barkovin peliaika oli hyökkääjien osalta toisiksi suurin.

Vain Selke Trophy -finalisti Anze Kopitar pelasi enemmän, eroa Kopitarin eduksi oli yksi sekunti per peli. Myös finalisteihin kuuluva Sean Couturier pelasi hyökkääjistä kolmanneksi eniten, keskimäärin yli 21 minuuttia peliä kohden.

Bergeron pelasi keskimäärin alle 20 minuuttia ja sijoittui vasta sijalle 34 hyökkääjien peliaikavertailussa. 

Tasakentällisin erot ovat suhteessa vieläkin suuremmat. Barkov pelasi keskimäärin lähes 17 minuuttia peliä kohden tasakentällisin, mikä oli viidenneksi eniten hyökkääjistä. Bergeronin keskimääräinen peliaika tasakentällisin jäi alle 15 minuuttiin, hyökkääjien peliaikavertailussa Bergeron oli sijalla 73.

Peliaikojen lisäksi isoja eroja on myös siinä, miten eri tavalla Bergeronia ja Barkovia käytettiin otteluiden aikana.

Barkov aloitti lähes 60 prosenttia vaihdoistaan puolustusalueelta. Kyseinen lukema on isompi kuin yhdelläkään Selke-finalistilla. Eroa Kopitariin tulee tuossa suhteessa 7,7 prosenttiyksikköä, Couturieriin 3,2 prosenttiyksikköä ja Bergeroniin huikeat 19 prosenttiyksikköä.

Peliaikojen ja peluutuksen lisäksi erona on tehopisteet. Barkov tehoili kauden aikana 78 pistettä. Finalisteista vain Kopitar oli 92 pisteellään Barkovin edellä pistepörssissä, Couturierin Barkov päihitti kahdella pisteellä. Bergeron on pistepörssissä 30 sijaa Barkovia alempaa 63 pisteellään. 

Tasakentällisin Barkov teki 56 pistettä ollen tasakentällisin tehdyissä pisteissä NHL:n 15. tehokkain. Bergeronin 39 pistettä tasakentällisin riitti pistepörssin sijaan 81.

Ja kuin kirsikkana kakun päällä, Barkovin viisi alivoimapistettä on NHL:n kovin lukema. Finalisteista esimerkiksi Couturier ei onnistunut alivoimalla pisteiden teossa kertaakaan.

Barkov pelaa enemmän ja vaikeampi minuutteja kuin Bergeron tehden siinä sivussa enemmän pisteitä. Tämä ei siltikään riitä äänestäjille, jotka elävät menneisyydessä ja äänestävät vanhasta tottumuksesta Bergeronia.

Tästä johtuen Barkov ei saanut upeasta kaudestaan palkintoa, jonka olisi puhtaasti numeroiden valossa ehdottomasti ennen Bergeronia ansainnut.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös