Mielipide

B-lohko on saletti kuin Moskovan baletti

MAAJOUKKUE / Kolumni
Tampereella pelattavassa MM-kisojen B-lohkossa jatkopeleihin pääsijät on ratkaistu ennen viimeisiä otteluita. Enää mietitään missä järjestyksessä mennään ja mitä tekee USA ennen kuin pelit karsintasarjassa alkaa?

Kisaohjelma oli laadittu niin, että alkusarjan viimeisissä otteluissa tiistaina ratkaistaisiin lohkon voittaja ottelussa USA-Venäjä ja kolmas jatkoonpääsijä ottelussa Tanska-Sveitsi. Kaikki eivät aina mene niin kuin etukäteen suunniteltiin, ja nyt näilläkään otteluilla ei ole käytännössä mitään merkitystä.

USA:lla edessä karsintasarja

USA on ollut kisojen suurin pettymys. Joukkueen ei pitänyt olla huippuhyvä, mutta kyllä enemmän odotettiin. Onhan joukkueessa mukana rutinoituneita NHL-tähtiä.

Perinteiseen tapaan jotkut ovat vihjailleet, että Team USA olisi tässäkin kevätturnauksessa vain katsastamassa paikallisen maan kauniimpaa sukupuolta ja näkisivät jäitä otteluiden lisäksi vain grogilasin pohjassa. Paskapuhetta. Pari kaljaa pelin jälkeen ei kaada ketään, eikä USA:n joukkue todellakaan ole ollut yötä myöden baareissa.

Joukkueen huonoon menestykseen löytyy monta syytä mm. huono motivaatio, hitaus, kankeus, huonot kädet ja liika yksityisyritteliäisyys. Suomen hallituksenkin pitäisi ottaa USA:n joukkueesta mallia, miten yrittäjyyttä kannustetaan. Jenkit kun eivät tunne sanaa viisikkopelaaminen.

Totta kai aina on vaikeata saada joukkuehenkeä hitsautumaan yhteen, kun joukkue tapaa toisensa ensimmäisen kerran vasta lentokentällä matkalla kisoihin, mutta kun siinä onnistuu Kanada, niin miksei sitten USA?

Motivaatio-ongelmistakin voi puhua. Jokainen NHL:stä pudonnut huippupelaaja on kieltäytynyt kisoista, sillä USA:lle MM-turnaus on yhtä tyhjän kanssa. Kun USA saa parhaat pelaajat jalkeille, on jälki rumaa. Harvapa nyt USA:ta haukkuva suomalainen muistaa, että Salt Lake Cityssä USA vei Suomea melko suvereenisti 6-0. Siinä turnauksessa mitattiin todellinen tasoero.

Venäjällä helppo työ lohkovoittoon

USA:n heikko taso teki tästä lohkosta liian helpon Venäjälle. Joukkue on pelannut kaksi rutiininomaista ottelua ja ottanut kaksi rutiininomaista voittoa. Mitään suuria ei ole Venäjän joukkueelta tarvittu.

Venäjäkin sortuu välillä siihen Jäätteenmäen kaipailemaan yksityisyritteliäisyyteen, mutta tähän asti heidän taitotasonsa on siihen riittänyt. Jatkossa Venäjänkin on löydettävä viisikkopeli, jos mielivät menestyä edessäpäin.

Vaikka Venäjän joukkueessa ei välttämättä ole kaikkia suurimpia tähtiä, se on silti nopea ja taitava. Myös fyysisesti kovempia joukkueita vastaan Venäjä pärjää melko helposti, sillä joukkueessa on useita NHL-pelaajia.

Tanska ja Sveitsi kamppailevat sijoituksesta

Tanskan ja Sveitsin ottelussa kummallakaan ei ole panosta. Joukkueet ovat varmistaneet jatkopaikkansa. Voittaja saa mukaansa kaksi pistettä jatkolohkoon, johon molempien peli kyllä todennäköisesti tyssää.

Tanska on näiden kisojen suurin voittaja, sen kiekkoilulle menestyminen MM-kisoissa on suuri piristysruiske ja maan arvostus kiekkomaana suomalaistenkin silmissä kasvaa toivottavasti. Tuskin on liian raju arvio sanoa, että viiden vuoden sisällä SM-liigassa on ensimmäinen tanskalainen jääkiekkoilija.

Tanskalaisista monet pelaavat Elitserienissä, eli kärki on tasokas, mutta kun nelosketju ei enää pysty kamppailemaan vastustajan nelosketjun kanssa, syntyy liian suuria ongelmia kiekon suurmaita vastaan.

Sveitsin maajoukkue on jostain syystä viime aikoina heikentynyt ja nyt Sveitsillä on mahdollisuus olla se neljäs joukkue joka menee jatkolohkostaan puolivälieriin. Heillä on hyvä mahdollisuus voittaa Latvia tai Valko-Venäjä, kumpi nyt vastaan sitten tuleekin, ja sitä kautta mennä jatkoon. Tosin samat sanat koskevat Tanskaakin.

Joka tapauksessa, tästä lohkosta menee jatkoon Venäjä, Tanska ja Sveitsi ja he saavat vastaansa Kanadan, Ruotsin ja Valko-Venäjän/Latvian.

Fanikulttuurissa opettelemista

Väliotsikko on harhaanjohtava. Tampereella on nähty loistavaa fanikulttuuria ja kisajärjestäjien hommaamilla kannatusryhmillä on ollut tylsää, sillä maiden omatkin kannattajat ovat pitäneet hirveää älämölöä. Fanikulttuurissa pitää siis ottaa suomalaisten oppia. Omaa joukkuetta kannustetaan koko ajan, vaikka oltaisiin tappiolla.

Riemua on riittänyt myös kaupungilla, missä varsinkin tanskalaisia jääkiekkofaneja on nähty paljon. Tanskalaisia tuntuu kiinnostavan jääkiekko muutenkin, vai miltä kuulostaa luvut 35 toimittajaa ja kahden kanavan televisioryhmät? Suomalaisiakaan ei ole vieraskisoissa yhtä paljoa.

Tampereella on jääkiekonkin lisäksi sattunut pari ikävää juttua. Ensin USA-Tanska-ottelun 3. erän alussa eräs sveitsiläinen toimittaja sai sairaskohtauksen. Sattumalta aivan vieressä oli ensiapuryhmä ja lääkärikin saatiin nopeasti paikalle.

Toinen ikävä, tai oikeammin sanottuna nolo, sattuma oli, että Tanskan kansallislaulun sijasta USA-ottelun jälkeen soitettiin kuningattaren hymni.

No, vahinkoja sattuu, ehkä seuraavassa pelissä sitten on oikea laulu.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös