Mielipide

Arvosen Pantse-rfaust jyrää eteenpäin

LIIGA / Kolumni
Kymmenen peräkkäistä voittoa, hurmoshenkinen joukkue ja hämmästyttävä pudotuspelitarinan alku. HPK:n päävalmentaja Pasi ”Pantse” Arvonen on saanut nimettömän miehistönsä taistelemaan intohimolla ja pelaamaan joukkueen materiaalille täydellisellä pelitavalla.

Pallokerho vaihtoi valmentajaansa jo lokakuun puolivälissä, aivan liigakauden alkutaipaleella. Kai Rautio sai lähtöpassit ajauduttuaan pelaajistonsa kanssa umpikujaan, josta syntynyttä luottamuspulaa ei saatu enää korjattua.

Tilalle nousi tuntematon ja nimetön apuvalmentaja, Pasi Arvonen. Ei ehkä kenenkään mielestä se paras vaihtoehto, mutta HPK:lle käytännössä se ainoa vaihtoehto. Täyteen solmuun itsensä ajanut ryhmä, jossa tällaisen tilanteen jälkeen ykköspallille nostetaan kakkoskoutsi - lähtökohtaisesti liki ammatti-itsemurhalta vaikuttava paikka.

Pasi Arvonen on ansainnut itselleen päävalmentajan tittelin.

Eikä se HPK:n liito suinkaan lähtenyt liikkeelle sen jälkeen, kun Arvonen otti ohjat käsiinsä. Uuden liigavalmentajan ensimmäiset neljä kuukautta olivat täynnä tuskaa ihan yhtä lailla kuin Rautionkin lyhyen pestin aikana. Kun pudotuspelipaikka näytti jo lopullisesti karanneen HPK:n ulottuvilta, päästettiin joukkueen ykkösnimet vielä aidan vihreämmälle puolelle.

Kerhon kuukausi sitten alkanut uskomaton voittoputki ja joukkueen hurja henkinen vire on ensisijaisesti lähtöisin pelaajista itsestään. Millään muulla tavoin tällainen tasonnosto ei voi tapahtuakaan, sillä ei kukaan Scotty Bowmankaan vain taio joukkueeseensa ja pelaajiinsa yhtäkkistä itseluottamusta ja intohimoa.

Arvosen roolia HPK:n hurjassa nousussa ei sovi kuitenkaan aliarvioida. Vielä kuukausi sitten kovin moni ei olisi varmaan edes muistanut kuka Pallokerhon penkin takana seisoo. 46-vuotiaan valmentajan edellinen päävalmentajakokemus oli keväältä 2006 Kokkolan Hermeksen Mestis-ryhmästä.

Yhtä lailla kuin hämeenlinnalaisten nimettömät pelaajat ovat kiittäneet tilaisuudesta ja annetusta vastuusta erinomaisilla pelisuorituksilla, on myös Arvonen tarttunut urakkaansa kaksin käsin ja täydellä sydämellä. Valmentaja olisi voinut antaa joukkueensa luovuttaa, vähän huijata siellä täällä pelitaktiikasta, onko sillä nyt niin väliä pelataanko tässä yhdessä joukkueelle...

Lähes mahdottomista lähtökohdista Arvonen on kuitenkin valmentanut sekä HPK:n joukkueen sieluja että kehoja liki täydellisen arvosanan arvoisesti.

Jokerien päävalmentajaksi Arvosen tavoin yllättäen päätynyt Tomek Valtonen puhui suorat sanat sunnuntain tappio-ottelun jälkeen ja kertoi narriryhmän olleen rikkonaisin joukkue, minkä osana hän on koskaan ollut. Jos taas HPK ei ole Liigan yhtenäisin joukkue tällä hetkellä, ei se ainakaan kaukana siitä ole.

Pallokerhon ryhmässä ei ole juuri nyt yhtään egoa, vain yksi joukkue. Pasi Arvonen on tällä tempullaan ansainnut itselleen päävalmentajan tittelin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös