Mielipide

Arvosen Hermes hakee hyvitystä

MESTIS / Kolumni
Kokkolan Hermeksen uusi valmentaja Pasi Arvonen katsoo luottavaisena tulevaan kauteen. Arvonen on saanut kasattua haluamaansa joukkueen, ja kun kesäharjoitukset ovat menneet suunnitelmien mukaan, Hermeksen kauden tavoite – kotietu pudotuspeleihin – pitäisi olla saavutettavissa. Pettymykseen päätynyt viime kausi pyritään hyvittämään.

- Ollaan harjoiteltu kovaa koko kesän, niin että luistin vielä liikkuisi maaliskuussakin, Arvonen sanoo kesäkuukausien kovasta rääkistä.

Tämä on Hermeksen osalta melkoinen muutos viime kauteen, jolloin kävi ilmi, ettei joukkueen kuntopohja kestänyt, ja näin olleen joukkueen käyrä lähti joulun jälkeen rajuun laskuun.

- Meillä on tavoitteena sijat 1-4 runkosarjassa. Tavoite on kova, mutta realistinen. Tämä kausi on tavallaan usealle pelaajalle - ja koko seuralle - kasvojen pesun paikka, viime kaudella Forssassa valmentanut Arvonen julistaa.

- Toinen tavoite on sitten saada yleisö takaisin Kokkolan jäähalliin. Pyritään nimenomaan olemaan kova kotijoukkue, mutta ei vieraissakaan voittaminen ole kiellettyä, Arvonen jatkaa.

”Joukkue hyvin balanssissa”

Valmentajat Pasi Arvonen ja Marko Rahikainen, sekä Hermeksen johtohenkilöt puheenjohtaja Juha Ritamäki ja manageri Jouni Vuorinen, ovat saaneet kasattua juuri sellaisen joukkueen, jota etukäteen kaavailivatkin.

- Hermeksellä on ensi kaudella nuori ja nälkäinen joukkue. Porukassa on selvästi havaittavissa oikea tekemisen meininki.

- Jokaisen pelaajan tavoite on pelata ensi kaudella liigassa. Joukkueella on hyvä työmoraali. Se on sitten minun ja johtokunnan ongelma kasata uusi joukkue ensi kaudeksi, Arvonen kertoo pelaajien henkilökohtaisista tavoitteista.

Hermeksen hyökkäyskalusto on sarjan nimekkäimpiä. Pakisto ei sen sijaan ainakaan paperilla yllä hyökkäyksen tasolle. Arvonen on kuitenkin eri mieltä.

- Puolustuspäähän ollaan löydetty selkeästi kolme kiekollista pakkia ja vielä kolme puolustavaa puolustajaa. Sekä hyökkäyksestä että puolustuksesta löytyy taitoa ja kokoa. Uskon että Hermeksen joukkue on hyvin balanssissa, Arvonen linjaa.

- Tosin harjoituspelien perusteella puolustuspelin pitää vielä parantua selvästi, muuten päästä lähtee loputkin hiukset.

Ihan kaikki ei ole kuitenkaan Hermeksen osalta sujunut ihan suunnitelmien mukaan, sillä avainpelaaja Jari-Pekka Pajulan veneluun pelätään murtuneen Kajaanin Hokkia vastaan käydyssä harjoituspelissä. (Röntgenkuvauksissa selvisi, että Pajula on sivussa ainakin neljä viikkoa.)

Tuleeko Hermes sitten mahdollisten loukkaantumisten sattuessa hankimaan lisämiehiä joukkueeseen?

- Meillä on sopimus 14 hyökkääjän kanssa, ja pakkejakin on riittävästi. Vaikka joku loukkaantuisikin, meillä ei ole syytä tehdä mitään hätiköityjä päätöksiä, Arvonen toteaa.

Tämä tarkoittanee myös sitä, ettei kohuhyökkääjä Kalle Mattila pelaa Hermeksen paidassa tulevalla kaudella. Mattila asuu kuitenkin vielä Kokkolassa, eikä hänellä ole sopimusta minkään joukkueen kanssa.

- Vaikka emme luultavasti tehdä enää hankintoja ennen kauden alkua, ollaan kuitenkin koko ajan hereillä siirtomarkkinoilla. Meillä on erittäin yhtenäinen joukkue, eikä tänne hankita muutaman ottelun pelaajia. Kenelläkään ei ole sopimuksessaan ns. liigapykälää, Arvonen kertoo kokkolalaisen jääkiekkoyleisön iloksi.

”Kehityskelpoisia maalivahteja”

Ennakkoveikkailuissa maalivahtitilanteesta ollaan tehty Hermeksen akilleenkantapäätä. Joukkueella on tällä hetkellä sopimus nuorten omien kasvattien Mikko Hankaniemen ja Vesa Lahtosen kanssa. 19-vuotias Hankaniemi esiintyi viime kaudella 11 pelissä torjuntaprosentilla 87,70. Viime kaudella Rauman Lukon A-junioreissa torjunut Lahtonen, 19, on urallaan pelannut yhdessä Mestis-ottelussa, jossa tuli heti nollapeli Joensuun Jokipoikia vastaan.

Kokeella ollut Helsingin IFK:n nuori maalivahti Tommi Niemelä ei saanut sopimusta.

- Meillä kaksi nuorta ja kehityskelpoista maalivahtia. Kumpikaan heistä ei ole selvä ykkönen, ja näin ollen kilpailu peliajasta tulee olemaan erittäin kovaa. Katsotaan nyt rauhassa tilannetta, ennen kuin tehdään mitään lopullista päätöstä maalivahtien suhteen, valmentaja Arvonen sanoo luottavaisena.

Hermeksellä on muutenkin kuin maalivahtien osalta kasassa nuori joukkue. Joukkueessa on vain kuusi 1970-luvulla syntynyttä pelaajaa, ja keski-ikä on kauden alkaessa alle 22 vuotta.

Alkavasta Mestis-kaudesta Arvonen povaa ennätystasaista.

- Sarjassa ei ole ennakkoon mitään selvää suosikkia eikä karsijaa. Uskon että sarja pysyy pitkään tasaisena, Arvonen ennustaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle