Mielipide

Armia sisään, Stafford ulos

NHL / Kolumni
Alkukauden alle odotusten suorittaneen Drew Staffordin aika Jets-paidassa on käymässä vähiin.

Yksi maali ja kolme maalisyöttöä 17 ottelussa. Winnipeg Jetsin kokeneen amerikkalaishyökkääjä Drew Staffordin panos hyökkäyspäässä ei toistaiseksi ole silmiä hivellyt.

Stafford kärsi alkukaudesta ylävartalovammasta eikä varmasti näin saanut haluamaansa alkua kaudelle. Hän on kiistatta hakenut virettään ja etsinyt rooliaan joukkueen sisällä.

Kokeneen hyökkääjän tehottomuus on jättänyt jälkensä miehen muuhunkin suorittamiseen kaukalossa. Kun rutiinitempuistakin tulee väkisin puurtamista, on jälki rumaa, kuten Staffordin tapauksessa on käynyt.

Mies ei ole päässyt sisälle peliin, vaan on hapuillut pitkälti pelin ulkopuolella. Hän on tehnyt runsaasti huonoja ratkaisuja ja ollut pelillisesti kokonaisuutena kuin varjo takavuosien luotettavasti omaa systeemiä toteuttavasta joukkuepelaajasta.

Ei olisi yllätys, jos Armian paluu saattelisi Staffordia kohti katsomoa

Yli neljän miljoonan taalan vuosipalkkaa nauttivan hyökkääjän tapauksessa voidaan sanoa, että parempaankin olisi pitänyt pystyä.

Vaikka paine jenkkihyökkääjän ympärillä alavireisten otteiden jatkuessa kiristyykin, on Jets-valmennuksella riittänyt kärsivällisyyttä. Paul Maurice esikuntineen saattaa hyvinkin ymmärtää huippuvireisen Staffordin arvon joukkueelleen pelkästään tilastoja tuijottavaa kannattajaa tai ainoastaan suorituksia kaukalossa tuijottavaa toimittajaa paremmin.

Stafford on läpi NHL-uransa profiloitunut hyvänä pukukoppipelaajana: hän kantoi varakapteenin A-kirjainta paitansa rintamuksessa kolmen kauden ajan edellisessä seurassaan Buffalo Sabresissa. Tämä yhdistettynä Jets-miehistön ikärakenteeseen tekee Staffordista potentiaalisen mentorin Jetsin nuorisosiivelle.

Eikä Staffordin koko Jets-ura ole suinkaan ollut pelkkää murheen alhossa rämpimistä. Viime kaudella mies niittasi 21 maalia runkosarjassa ja oli Mark Scheifelen ja Blake Wheelerin jälkeen joukkueen kolmanneksi paras maalintekijä.

Ja sitä edeltävällä kaudella milwaukeelainen tahkosi Jets-siirtonsa jälkeen runkosarjan loppuun lähes piste per peli -tahtia, kun 26 ottelussa pistesaldo karttui 19 napsulla.

Vaikka valmennusjohdolta ymmärrystä Staffordin alavireisille otteille vielä riittäisikin, ovat faktat silti faktoja. Kuluva kausi on ollut kokonaisvaltaisesti pettymys varmasti niin Staffordille itselleen kuin ennen kaikkea Jets-johdolle. Tällä hetkellä Staffordin vire ei oikeuta miehelle peliaikaa Jetsin kärkiketjuissa, vaan oikeampi rooli olisi korkeintaan jossain alaketjujen duunarilaiturina ryyditettynä vähäisellä erikoistilanneroolilla, toisaalta katsomokomennuskaan ei olisi oikeusmurha. 

On hyvin todennäköistä, että Staffordin lähitulevaisuutta sanelee merkittävästi suomalaisaspekti. Jetsin suomalaislaituri Joel Armia on toipumassa polvivammastaan ja lienee palaamassa takaisin kaukaloon vielä joulukuun aikana.

Armia taistelee lähtökohtaisesti hyvin samankaltaisesta roolista Staffordin kanssa eikä olisi kovin suuri yllätys, jos Armian paluu saattelisi Staffordia kohti katsomoa.

» Lähetä palautetta toimitukselle