Mielipide

Antakaa Jesse Puljujärven näyttää

NHL / Kolumni
Pari vuotta sitten suomalaiset hurmannut Jesse Puljujärvi on edelleen läpimurron kynnyksellä NHL:ssä. Viimeaikaiset tapahtumat antavat ristiriitaisia viitteitä miehen tulevaisuudesta Edmonton Oilersissa. Potentiaalia riittää, mutta Oilersin valmennusryhmä ei ole välttämättä paras saamaan sitä hänestä irti.

Jesse Puljujärveltä jäi läpimurto NHL:ään vielä viime kauden suomalaistulokkaiden esiinmarssissa tekemättä. Suurin osa kaudesta meni AHL:ssä, jossa peli kuitenkin sujui Edmonton Oilersia huomattavasti paremmin.

Valloittavana persoonana tunnettu Puljujärvi on voittanut suomalaisyleisön puolelleen. Tuki tuli hyvin näkyviin esimerkiksi toissakesänä, kun Columbus Blue Jacketsin GM Jarmo Kekäläinen jätti suomalaisen varaamatta ennakko-odotuksista huolimatta varaustilaisuuden kolmantena. Suomalaismanageria syytettiin ylivarovaisuudesta suomalaispelaajia kohtaan sekä Oilersin naurettiin jälleen "voittaneen draft-arvonnan", vaikka pääsivätkin varaamaan vasta neljäntenä.

Kulunut kesä oli nuorelle suomalaiselle ehjä - toisin kuin edellinen kesä joka meni jalkaoperaatiosta kuntoutuessa. Puljujärvi pääsi kehittämään nopeuttaan – jossa tekemistä edellisen kauden perusteella riittikin. Suomalaislupaukseen satsaamisesta Oilersin puolelta kertoo myös hyvänä mentoripelaajana tunnetun Jussi Jokisen hankkiminen "isoveljen" rooliin.

Kuitenkin ainakin kiekkoyleisön yllätykseksi suomalainen pudotettiin juuri ennen kauden alkua farmiin.

McLellanilla on mahdollisuus saada Puljujärvestä oiva tutkapari Ryan Nugent-hopkinsille jo täksi kaudeksi

Ennen viime viikkoista Oilersin kokoonpanoon nostamista Puljujärven alkukaudesta farmissa uutisoitiin huolestuttavan negatiivisesti myös suomalaismedioissa. Otteet kalifornialaisessa Bakersfield Condors –farmijoukkueessa eivät olleet vakuuttaneet kannattajia eivätkä paikallisia toimittajia. Nuorukaista takuulla lannisti NHL-paikan menettäminen viime hetkillä.

Viime lauantaina New York Rangersia vastaan kausi NHL:ssä käynnistyi yhtä lennokkaasti kuin viime vuonnakin. Vauhtia oli tullut selvästi lisää ja kauden avausmaalin lisäksi toinenkin oli erittäin lähellä. 

Tämän jälkeen Oilers on pelannut vielä kaksi ottelua ja voittanut molemmat. Puljujärven tekemisestä on kuvastunut jännittäminen ja ehkä yliyrittäminen mm. kiekon pomppimisena lavassa. Silti potentiaaliakin on näkynyt valtavasti.

Antamalla jatkossakin vastuuta päävalmentaja Todd McLellanilla on kuitenkin mahdollisuus saada 19-vuotiaasta suomalaisesta oiva tutkapari Ryan Nugent-Hopkinsille jo täksi kaudeksi.

Tätä taustaa vasten Jokisen vaihtaminen Los Angeles Kingsissä rooliinsa tyytymättömänä olleeseen Michael Cammalleriin näyttää huolestuttavalta. Kesäinen satsaus Puljujärvelle tuttuun entiseen kärppäpelaajaan katsottiin tarpeettomaksi. 35-vuotias kanadalainen ei ole enää huippuvuosiensa tasolla, mutta odottaa hyökkäävämpää roolia kuin mitä Kingsissä oli tarjolla.

Tähän yhtälöön on vielä lisättävä McLellanin tapa peluuttaa hyökkääjiään. Kanadalainen on saanut osakseen kritiikkiä siitä, että hän muuttelee hyökkäysketjuja aivan liian nopeasti. Kemiat eivät pääse syntymään, kun tuloksia täytyy tulla heti. En siksi yllättyisi, mikäli nelosketjussa Kingsissä hyökännyt Cammalleri taistelisikin pian Puljujärven paikasta kakkosketjussa sekä ylivoimalla.

Nyt sympaattinen velikulta Puljujärvi tarvitsee kotiyleisön puolelleen. Hänen täytyy saada tarpeeksi pitkä mahdollisuus antaa näyttöjä ylhäällä. Jos näin ei käy, Puljujärvi tarvitsee roimasti kärsivällisyyttä ja toivoa mahdollisen farmikomennuksen ajaksi. Puljujärvestä ei saa tulla jälleen yhtä – lähes kokonaan – menetettyä superlupausta Oilersin lähihistoriassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös