Mielipide

Analyysi SM-Liigasta sarjanousijan näkökulmasta

LIIGA / Kolumni
SM-Liiga on alkanut Oulun Kärpille 11 vuoden korpivaelluksen jälkeen luvalla sanoen lupaavasti. Kärppiin kohdistuneet odotukset ovat lunastettu, niin kotona pohjoisessa kuin kaukana etelässä.

Kärpät ovat tarjonneet just sitä herkkua, jota oululaiset ja pohjoissuomalaiset kannattajat ovat monta vuotta liigalta odottaneet: oman joukkueen SM-Liigan parrasvaloissa. Joukkue on vastannut huutoon melkein 100%:sti, tarjonnut pääsääntöisesti hyvää kiekkoa suomalaisen jääkiekon ystäville.

Kolumnissani käsittelen koko SM-Liigaa Kärppä-vinkkelistä, sillä Kärpät on hyvä referenssi koko sarjasta.

Blues

Espoon Blues on joukkue, joka toisaalta sopii ja ei sovi Kärpille. Blues on joukkue, joka menneinä vuosina rakensi joukkueensa aika pitkälle oman juniorikasvatuksen varaan. Nyt seura on siirtynyt suoraan bisneksen huipulle satsaamalla kuluvaan kauteen todella paljon.

Bluesin ennakkoon isokokoiseksi ja taitavaksi arvioitu joukkue ei ole onnistunut nimenomaan joukkueena kuluvan kauden aikana. Sarjassa joukkue on pelannut epävarmasti, olkoon siitä osoitus kolmesta keskinäisestä pelistä Kärppien kaksi kotivoittoa. Kolmannen keskinäisen matsin joukkueet pelasivat Espoossa ja Blues voitti sen.

Se seikka, minkä takia Blues ei sovi Kärpille, on juuri isokokoisen joukkueen ominaisuus parhaimmillaan eli fyysisyys ja kovuus. Se yhdistettynä kykyyn kontrolloida peliä ja taitoon sekä hyvää joukkuepeliin ja hermokontrolliin kärkipään joukkueiden tavoin olisivat myrkkyä Kärpille. Siinä Blues ei ole pitkässä juoksussa onnistunut ja keskinäisissä peleissä espoolaiset ovat lisäksi sortuneet tehottomuuteen. Silläkin edellytyksellä, että Bluesilla on loppujen lopuksi aika tulivoimainen ja ratkaisuihin kykenevä joukkue.

Lukko

Lukko kuuluu samaan sarjaan Bluesin kanssa. Kausi ei ole edennyt varmaankaan suunnitelmien mukaan. Tästä on hyvä osoitus, että Kärpät on voittanut molemmat keskinäiset matsit. Ensimmäinen oli hyvä, kurianalainen matsi Kärpiltä (2-5) ja toinen oli sitten taas hiukan huonompi, mutta 5-4 voitto tässä sarjassa oli tärkeä Kärpille.

Lukon valmentaja Vasili Tihonov on kuitenkin niin kokenut ja taitava valmentaja, että hän tekee kaikkensa saadakseen oiottua Lukon kurssin kohti kärkeä. Lukon jääminen rannalle playoffeista olisi yllätys, sillä mielestäni joukkueen materiaali on hyvä. Se on sekoitus nuorta ja kovaa, kokeneempaa ja taitavaa pelaajamateriaalia. Ehkä materiaali on hiukan kapea, mutta kyllä se on kilpailukykyinen.

Joukkueen oululaisittain mielenkiintoisimpia pelaajia ovat Kärppä-kasvatit Petri Pakaslahti ja Kimmo Lotvonen, jotka ovat saaneet näyttöpaikkansa maajoukkueessakin. Lukossa on viime vuosina pelannut muutamia muitakin oululaisia, Juha Riihijärvi ja Mika Alatalo näin mainitakseni.

HPK

Kun Kerho ja Kärpät kohtaavat, on tiedossa parasta suomalaista hurlumhei-hokia. Ko pelityyli on sellaista, josta eivät joukkueen kunnianhimoiset valmentajat pidä. Mutta minkäs teet, joukkueiden hyökkäys on liigan kärkeä mutta puolustus huonoa.

Katsojana ja kiekkofanina toivon, että asetelma pysyisi jatkossakin noin. Jonkun pitää tässä sarjassa hurlumhei-hokiakin pelata. Mukavampi niitä huipputaitavien hyökkääjien yksilösuorituksia on katsella kuin vain oman tonttinsa hoitavia peruspakkeja.

HPK:lla on kuitenkin vakaa aikomus laittaa puolustus kuntoon. Lisäksi kun joukkue on vahvistunut juuri äskettäin tsekki Tomas Vlasakilla, ex-Rinkelinmäen sankarilla, on tiedossa kevät, jolloin myös Kerho tavoittelee Kärppien kanssa playoff-paikkaa. Keskinäisiä pelejä on luvassa, eikä silloin enään jaella yhtä helppoja vierasvoittoja kuin syksyllä.

HIFK

Iso, paha ja punainen. Se riittää pohjoisessa. HIFK sytyttää vastustajansa, myös Oulussa. HIFK:in ja Kärppien menneisyydessä on oululaisittain pelattu paljon mielenkiintoisia pelejä, toivottavasti niitä nähdään vastakin.

Helsinkiläiset ovat protyyppi joukkueesta, joka ei sovi Kärpille: isokokoinen, fyysinen, kokenut ja taitava. HIFK:illä on alkukausi mennyt hyvin (joulukuuta lukuunottamatta), eikä heidän ole tarvinnut osoittaa Kärpille koko osaamistaan keskinäisissä peleissä. Vastaavasti oululaiset ovat yrittäneet hyödyntää HIFK:in antaman löysän, mutta siihen eivät ole kyvyt vielä yltäneet. Viimeisin osoitus oli keskinäinen peli Oulussa, siinä HIFK tuli tasoihin viime sekunneilla varsinaisella peliajalla.

Tulevaisuudessa HIFK:in ja Kärppien keskinäisiltä peleiltä voi odottaa paljon. Kärpät on kapuamassa seurana kohti huippua ja pelit HIFK:iä vastaan ovat silloin varmaankin tasaisempia kuin mitä ovat nyt olleet. Toivottavasti Kärpät kaventaa HIFK:in etumatkaa myös fyysisyydessä, silloin saadaan pelejä, joista riittää kerrottavaa.

Tappara

Liigajoukkueista Tappara on parhaiten osoittanut suuruutensa Kärppiä kohtaan. Molemmat keskinäiset matsit Tappara on voittanut, joista ainakin Oulussa Tapparan otteet miellytti. Tappara kontrolloi koko peliä ja vaikka Kärpät yritti panna vastaan fyysisyydessä, ei Kärpät voinut Tapparalle mitään

Kärpillä on ollut nyt kuuden pelin tappioton putkin. Onko putken molemmissa päissä Tappara, sillä Kärppä-putki alkoi em. Tappara-matsin jälkeen ja tauko päättyy Kärpillä Tappara-matsiin? Onko Tappara kylläinen ja antaa Kärpille mahdollisuuden?

Tapparalla ja Kärpillä on ollut historian mittaan paljon mielenkiintoisia "kevätkokouksia", joissa ollaan mitelty milloin SM-Liiga-mestaruuksista ja playoff-paikoista, milloin taas SM-Liigapaikasta. Toivottavasti tulevaisuuden panokset ovat vastaavaa luokkaa, sillä osittain sitä varten Kärpät on liigaan palannutkin.

Ilves

Ilves on ollut tamperelaisista se joukkue, joka ei Oulussa aiheuta kovinkaan paljon intohimoja. Yhteisiä, suuria matseja ei Ipan ja Kärppien välillä paljoa löydy. Mutta ehkä tulevaisuudessa asia on toisin: molemmat jengit tahollaan ovat olleet matkalla ylöspäin, kohti SM-Liigan huippua.

Ilves on pelannut perinteisesti nättiä ja taitavaa taitokiekkoa. Heikki Mälkiän aikana joukkue on perustanut pelinsa enemmän puolustukseen, joka varsinkin tämän kauden aikana, on saavuttaneet ihastusta kurinalaisuudellaan. Nikko, Majesky, Viitakoski ja Helminen ovat ko pelitavan toteuttajina ja tuloksen tekijöinä omaa luokkaansa.

Ilves näytti ko kiekkopelin aakkoset keskinäisessä matsissa Tampereella. Vastaavasti Niklas Hagman kuittasi sen makealla Kärppä-kotivoitolla Raksilassa. Toivottavasti jatkossa on odotettavissa näiden kahden erilaisen pelityylin omaksuneen joukkueen tasaisia ja hyvätasoisia matseja, taannoisen tv-matsin tyyliin.

TPS

TPS on kuin rikkaan miehen versio Oulun Kärpistä. On ollut jo monta vuotta, kiitos mm. lukuisten TPS:ssa esiintyneiden oululaisten. Mutta Kärpät on ollut vain versio TPS:sta, sillä taitoa ja liigassa opittua tilannekovuutta TPS:lla on varmasti huomattavasti enemmän. Lisäksi tänä päivänä TPS perustaa pelinsä enemmän puolustukseen kuin Kärpät.

Kärpät onnistui yllättämään TPS kotona Raksilassa sarja-avauksessa. Vastaavasti TPS otti kotivoiton, jota ainakin Oulussa on spekuloitu kovasti. Molemmilla on jäljellä keskinäisessä matseissa vielä kotiottelut, mutta jos joulutauon sarjasijoitukset säilyvät melkein muuttumattomina, on play-offien ensimmäisellä kierroksella vastakkain juuri TPS ja Kärpät.

Joukkueina ja playoff-vastustajina TPS sopii kärkipäästä Kärpille parhaiten, joten jos skenaarioni toteutuu, on edessä ottelusarja, jota ainakin Oulussa odotetaan mielenkiinnolla. Kaksi saman oloista joukkuetta vastakkain jne., ja kun siihen lisätään Kärppä-valmentaja Tammisen TPS-tausta ja TPS-valmentajien Jortikan ja Jalosen Kärppä-taustat, olisi siinä kuuma ottelupari tiedossa.

JYP

JYP on joukkue, joka on romahtanut tai noussut kulloinkin kuluvan trendin mukaan. Näin myös Kärppiä vastaan. Ensimmäisessä keskinäisessä pelissä joukkue haki itseään ja Kärpät vieraspisteet Jyväskylästä. Toisessa keskinäisessä oli vastaavasti JYP:in vuoro olla noususuhdanteessa ja Oulussa ihasteltiin JYP:in peliä (ja JYP-kannattajien käyttäytymistä).

Seuraavat keskinäiset matsit menivät niin kuin kuvittelen menevän kaikki loppukauden JYP-Kärpät -matsit: Kärpät ottaa vierastasurin ja kotona kotivoiton. Ei siinä auta mikään, Mika Saarinen häviää vedon ja Tamminen kuittaa korillisen Lapin Kultaa.

JYP on ollut SM-Liigakauden suurimpia yllättäjiä yhdessä Ilveksen ja Kärppien kanssa. Joukkue on pelannut hyvin nuorella ja kokemattomalla joukkueella, mutta se korostaakin JYP:in hyvän valmennuksen merkitystä. Mika Saarinen on onnistunut kasaamaan hyvän jengin, jossa helminä ovat olleet mielestäni Petr Ton, Antti Virtanen ja Jyrki Välivaara, joka on ollut koko joukkueen loistavan puolustuspelin ruumiillistuma.

SaiPa

SaiPa ja Kärpät ovat kaksi joukkuetta, jotka eivät kannusta toisiaan hyvään ja aktiivisen peliin. Joukkueet eivät ilmeisesti pidä toisistaan ja näin ollen keskinäisistä peleistä on tullut tasoltaan huonoja. SaiPa ja Kärpät ovat kohdanneet kaudella jo neljä kertaa, kerran Lappeenrannassa ja kolme kertaa Oulussa. Kaikki matsit ovat päättyneet kotivoittoihin. Jäljellä on vielä kaksi matsia Lappeenrannassa.

SaiPassa on muutama mielenkiintoinen yksilö. Ville Immonen on pitkän huiskea maajoukkuepelaaja, joka on saanut vastuuta yhä enemmän ja enemmän niin maajoukkueessa kuin omassa seurajoukkueessakin. Ville vielä lupaava kaveri, saa nähdä mitkä ympyrät häntä odottavat?

Ulkolaisista Vladimir Machulda on ollut joukkueen maalitykki. Yksi parhaista sellaisista koko liigassa. Kuin myös on kesken kauden NHL:sta tullut pakki Martin Richter. Tuo em. kolmikko on kuitenkin vain “jäävuoren” huippu, sillä SaiPa onnistuu kuiten enemmän joukkueena, Machuldan maalintekotaidosta huolimatta.

Pelicans

Pelicansit ovat nöyryyttäneet Kärppiä tällä kaudella aika pahasti. Joukkueen hyvä asenne Kärppä-matseissa ei ole ollut yllätys, se juontaa juurensa viime keväälle. Tappioiden syitä Kärppä-leirissä ei kannata kuitenkaan sysätä Pelicansien parempaan asenteeseen, sillä Pelicansit ovat vahvistuneet viime kaudesta ja ovat pelanneet paremmin kuin vuosi sitten. Siitä on osoitus Pelicansin suht mainiot otteet marras-joulukuun taitteessa.

Joukkueen pelaajista ei erotu mielestäni muita kuin Mikko Peltola. Mikko on pelannut hyvän kauden mutta mielestäni suurin sankari on valmentaja Kari “Piri” Eloranta. Pirille on oltu antamassa potkuja fanien toimesta, mutta Pirin puolustukseksi totean, että hän on luonut joukkueelleen pelitavan. Olkoon vaikka puolustusvoittoisen, mutta kyllä se tässä sarjassa kehittyy.

En tiedä, kuinka paljon Pelicansien otteisiin vaikuttaa tapahtuneet johtoryhmän muutokset. Jos seurassa kuitenkin päätetään satsata tulevaisuuteen, on Pelicans varmaan tekemässä kiusaa Kärpille ja muulle keskikastille jo tämän kauden aikana

Jokerit

Jokerit on henkkoht suurin suosikkini tämän kauden SM-Liigan mestariksi. Joukkue on toipunut muutaman vuoden takaisesta mestaruusputkikrapulasta, ja on omaksunut Westerlund-Summanen -valmentajakaksikon johdolla uuden suomalaisen tavan pelata jääkiekkoa: fyysisen ja agressiivisen tavan pelata aktiivista ja taitavaa jääkiekkoa.

80-luvulla Jokerit viehätti olemalle se pienempi ja kauniimpi helsinkiläinen seura. Viimeisen kymmenen vuoden aikana tästä seurasta on Hjallis Harkimon johdolla kasvanut suomalaisen jääkiekon ehdoton jätti. Samalla seurasta on tullut HIFK:n rinnalle seura, jonka vieraspelejä maakunnissa odotetaan malttamattomina. Kotijoukkueet ja sen kannattajat valmistautuvat näihin peleihin päiväkausia.

Jokereiden ja Kärppien kohdatessa pelataan myös paljon mediapeliä. Molemmat seurat edustavat omalla tavallaan puolta valtakuntaa, ja molemmilla seuroilla on korkea profiili. Molempien seurojen valmentajat osallistuvat aktiivisesti julkisuudessa ja mediassa käytävään keskusteluun, toisin sanoen molemmat ovat ns. mediaseksikkäitä seuroja. Pelillisesti Kärpät ei kykene Jokereita vielä haastamaan mutta ehkä sitten tulevaisuudessa.

Ässät

Ässillä oli vaikeuksia jo ennen kautta seuran ja joukkueen rakentamisessa. Näin ollen ei ole ollut yllätys Ässien otteet sarjan ensimmäisen puoliskon aikana. Joukkue haki valmentajavaihdoksella muutosta tähän ja on siinä onnistunut. Ässät tulee kehittämään peliään ja parantamaan suorituksiaan.

Ässä-pakka on loppukaudesta merkittävässä kiusaajan roolissa varsinkin sarjan keskikastin joukkueita kohtaan. Esim. oululaiset saavat olla todella tarkkana Ässien kanssa. Ässien otteet eivät sarjassa kuitenkaan riitä korkeammalle (lue playoff-paikka), sillä käytännössä se on ainoa joukkue, joka on menettänyt mahdollisuutensa playoffeihin.

Tulevia kausia ajatellen olisi liigalle tärkeää, että Ässät saisi joukkonsa kuntoon sekä taloudellisesti että urheilullisesti. Avainkysymyksiä ovat onko Ässien uskottavuus kadonnut, miten yhteistyökumppanit ja sponsorit reagoi sekä käyvätkö kannattajat matseissa? Ässät on kuitenkin Suomessa niin perinteikäs seura, että sen paikka on SM-liigassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle