Mielipide

Amerikassa ei kaikki ole suurta – Burrowsin kymmenen pelin pelikielto tuntuu mitättömältä

NHL / Kolumni
Jos potkit nakkikioskijonossa maassa makaavaa ihmistä päähän, teko on joko pahoinpitely tai törkeä pahoinpitely ja seurauksena todennäköisesti vankeusrangaistus. Jos teet saman NHL-kaukalossa, saat kymmenen pelin pelikiellon.

Alexandre Burrows tuomittiin kymmenen pelin pelikieltoon kovaotteisen hyökkääjän potkaistua Taylor Hallia kahdesti polvella päähän Hallin maatessa jäässä. Kymmenen peliä kuulostaa äkkiseltään kovalta rangaistukselta, mutta tekoon suhteutettuna se on pisara valtameressä.

Burrows kaatoi Hallin jäähän, löi tätä ensin nyrkeillään ja lopulta, kun ei enää pystynyt käyttämään käsiään, potkaisi tähtihyökkääjää kahdesti polvella päähän.

Tämä ei ole jääkiekkoa, vaan päällekarkaus ja pahoinpitely.

Edeltävästi Hall taklasi Burrowsia puhtaasti, mikä todetaan myös NHL:n kurinpitopäätöksessä. Tunteiden kuumeneminen pelin tiimellyksessä on ymmärrettävää, mutta Burrowsin reaktio puhtaaseen taklaukseen oli raskaasti ylimitoitettu.

Päähän potkiminen ei ole jääkiekkoa, vaan pahoinpitely.

Raukkamaisuudessaan Burrowsin teko lähenee Todd Bertuzzin hyökkäystä Steve Mooren kimppuun kaudella 2003-04. Tuolloin Bertuzzi tuomittiin heti loppukauden kestävään pelikieltoon ja lopulta kanadalaishyökkääjältä estettiin myös pelaaminen Euroopassa työsulkukaudella 2004-05.

Näiden kahden tapauksen suurin ero on siinä, että Hall ei loukkaantunut tilanteessa. Kaikki päävammat eivät kuitenkaan ilmene heti, vaan kehittyvät vuosien kuluessa. Siksi kaikkiin päähän kohdistuviin iskuihin tulee suhtautua erityisellä vakavuudella.

Tässä NHL kuitenkin epäonnistui pahasti.

Burrowsin teko oli poikkeuksellinen ja urheiluun täysin kuulumaton, mikä pitäisi näkyä myös rangaistuksessa. Kymmenen pelin pelikielto ei erotu esimerkiksi tämän kauden kurinpitopäätöksistä mitenkään, vaikka itse teko oli pöyristyttävän törkeä.

Avuttomassa asemassa olevan ihmisen lyömistä ja potkimista päähän. Siviilioikeudessa tätä käsiteltäisiin vähintään pahoinpitelynä, ellei jopa törkeänä pahoinpitelynä. Kiekkokaukalo ei ole yhteiskunnasta erillinen saareke, eikä peli ole vain peliä.

Burrowsin olisi pitänyt saada teostaan niin tuntuva rangaistus, ettei kenellekään muulle olisi enää juolahtanut mieleen tehdä mitään vastaavaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös