Mielipide

Alkutahdit annettu − Armia marssimassa NHL-eliittiin

NHL / Kolumni
Winnipeg Jetsillä on Patrik Laineen lisäksi käsissään toinenkin suomalaistähti. Joel Armia on jo nyt joukkueen tärkeimpiä pelaajia monipuolisuutensa vuoksi. Potentiaali on kuitenkin paljon korkeammalla, kuin mitä lehtikirjoitusten määrästä voisi kuvitella.

24-vuotias Joel Armia on kehittynyt huimasti viiden kauden aikana Pohjois-Amerikassa. Suomessa maalintekijänä pidetty porilainen on monipuolistunut huomattavasti taistellessaan paikasta NHL-kokoonpanossa.

Armia ei ole kerännyt isoja peliminuutteja muulloin kuin Winnipeg Jetsin kärsiessä loukkaantumisista. Tästä huolimatta nuorelle hyökkääjälle on kertynyt pisteitä − erityisen hyvin suhteutettuna peliaikaan.

Viidellä viittä vastaan pelatessa on kolmosketjun laiturin pistekeskiarvo joukkueen kuudenneksi ja NHL:n suomalaisten neljänneksi paras − 1.99. Taakse jää muun muassa toinen Manitoban yleisön suosikki, Patrik Laine.

Tämän vuoden puolella peliaikakin on taas ollut muutaman minuutin kausikeskiarvoa suurempi, ja vastuuta on tullut enemmän myös ylivoimalla. Armia ei ole kuitenkaan onnistunut vastaamaan vastuun kasvamiseen tehoissa.

Potentiaalia lopulliseen läpimurtoon NHL:ssä suomalaisella riittää. Yli 190-senttisen Armian taidot riittäisivät mainiosti tähtipelaajan rooliin. Hän kykenee luomaan yksin kolmea vastaan hyökkäystilanteissa maalipaikkoja. Maalipaikkojen määrässä tasakentällisin hän on selvästi Lainetta edellä, vaikkei suhteutettaisi peliaikaan.

Osin paikkojen määrää selittää se, että vastustaja puolustaa tarkemmin kahta ensimmäistä ketjua vastaan.

Armia ei siis yleensä kohtaa vastustajan ykköspakkeja. Siitä huolimatta, jos hänen liikkeensä ja maalivainunsa yhdistyisivät tähtipelaajan tasoiseen viimeistelyyn, Armia kamppailisi tosissaan parhaan suomalaisen maalintekijän tittelistä.

Armia kykenee luomaan yksin kolmea vastaan hyökkäystilanteissa maalipaikkoja.

Armian etuna mahdollista lopullista läpimurtoa ajatellen voidaan pitää hänen monipuolisuuttaan. Maaleja mättämällä isokokoisen hyökkääjän ei tarvitse paikkaansa NHL:ssä enää todistaa, sillä hän mahtuisi nykyisillä näytöillään minkä tahansa joukkueen kokoonpanoon.

Viimeistelyn kehittyminen avaisi vain enemmän mahdollisuuksia jääajan ja erityisesti ylivoima-ajan kasvaessa. Valmentaja Paul Maurice tarjoilisi mielellään porilaista vastustajille kuumana.

Vaikkei Armialla olekaan samalla tavalla kiire kuin puhtaammilla maalintekijöillä, niin näyttämisen haluja on nyt kevään mittaan enemmän.

Kesällä on sopimus katkolla, ja palkankorotuksen suuruuteen on aika vaikuttaa nyt. Myös isompi rooli pudotuspeleihin menevässä joukkueessa motivoi.

Nyt porilaisen marssista on kuultu vasta alkutahteja ja saa sankarin vielä nähdä Suomenmaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle