Mielipide

Alex Burmistrov – yksi huipuista

NHL / Kolumni
Winnipeg Jetsin Alex Burmistrov löysi itsensä St. Johnista, kun NHL meni työsulkuun. Venäläinen on yksi AHL:n tämän kauden tähdistä.

Lokakuussa 21 vuotta täyttävä Alex Burmistrov varattiin ehkä hieman yllättäen jo kahdeksannella varausvuorolla kesän 2010 varaustilaisuudessa. Hän oli viimeinen Atlanta Thrashersin ykköskierroksen varaus. Burmistrov oli siirtynyt kotikaupungista Kazanista kaudeksi 2009-10 Ontarion alueen juniorisarjan OHL:n Barrie Coltsiin. Atlanta oli varannut aiemminkin Barriesta pelaajan ensimmäisellä kierroksella, Bryan Littlen, joten organisaatio varmasti tiesi mitä sai. Tämä yhdistettynä Rick Dudleyn kylmäpäisyyteen ja estottomaan rakkauteen jokaista jääkiekkopelaajaa kohtaan, myös venäläisiä, johtivat Burmistrovin valintaan.

Idolinsa Igor Larionovin kunniaksi numerolla kahdeksan pelaavaa Burmistrovia luonnehdettiin varaustilaisuuteen mentäessä yhdeksi varausvuotensa nopeimmista ja taitavimmista pelaajista. Hänen pelissään oli hieman Pavel Datsjukin kaltaisia elementtejä. Ainoa lievä miinus ja varausrankingin tippumiseen johtanut tekijä löytyi passista. Venäläisyys on nykypäivänä eräänlainen kirous varaustilaisuuteen mentäessä. KHL:n vahvistuminen ja nousu suureksi liigaksi ovat vaikuttaneet asiaan. Jevgeni Kuznetsov, Washingtonin ensimmäisen kierroksen varaus, onkin näyttänyt mitä kansallistunne voi merkitä venäläiselle. Kuznetsovia ei ole näkynyt vieläkään NHL-kentillä. Mies on perustamassa jo perhettä Venäjälle, joten näemmekö häntä ollenkaan? Toivottavasti jossain vaiheessa.

Työsulun astuessa voimaan moni uskoi Alex Burmistrovin haluavan siirtyä pelaamaan kasvattajaseuraansa Ak Bars Kazaniin. Onhan mies eri lähteiden mukaan harjoitellutkin kesällä joukkueen kanssa, mutta Jets lähetti pelaajan farmiin. Työsulun takia muutetut waiver-säännöt mahdollistivat monien huippupelaajien tulon AHL:n. Edmontonin Jordan Eberle, Ryan Nugent-Hopkins sekä Taylor Hall, Carolinan Jeff Skinner ja New Jerseyn Adam Larsson ja Adam Henrique kelpaavat esimerkkeinä pelaajista, jotka tuovat aimo annoksen kiinnostavuutta, taitoa ja tähtisadetta ”farmiliigaan”.

Palataan kuitenkin Burmistroviin. Mikäli moni uskoi pelaajan haluavan pelata Kazanissa, niin varmasti yhtä moni uskoi hänen olevan epämotivoitunut pelaamaan St. Johnin riveissä. Mutta toisin on käymässä, mikäli St. Johnin harjoitusleireiltä tulleisiin raportteihin on uskominen. Burmistrov tietää, että hänellä on todistettavaa. Silti miehellä on hymy herkässä. 67 500 dollaria tästä kaudesta tienaava pelaaja on tullut nostamaan itseluottamustaan, tekemään maaleja ja pitämään hauskaa. St. Johnin kapteeni Jason Jaffray kertoi AHL-liigan kotisivuilla olevansa äimistynyt Burmistrovin asenteesta sekä jäällä että sen ulkopuolella. Venäläispelaaja haluaa olla joka tilanteessa paras, olla voittaja.

Tästä kaudesta voi muodostua yksi Alex Burmistrovin uran käännekohdista. Viime kauden lievä epävarma pelaaminen ja itseluottamuksen katoaminen ovat ensimmäisinä tehtävinä listalla asioista, jotka Burmistrov haluaa korjata. Kausi AHL:ssä voi kuoria yhdestä eniten potentiaalia omaavasta keskushyökkääjästä parhaimman esiin. Työsulku voi olla Burmistrovin kaltaiselle pelaajalle onnenpotku.

» Lähetä palautetta toimitukselle