Mielipide

Ahmalauma ottamassa askeleen eteenpäin

MESTIS / Kolumni
Hyvinkään Ahmat lähtee Mestikseen 2002-03 varovaisen toiveikkaana, sillä joukkueen rakentamisessa on ollut aivan erilaista otetta kuin aiempina kausina, pelaajistossa on jatkuvuutta, ja harjoituspelit ovat sujuneet tuloksekkaasti. Suurin huomio kiinnittyy maalitolppien väliin, missä nuori itävaltalaisvahti Patrick Machreich yrittää sovittaa Sami Heinosen jättämiä suuria saappaita omiin jalkoihinsa.

Viime kausi sujui ahmalaisittain tuttuun tapaan. Rajusti uudistuneen joukkueen kauden alku oli vaatimaton, ja kun kauden jo alettua mukaan tulleiden Semi Pekin ja Jukka Penttisen myötä pelit alkoivat talven edetessä kulkea, oli pudotuspeliviiva karannut jo liian kauaksi. Keväällä pistetili karttui samaa tahtia kuin viimeisillä play offs-joukkueilla, mutta eron kiinni kuromiseen materiaali ei riittänyt. Jää-Kotkat sentään jäi turvallisesti seitsemän pisteen päähän, joten karsintapeikko ei kovin pahasti päässyt säikyttelemään. Lopullinen sijoitus oli kymmenes.

Toukokuun lopulla seura julkaisi kesken talven päävalmentajaksi nousseen Janne Tormosen jatkosopimuksen, ja samoihin aikoihin uutena toiminnanjohtajana aloitti 27-vuotias kauppatieteiden kandidaatti Tero Vienonen. Porilaiset pistivätkin tuulemaan, sillä joukkueen rakentamisessa on ollut aivan erilaista otetta kuin Ahmoissa aiemmin.

Jatkuvuuden perään on Hyvinkäällä monesti huokailtu pelikausien välillä, mutta niinpä vain on valmistautuminen vuosi toisensa jälkeen jouduttu aloittamaan nollapisteestä, kun edellisestä ryhmästä jäljelle jääneet pelaajat ja valmentajat on voinut laskea yhden käden sormin. Tämän vuoden ryhmä herättääkin toiveikkuutta, sillä mukana on valmentajan lisäksi 12 joukkueessa jatkavaa pelaajaa, ja päälle vielä kaksi paluumuuttajaa kaudelta 2000-01. Sen sijaan, että kaikki aloitettaisiin alusta, Ahmat pääsee tavallaan jatkamaan siitä, mihin se keväällä jäi.

Ero viime talveen on merkittävä myös siltä osin, että joukkueen runko on ollut koossa paljon aikaisemmin. Kärkijoukkueiden Jukureiden tai KooKoon tahtiin Ahmat ei joukkueen rakentamisessa toki yltänyt, mutta heinäkuun vaihtuessa elokuuhun koossa oli jo 15 sopimusta. Vuosi sitten samoihin aikoihin vasta ihmeteltiin tuntemattomista nimistä koostunutta harjoitusrinkiä, johon kuuluneista pelaajista kovin monen nimeä ei sarjaan lähteneen joukkueen nimilistasta lopulta edes löytynyt.

Machreichin suuret saappaat

Valmennus on yksi Ahmojen alkavan kauden pienoisista kysymysmerkeistä, sillä luotsikaksikko on melkoisen kokematon. Janne Tormonen, 34, lähtee vasta ensimmäiseen kokonaiseen kauteensa päävalmentajana, ja vielä vähäisempää on hänen apurinsa Janne Metsämaan junioreiden puolelta hankkima valmennuskokemus. Tormosen ehdottomaksi vahvuudeksi on kuitenkin laskettava aiempi Jari Hiltusen apuvalmentajuus, jonka ansiosta hän tuntee niin sarjan kuin joukkueensakin erittäin hyvin.

Maalivahtiosastolla on Ahmojen menestyksen kannalta suurin yksittäinen kysymysmerkki, syyskuun lopulla 22 vuotta täyttävä Patrick Machreich. Haaste on itävaltalaiselle kova, sillä korvattavana ei ole enempää tai vähempää kuin yksi Mestiksen viime kauden parhaista maalivahdeista, HPK:hon Hyvinkäältä jatkanut Sami Heinonen. Edelliset kauden maansa pääsarjassa torjuneelle nuorukaiselle kausi Ahmoissa on hänen ensimmäisensä ulkomailla, joten epävarmuustekijöitä on niin kaukalossa kuin sen ulkopuolellakin. Asenteensa puolesta Machreich on kuitenkin valmis haasteeseen vastaamaan.

Harjoituspelejä Machreich ehti torjua kolme vaihtelevalla menestyksellä. Debyyttiottelu FPS:ää vastaan sujui mainiosti, sillä forssalaisten 36 laukauksesta selän taakse livahti vain yksi, ja siinäkin vastustajan hyökkääjä pääsi laukomaan vapaasti poikittaissyötöstä maalin kulmalta. TuToa vastaankin kokonaisuus oli onnistunut, vaikka yksi osuma meni täysin itävaltalaisen piikkiin. Epäilyksiä on sen sijaan herättänyt Forssassa pelattu harjoitusottelu, jossa kiekko livahti haparoineen Machreichin selän taakse kahden ja puolen viikon ottelutauon ja kovan harjoittelun jäljiltä viidesti.

- Näen, että Machreichilla on mahdollisuus Heinosen saappaat täyttää, mutta tällä kohtaa on mahdoton sanoa, onnistuuko hän siinä vai ei, sillä se olisi pelkkää arvailua. Kovan homman takana se joka tapauksessa on, kertoi valmentaja Janne Tormonen oman näkemyksensä Jatkoajan haastattelussa.

Machreichin aiheuttaman mielenkiinnon taustalla 19-vuotias Joonas Lindberg on torjunut onnistuneet harjoitusottelut. Viime talvena reilun seitsemän erän verran maalitolppien välissä Mestis-tuntumaa hakenut hyvinkääläissyntyinen vahti ei ehkä ole valmis kantamaan päävastuuta torjuntatyöskentelystä, mutta täyttänee paikkansa kakkosmaalivahtina.

Tuttuja kavereita

Jos maalivahtiosaston lasketaan heikentyneen, voi ahmapuolustuksen vastaavasti olettaa tiivistyneen. Jatkuvuus näkyy pakkikalustostossa kaikkein parhaiten, sillä Forssaan siirtyneen Tuomo Hirvosen korvaava Marko From on ainoa uusi kasvo Ahmojen alakerrassa. Toinen muutos on harjoitusringissä mukana olleen Ville Raatikaisen jääminen ulos lopullisesta joukkueesta, kun nuori Olli Tukonen on ottamassa vakituista pelipaikkaa itselleen. Raatikaisen lähdön myötä Ahmat lähtee kauteen vain seitsemällä puolustajalla, joten loukkaantumisiin ei liiemmin olisi varaa.

Siinä missä viime syksyyn lähdettäessä vain kolmella ahmapuolustajalla oli kokonainen kausi aikuisten sarjoissa takanaan, ovat puolustajat nyt yhtä kautta kokeneempia ja tuntevat toistensa pelityylit hyvin. Kehityksen voi olettaa myös näkyvän esityksissä kaukalon laitojen sisäpuolella. Paperilla Ahmojen puolustus ei läheskään Mestiksen parhaimmistoa ole, mutta sellainen perusvarma kuitenkin, jossa on kiekollista osaamista sen verran, että pudotuspelipaikasta voi lähteä taistelemaan.

Eniten odotetaan avainpuolustajaksi viime talvena nousseelta Juha Kaunismäeltä ja Olli Korkeavuorelta, jotka muutaman talven Mestistä tahkonneina mielisivät jo paikkaa liigan puoleltakin. Marko Fromin kausi KooKoossa ei ollut kaikkein onnistuneimpia, mutta kokenut mestisjyrä hänkin jo 23-vuotiaana on. Ennen kaikkea 192-senttinen From tuo Ahmojen puolustukseen maalivahti Machreichin toivomaa kokoa.

Fromin vastakohtana 175-senttinen Kim Sjöblom edustaa ahmapuolustuksessa kiekollista osaamista ja liikkuvuutta. Tapparan junioreissa kovat tehot takoneelta Turo Virralta odotettiin viime kaudella paljon, mutta osin armeijan sotkemana esitykset jäivät odotettua vaisummiksi. Nyt Virran olisi aika näyttää todelliset kyntensä. 25-vuotiaana puolustuksen nestorin tittelin saava Pasi Tamminen jatkaa edellisiltä kausiltaan tuttua arvokasta puurtamista omassa roolissaan. 18-vuotiaalta Olli Tukoselta voidaan odottaa harjoituspelien perusteella sekä kokemattomuudesta johtuvia virheitä että odotuksia nostattavaa terävyyttä hyökkäysten tukemisessa.

Jaettu teho on kaksinkertainen?

Hyökkäysmateriaalin tasossa ei suuria muutoksia ole tapahtunut, vaikka Tomi Lindfors päätti hakea uusia haasteita KooKoosta, eikä Semi Pekin kanssa syntynyt sopimusta. Moni alleviivaa heidän lähtönsä paksulla kynällä, sillä samantasoisia korvaajia ei joukkueeseen ole hankittu. Ahmojen hyökkäysmateriaali on alkavalla kaudella kuitenkin huomattavasti viime talvea leveämpi, joten pisteitä tehdään entistä laajemmalla rintamalla.

Lindfors ja Pekki iskivät yhteensä 78 tehopistettä, joten on aivan selvä, ettei uusista ahmalaisista sellaista parivaljakkoa löydy, joka nuo tehot korvaisi. Tulokkaissa on kuitenkin neljästä viiteen hyökkääjää, jotka pystyvät tekemään 20 pistettä tai vähän enemmänkin.

Toissa kauden ahmalaiset Miikka Jäske ja Joni Hakonen petrasivat peliesityksiään talven 2000-01 edetessä ja ratkaisivat osaltaan runkosarjan lopun vahvalla panoksellaan Ahmojen historian ensimmäisen pudotuspelipaikan. Samalla tasolla ulkomailla vietetyn kauden jälkeen pelatessaan kummankin pitäisi mainittuun 20 tehopisteeseen yltää, samoin kuin Jyväskylästä Joensuun, Kokkolan ja Uudenkaupungin kautta Hyvinkäälle löytäneen Tuomas Tikkasenkin. Aki Elomaa oli oli Jokereiden A-nuorissa joukkueensa tehokkaimpia iskemällä hieman yli pisteen ottelua kohti, joten tehopisteitä odotetaan myös Mestiksessä. Uusimpana pelurina Ahmojen hyökkäykseen ottelukohtaisella sopimuksella liittynyt Jani Tuominen on TuTo-vuosinaan pelannut sarjassa noin 35 tehopisteen kausia.

Ahmojen tilanne hyökkäyksen osalta muistuttaa pitkälti Kiekko-Vantaan kokemaa muodonmuutosta ennen viime kauden alkua. Kun huikeat tehot iskenyt Markku Takala livisti Norjaan, uskottiin joukkueen tehojen vähenevän, mutta tasainen ja tähdetön hyökkääjistö iski laajalta rintamalta jopa entistä paremmalla menestyksellä. Ahmat ei osin loukkaantumisten takia saanut viime kaudella kokoon kuin kaksi mestistasoista hyökkäävää ketjua, kun kolmannessa pelasivat useimmiten noin kymmenen tehopisteen kauden pelanneet Pasi Pieninkeroinen, Mikael Kylmämaa ja Tommi Elomo. Nyt joukkueella riittää ratkaisuihin pystyviä hyökkääjiä jopa neljään ketjuun, vaikka kärki ei yhtä terävä olekaan.

Hyvältä näyttää myös monen joukkueessa jatkavan pelaajan tilanne viime kauteen verrattuna. Jukka Penttinen on mukana nyt kauden alusta asti, ja viime talvena olkapäävammasta kärsinyt suurlupaus Lauri Tukonen mielii varmasti pelata enemmän kuin 24 ottelua. Lisäksi keskushyökkääjä Jan Eriksson voidaan lähestulkoon lukea uusiin vahvistuksiin, kun jalkavamma antoi periksi pelata edellisen sesongin aikana vain 13 ottelussa. Toisaalta täytyy myös muistaa, että tuskin ahmahyökkääjät loukkaantumisitta tänä talvenakaan selviävät.

Kahdeksan joukkoon?

Harjoituspelit sujuivat Ahmoilla iloisesti, sillä viidestä pelistä oli saldona kolme voittoa, tasapeli ja yksi tappio. Haastajista selvästi joukkueen rakentamisessa jäljessä olleet KJT ja FPS saivat Hyvinkäällä kylmää kyytiä maalein 5-1 ja 9-2, ja FPS kukistui vieraissakin niukasti 6-5. Etukäteisarvioissa korkeammalle sijoitetulle TuTolle Ahmat hävisi kotonaan tasaisten vaiheiden jälkeen 0-3, mutta vieraspelissä Kupittaalla joukkueet pelasivat 5-5-tasapelin.

Seuran taloudellisesta tilanteesta kysyttäessä toiminnanjohtaja Vienonen muotoili vastaustaan pitkään, jotta "asiat saisi sanottua juuri siten kuin ne ovat".

- Jos tilannetta verrataan kesän alkuun, on talouden kysymysmerkkejä voitettu päivä päivältä, ja jos kaukaloon katsoo kauden alkaessa, ei myymättömiä laitamainoksia ole montaa.

Sponsoreiden kiinnostusta Ahmoihin on Vienosen mukaan lisännyt joukkueen hyvinkääläisyysaste. Pelaajista lähes puolet on hyvinkääläisiä, sekin enemmän kuin aikoihin. Vienonen nosti esille myös Urheilukanavan televisiointien merkityksen Mestiksen näkyvyyden kasvattajana.

Kokonaisuutena Ahmat lähtee kauteen paremmista asemista kuin pitkiin aikoihin. Paperilla joukkueen tasossa ei ole suuria muutoksia tapahtunut, mutta jatkuvuuden myötä valmistautuminen kauteen on ollut selvästi tehokkaampaa. Ja kun Ahmat selvisi toissa kaudella runkosarjan kahdeksantena pudotuspeleihin ja jäi vuosi sitten jatkopelipaikasta vain kuuden pisteen päähän, tietää askeleen ylöspäin ottaminen tiukkaa taistelua pudotuspeleihin pääsystä. Jatkoajan rankingissa Ahmat on yhdeksäs, mutta onnistuneen kauden myötä korkeammalle arvioiduista ainakin Kokkolan Hermes ja sarjanousija Kajaanin Hokki pitäisi pystyä haastamaan.

Ahmojen kapteeni kaudella 2002-03 on Olli Korkeavuori. Varakapteeneina toimivat Juha-Pekka Loikas ja Jukka Penttinen.

Runkosarjan avauskierroksella lauantaina 14.9. klo 17 Ahmat saa kotihalliinsa Hyvinkäälle vastustajakseen KJT:n Järvenpäästä.

» Lähetä palautetta toimitukselle