Mielipide

Ytterell jäi Tapparassa marginaaliin, mutta KooKoossa hän on itsestäänselvä ykköspakki

LIIGA / Kolumni
Jussi Ahokkaan valmennuksessa Alexander Ytterell on kiistaton luottopuolustaja ja voi myös kehittyä viisikkopelissään.

Viime kauden komeetta KooKoo menetti puolustuksestaan 60 tehopistettä, kun Matt Caito lähti Leksandiin ja Libor Šulák Kärppiin. Lisäksi molemmat olivat joukkueensa kärkipelaajia myös kokonaisvaltaisessa pelissä.

Kaudelle 2015–16 Liigaan noussut KooKoo ei kuitenkaan enää ole pikkuseura, vaan pystyy hankkimaan laadukkaita pelaajia nimekkäidenkin poistujien tilalle. Tapparasta hankittu Alexander Ytterell ei toki yksin pysty täyttämään kahden huippupuolustajan jättämää aukkoa, mutta KooKoossa hän saa paremman tilaisuuden näyttää osaamistaan.

Kiekollisesti taitava ruotsalaispuolustaja jäi Tapparassa sekä Valtteri Kemiläisen että Teemu Suhosen varjoon, vaikka Ytterell oli muutama vuosi sitten Allsvenskanin tehokkaimpia puolustajia – kutakuinkin samaa tasoa kuin Liigassa myös pelaavat Robin Press ja Henrik Larsson.

Ahokkaan valmennuksessa sallitaan enemmän eikä virheistä rangaista kategorisesti.

KooKoossa on kuitenkin tarjolla ykköspakin rooli, ylivoimavastuuta ja Jussi Ahokkaan valmennus – KooKoo oli viime kaudella Liigan paras joukkue laukaisuhallinnalla mitattuna.

Ytterell pelaa kovalla itseluottamuksella ja pyrkii viimeiseen asti kontrolloimaan kiekkoa: parhaimmillaan edes aggressiivinen karvaus ei riitä kiekonriistoon, toisinaan taas yksinkertaisempi ratkaisu uhkarohkean kuljetuksen sijaan olisi joukkueelle parempi vaihtoehto.

Ajoittain peliä hidastava kiekon hautominen tai kiekonmenetykset selvästi vähensivät Ytterellin vastuuta Jukka Rautakorven kovassa koulussa. Rautakorven Tapparassa Ytterellin rooli oli pieni ja jopa epäselvä. Kykyjä olisi ollut enempäänkin, ja puolustava rooli ei ruotsalaiselle istunut.

KooKoossa Ytterellillä on tärkeä tehtävä ruokkia kärkihyökkääjiä, kuten Trevor Mingoiaa ja Kyle Platzeria. Ahokkaan valmennuksessa myös sallitaan enemmän eikä virheistä rangaista kategorisesti.

Maisemanvaihdos, isompi rooli ja sopivampi valmennus puoltavat onnistumista. Psykologisesti ajatellen ihminen toimii keskimäärin paremmin, kun tekemisessä on riittävästi haastetta. Erinomaisen viime kauden jälkeen KooKoohon kohdistuu isoja odotuksia. Nimekkäiden lähtijöiden myötä tästä syntyy haasteita.

Ytterellin lisäksi KooKoo on hankkinut muitakin eteenpäin pyrkiviä pelaajia, ja viime kauden menestys tuskin jää yksittäistapaukseksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös