Mielipide

Ylen NHL-lähetys Tampereelta aliarvioi katsojiaan – Hiihtopariskunta kykeni ratkaisuun, jota Ismo Lehkoselta sopii odottaa

NHL / Kolumni

Yle − yhteisin verovaroin kustannettu mediayhtiömme − on urheilulähetysten lähihistoriassa ollut parhaimmillaan edelläkävijä ja analyyttinen tienraivaaja. Perjantain NHL-viikonlopun aloittaneessa TV-lähetyksessä ei raivattu.

Journalistin etiikkaa poljettiin. Sisällöltään yleisesti erinomaisen Ismo Lehkosen käyttö erätaukojen asiantuntijana oli jo kevään Stanley Cup -finaaleissa virhe. Isä kommentoimassa poikaansa.

Nyt virheestä ei oltu opittu, vaan Lehkosen roolia oli entuudestaan kasvatettu. Ekstrasisältönä nähdyssä NHL Without a Mapissa, studiossa ennen lähetystä, kommentaattorina pelin aikana, erätauoilla, pelin jälkeen. Miltähän Laura Arffmanista ja Anssi Pentsisestä tuntuu katsella tätä?

Urheilutoimittajana Ylellä työskentelevä Arffman jäävättiin parin vuoden ristiriidan jälkeen maajoukkuehiihtäjä Pentsisen haastattelemisesta, koska pari seurusteli ja avioitui.

Eli kertauksena: käyttäkää ihmeessä Lehkosen asiantuntemusta kauden aikaisissa NHL-lähetyksissänne, hän on eräs Suomen eniten NHL-jääkiekkoon perehtyneistä ihmisistä. Journalistinen velvollisuus on kuitenkin jättää hänet oman poikansa peleistä pois; puolueettoman tiedonvälityksen ja kriittisen suhtautumisen takia sekä turhien epäilysten välttämiseksi.

Kuka Ylessä tekee tuollaisia kummallisia päätöksiä Lehkosen suhteen? Ei hänen jääväämisensä poikansa otteluista ole iso päätös – kyse on vain yhdestä kommentaattorista. Toki Lehkonen voisi myös itse toimia Arffmanin ja Pentsisen lailla.

Sisältö jäi laajemminkin vajaaksi. Karri Rämön anti oli tapahtuman hehkuttamista. Hän olisi todennäköisesti suoriutunut kaukalossa terävämmin. Jussi Saarisen lyhyissä haastatteluissa nytkin sisältö ja lisäarvo loistivat poissaolollaan.

Edellämainittu NHLWAM on vaatemerkki Billebeinon mainos, jossa puhutaan jonkun verran urheilemisesta. Ei mitään tekemistä journalismin kanssa. Miksi Yle on moisen tilannut, vaikka sillä itsellään toimii maan suurin urheilutoimitus?

Tuleekohan vielä TV-illan päälle verkkoon lajipuhetta välttelevä kolumni? Ollaanko kirjoittavassa toimituksessa käyty ottelun jälkeen oluella?

Pitäisipä vuonna 2022 olla myös grafiikkaa ja edistyneitä tilastoja videoanalyysin mukana käytössä. Nyt ei ollut.

Kysymys jää ilmaan: aliarvioiko Yle itseään vai katsojiaan?

Oli sinällään erikoista, että studioisäntä Riku Salminen − mies lukemattomien laadukkaiden futisstudioiden keulakuvana − jaksoi vieraidensa tavoin nostaa esille NHL-markkinointikoneistoa, vaikka lähetys oli itsessään alusta asti kuin kiinteä osa sitä masiinaa.

Syvällisempää sisältöä löytyi kaupallisen urheiluviihteen puolelta. Tuomas Meling ja Esa Pirnes niputtivat Viaplayn erätauoilla peliä selkeästi ja tiiviisti videoanalyysin avulla. Aikuiset puhuivat aikuisille.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös