Mielipide

Yle marssitti NHL-lähetykseensä kokeneet asiantuntijat, mutta kokonaisuuteen jäi vielä toistaiseksi yleinen puute

NHL / Kolumni
Ylen ensimmäinen NHL-studio marssitti paikalle kokeneet kiekkoasiantuntijat ja viihdettä, mutta edistyneet tilastot loistivat poissaolollaan.

Viasatin kanssa miljoonadiilin tehnyt Yle esitteli 2000-luvun ensimmäisen NHL-lähetyksensä tammikuun viimeisenä sunnuntaina. Edellisen kerran kokonaisia otteluita on Ylen kanavilla näytetty kaudella 2017-18. New York Rangersin ja Seattle Krakenin välistä matsia seurasi reilut 210 000 katsojaa. 

Lukema oli NHL-ottelulle Suomessa suuri, vaikka esimerkiksi yhdistetyn kisaa sunnuntaina seurasi suurempi yleisö. Jääkiekon EHT:tä on perinteisesti seurannut jopa moninkertainen määrä. Leijonat vetää nyt ja jatkossa enemmän kuin maailman kovin kiekkoliiga.

Itse lähetys oli kokonaisuutena onnistunut, ainakin ensimmäiseksi lähetykseksi. Oli viihdettä, oli kokeneita kiekkomiehiä äänessä. Studiossa asiantuntijoina olivat Antti Pennanen ja Ismo Lehkonen. Tasoero esimerkiksi Discoveryn asiantuntijoihin oli suuri, joskin lähetykseen oli alunperin nimetty hyvin harvoin lisäarvoa edes Liiga-kiekolle tuottava Kimmo Kuhta.

Journalistisesti edistyneet tilastot valtaavat jääkiekossakin koko ajan suurempaa jalansijaa. Niiden käyttö vie tilaa vain tyhjältä puheelta. Niillä voidaan tukea kokonaisuutta ja perustella, syventää.

Kokonaisuus oli varmasti monen katsojan mieleen. Vihdoinkin NHL nähdään taas  Yksi kiekkostudioille valitettavan yleinen puute vaivasi kuitenkin lähetystä: edistyneiden tilastojen puute sekä grafiikan käytön vähyys.

Edistyneiden tilastojen käyttö on vallannut vielä hyvin vähän suomalaisissa kiekkolähetyksissä. Nytkin ne loistivat poissaolollaan

Tällä hetkellä edistyneet tilastot Suomessa nähtävässä kiekko-tv:ssä rajoittuvat Liiga-lähetysten alikäytettyihin Wisehockey-grafiikoihin sekä epäluotettaviin luistelunopeuksiin ja lämärien vauhteihin. Näistä jälkimmäiset eivät siis ole mitään edistyneitä tilastoja, ainoastaan edistyneen tekniikan keräämiä epätarkkoja mittauksia. Liiga maksoi seitsennumeroisen summan tekniikasta, jota se käyttää lämytutkana ja knoppeihin.

Viasatin lähetyksissä edistyneitä tilastoja toki kuullaan, tosin rajoittuneesti osana hyvin kotiläksynsä tehneiden asiantuntijoiden muistia tai paperilappuja.

Miksi siis Yle ei ottaisi jatkossa isoa roolia edistyneiden tilastojen tuomisessa lähetyksiin? Minäpä perustelen.

Journalistisesti edistyneet tilastot valtaavat jääkiekossakin koko ajan suurempaa jalansijaa. Niiden käyttö vie tilaa vain tyhjältä puheelta. Niillä voidaan tukea kokonaisuutta ja perustella, syventää.

Sunnuntain lähetyksessä käsiteltiin Rangersin tähtipuolustaja Adam Foxin poissaoloa. Foxin vaikutukset maaliodottamaan, kiekonhallintaan, puolustajaparien onnistumiseen ja vastaaviin kokonaisuuksiin olisi voitu esitellä laajemmin edistyneiden tilastojen avulla.

Lähetyksessä käsiteltiin myös Joonas Donskoin maalittomuutta. Olisi voitu näyttää laukaisumääriä, laukaisuyritysten määriä, laukaisukartttoja eri vuosilta. Onko Donskoi päässyt ampumaan yhtä läheltä maalia tällä kaudella? Henkilökohtaisen maaliodottaman esittely olisi ainakin paljastanut sen, onko kyse huonoudesta vai myös erittäin huonosta tuurista. Kaikki nämä jopa pelkkänä grafiikkana ilman, että asiantuntijan omaa toisen kantin näkemystä häiritään.

Eniten edistyneitä tilastoja olisi kenties kaivannut nosto maalivahdeista. Kun vastakkain olivat NHL:n parhaiten maaliodottamaan nähden torjunut maalivahti ja NHL:n huonoiten samassa onnistunut maalivahti, olisi se olennainen sisältö ja lisäarvo lähetykselle. Seattle Kraken on edelleen NHL:n parhaimmassa kolmanneksessa päästetyn maaliodottaman suhteen, mutta Philipp Grubauer on ollut ihan oikeasti surkea. Numerot eivät valehtele tässä mittakaavassa.

Korostan toistona sitä, että suuri osa tilastoista voidaan näyttää ruudulla myös ilman käsikirjoituksen muuttamista. Kun kyseinen sisältö ei kaikkia kiinnosta, ei tarvitse ottaa sekuntiakaan söpöiltä kikkavideoilta pois. Tilastoja voi toimittaa asiantuntijoille etukäteen ja ne voidaan ujuttaa grafiikalla osaksi kokonaisuutta − luonnollisella tavalla.

Pienelle osalle katsojia tämä vaatimus aiheuttaa vielä jonkin aikaa nurinaa. Maine lienee tällä hetkellä sama kuin pelikirjoista ja pelitavasta puhumisella aiemmin. Nyt kun studioissa on enemmän osaavia viihdettä ja kovaa sisältöä yhdistäviä tekijöitä − kirkkaimpana helmenä Ville Nieminen − pelitavat ovat jo arkipäiväistyneet osana kiekkoa. Huudot "mikä pelikirja" ja "taktiikat ovat olleet aina samanlaisia" ovat vaienneet marginaaliin.

Seuraavaksi samalla tavalla käy edistyneille tilastoille. Voidaan katsoa niitä pelejä ja nauttia kaikista hienoista asioista pelin sisällä ja sen analysoinnissa.

Juttu muokattu klo 14.16: Korjattu Ylen aiempien lähetysten vuosiluku.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös