Mielipide

Yksi osuma ja monta hutia − GM Lamoriello ei ole parantanut Islandersin pelaajapolitiikkaa

NHL / Kolumni
New York Islanders menetti tähtihyökkääjänsä John Tavaresin ja on haalinut riveihinsä enimmäkseen nelosketjun hyökkääjiä kohtuuttoman isoilla sopimuksilla. GM Lou Lamoriello ansaitsee ratkaisuistaan korkeintaan välttävän arvosanan.

John Tavaresin lähtö Toronto Maple Leafsiin jätti New York Islandersin toimistolle savuavat rauniot. GM Lou Lamoriello ei ole tulipaloa pystynyt sammuttamaan, vaan on kyseenalaisilla hankinnoillaan lähinnä heittänyt bensaa liekkeihin.

Kapteenin ja suurimman tähden vaihdettua seuraa Lamoriello teki myöhemmin samana päivänä sopimukset Leo Komarovin ja Valtteri Filppulan kanssa.

Ensimmäinen ja toinen huti.

Kummallekaan pelaajalle ei joukkueessa ollut tarvetta. Komarovin sopimus on lisäksi voimahyökkääjän suoritustasoon nähden naurettavan pitkä. Lamoriellolla on myös riesanaan edeltäjänsä tekemät monivuotiset sopimukset Cal Clutterbuckin ja Casey Cizikasin kanssa.

Trotzin palkkaamisen jälkeen ensimmäinen osoitus Lamoriellon pelisilmästä nähtiin, kun Islanders teki vuoden sopimuksen Jan Kovarin kanssa.

Andrew Laddin mammuttisopimus on hölmöydessään vielä aivan oma lukunsa. Lamoriellolla olisi ollut mahdollisuus ohjata organisaatio uusille raiteille, mutta sen sijaan kokenut seurajohtaja veti Islandersia entistä syvemmälle mutaan. Seuraava liike oli Matt Martinin hankkiminen takaisin Maple Leafsista kahden kauden tauon jälkeen.

Kolmas huti.

Jatkosopimus Thomas Hickeylle ja Robin Lehnerin kiinnittäminen toiseksi maalivahdiksi olivat aiempiin ratkaisuihin verrattuna iso parannus, mutta vuotavaa alusta ei parilla purukumilla paikata. Päävalmentajaksi hankittu Barry Trotz saattaa onnistua tiivistämään Islandersin viisikkopeliä, mutta sekä maalivahtiosasto että puolustus ovat kaukana NHL:n kärjestä.

Trotzin palkkaamisen jälkeen ensimmäinen osoitus Lamoriellon pelisilmästä nähtiin, kun Islanders teki vuoden sopimuksen Jan Kovarin kanssa. 28-vuotias tšekkisentteri on pelannut viisi kautta KHL:ssä Metallurg Magnitogorskissa ja ollut viime kautta lukuun ottamatta pistepörssin kärkikymmenikössä.

Taitavalle sentterille on Islandersissa tarvetta, Kovarin perässä oli muutama muukin joukkue, mutta Lamoriello onnistui nappaamaan kokeneen tšekin riveihinsä yksivuotisella kahden miljoonan dollarin sopimuksella.

Osuma.

Artemi Panarin on malliesimerkki pelaajasta, joka on onnistunut KHL:stä nousemaan myös NHL:n huipulle. Jori Lehterä ja Vadim Šipatšov ovat puolestaan esimerkkejä siitä, että KHL-tehot eivät takaa onnistumista maailman parhaassa kiekkoliigassa.

Kovarin sopimus on kuitenkin lyhyt ja halpa, joten riskiä ei ole. Paitsi jos Kovar pelaakin huippukauden ja siirtyy vapaana agenttina muualle.

Riemu Lamoriellon onnistuneesta siirrosta oli kuitenkin ennenaikaista. Myöhemmin samana päivänä Islanders teki neljän vuoden sopimuksen korkeintaan nelosketjuun mahtuvan Ross Johnstonin kanssa.

Neljäs huti.

Islandersilla on nyt vähintään kolmivuotiset sopimukset alempien ketjujen hyökkääjien Clutterbuckin, Cizikasin, Komarovin ja Johnstonin kanssa − lisäksi Martinin sopimus on kaksivuotinen.

Komarovin, Filppulan ja Martinin hankinnat ovat kuvaavia esimerkkejä palkkakaton tuhlaamisesta.

Laddin viiden ja puolen miljoonan dollarin sopimus kuluttaa joukkueen palkkakattoa vielä viisi kautta, eikä 32-vuotias hyökkääjä ole enää vuosiin ollut näin kovan palkan arvoinen.

Kärkihyökkääjistä ainoastaan Josh Baileyllä on monivuotinen sopimus. Jordan Eberle, Anders Lee ja Anthony Beauvillier aloittavat viimeisen kautensa nykysopimuksistaan. Viime kauden parhaalla pistemiehellä Mathew Barzalilla on kaksi kautta jäljellä tulokassopimustaan.

The Athleticin haastattelussa Lamoriello kuvaa palkkakattotilaa hyödykkeeksi ja sanoo, ettei aio käyttää sitä varomattomasti.

Komarovin, Filppulan ja Martinin hankinnat ovat kuitenkin kuvaavia esimerkkejä palkkakaton tuhlaamisesta − varsinkin kun Islandersilla on vielä sopimusneuvottelut käynnissä rajoitettujen vapaiden agenttien Brock Nelsonin ja Ryan Pulockin kanssa.

Lamoriellon saldo on yksi osuma ja neljä kiistatonta hutia. Seuraavaksi pitää tulla osumia, jos 75-vuotias konkari haluaa vielä jatkaa töitään.

» Lähetä palautetta toimitukselle