Mielipide

Willie O'Reen uran 45 NHL-ottelua ovat sarjan historian tärkeimmät

NHL / Kolumni
Willie O’Reen NHL-ura oli lyhyt, mutta ensimmäisenä tummaihoisena pelaajana hänen merkityksensä koko kiekkomaailmalle oli valtava.

Kuvitelkaa NHL ilman Grant Fuhria, joka voitti Edmonton Oilersissa viisi Stanley Cupia ja torjui 1995−96 runkosarjassa ennätykselliset 79 ottelua, joista 76 peräkkäin. Tai Calgary Flames -ikonia Jarome Iginlaa, joka voitti yli 20 vuotta kestäneellä urallaan Stanley Cupia lukuun ottamatta lähes kaiken mahdollisen. Jos taas mieltymys on kovaan peliin, NHL olisi ollut merkittävästi köyhempi ilman Georges Laraquea tai Donald Brashearia.

Willie OReen NHL-ura kattoi vain 45 ottelua eikä olisi jäänyt kiekkofanien mieleen, ellei kanadalaishyökkääjä olisi ollut ensimmäinen tummaihoinen pelaaja maailman kovimmassa kiekkosarjassa.

O’Reen debyytin jälkeen kesti lähes 20 vuotta, että Washington Capitals varasi vuonna 1974 varaustilaisuuden 19. pelaajana Mike Marsonin, joka debytoi NHL:ssä heti seuraavalla kaudella. Tulokaskaudellaan Marson keräsi kelvolliset tehot 16+12 ja pelasi urallaan lähes 200 runkosarjaottelua, mutta historiallisinta hänenkin kohdallaan oli vielä ihonväri.

Maalitykki Tony McKegney, supertähdet Fuhr ja Iginla sekä aikanaan NHL:n kalleimman puolustajasopimuksen tehnyt P.K. Subban ovat vain muutama esimerkki tummaihoisten pelaajien vyörystä kirkkaimmalle huipulle.

Kiekkoromantikkona haluan ajatella, että O'Reen noin 60 vuotta sitten pelaamat 45 peliä ovat mahdollistaneet kaikki myöhemmät tummaihoisten NHL-urat.

Viime vuonna varattiin tummaihoinen hyökkääjä Quinton Byfield varaustilaisuuden toisena pelaajana, aiemmin puolustaja Seth Jones ja hyökkääjä Evander Kane oli varattu neljäntenä. Tässä asiassa naiset ovat edelläkävijöitä, sillä Kelsey Koelzer varattiin NWHL:n varaustilaisuuden ensimmäisenä pelaajana vuonna 2016.

Kiekkoromantikkona haluan ajatella, että ne O’Reen noin 60 vuotta sitten pelaamat 45 peliä ovat mahdollistaneet kaikki myöhemmät tummaihoisten NHL-urat.

Realisti minussa kuitenkin muistuttaa, että jokainen tummaihoinen pelaaja − O’Reestä alkaen − on saanut tilaisuutensa urheilullisista ansioista, joten etninen mullistus oli vääjäämätöntä. O’Reen roolia edelläkävijänä ei kuitenkaan sovi väheksyä.

Hän on ollut innoittaja jo useille sukupolville ja tarjonnut esimerkin, jonka myötä tummaihoisia pelaajia on NHL:ssä enenevässä määrin ja isommissa rooleissa. Lisäksi O’Ree on vahvistanut näkemystä, että kaukalot ja jääkiekon harrastaminen kuuluvat kaikille halukkaille ihonväristä riippumatta − vaikka ahdasmieliset näkisivätkin tummaihoiset mieluummin pelaamassa koripalloa.

NHL-uran luominen rasisteista välittämättä oli kenties O’Reen tärkein esimerkki. Rasismin loppumiseksi tarvittaisiin valkoihoisista vastaavia esimerkkejä.

Juttua muokattu 25.3.2021 klo 16.43: Täsmennetty O'Reen NHL-uran alkaneen noin 60 vuotta sitten.

» Lähetä palautetta toimitukselle