Mielipide

Vuosi lapsuudestani – Arto Heiskanen lumosi ennätyksellisellä tehokkuudellaan

LIIGA, MESTIS / Kolumni
Ässien pelatessa kauden I divisioonassa sarjan piste-ennätyksen ikiajoiksi rikkoneesta Arto Heiskasesta tuli liiganousun keulakuva ja ässälegenda.

58+52=110.

Näihin numeroihin tiivistyy yksi lapsuuteni merkityksellisimmistä vuosista, kun Ässät pelasi kauden 1989–90 I divisioonassa. Arto Heiskanen löi tauluun nuo järjettömät tehopistelukemat, joita ei sittemmin ole kyetty haastamaan.

"Kunu" Heiskanen pelasi Liigassa yhteensä neljä vähintään 20 maalin kautta, mutta ennätyksellinen kausi I divisioonassa on eittämättä mieleenpainuvin.

Ässien putoamisen varmistuttua muistan kesältä elävästi radiomainoksen, jossa hehkutettiin Poriin palannutta maalitykkiä Arto Javanaista, että tämän täytyy varoittaa liigatasoa heikompia maalivahteja etukäteen huutamalla ennen laukomista "Ampu tulee!".

Tällaisia muistoja ja mietteitä tulvi mieleen, kun luin uutisen Heiskasen menehtymisestä syöpään.

En mitä luultavimmin ole koskaan nähnyt niin paljon live-jääkiekkoa yhdellä kaudella kuin Ässien pelatessa I divisioonassa – laajasta ylikylän dominanssista huolimatta juuri Heiskasen ylivertainen tehokkuus on jäänyt parhaiten mieleen.

Heiskanen oli Ässien ikimuistoisen kauden keulakuva. "Kunu" ei unohdu.

Silloin ei kytätty viivelähtöjä tai mitattu viisikon etäisyyksiä: Heiskanen, Javanainen, Kari Makkonen ja muut ässätähdet tykittivät maaleja. Kauden päätyttyä pistepörssin kärkikymmenikössä oli viisi Ässien pelaajaa, ja joukkueen tehtyjen ja päästettyjen maalien suhde oli +211.

Pikkupojalle tällaisten maalijuhlien näkeminen illasta toiseen oli paras mahdollinen houkutin lätkäfaniksi. Maalitykit Javanainen ja Heiskanen puolestaan olivat itsestäänselviä valintoja henkilökohtaisiksi sankareiksi.

Heiskanen ei pelkästään rikkonut piste-ennätyksiä – ylivertaisuus jäällä aurasi ikiväylän myös yhden lajista juuri innostuneen fanin sydämeen, enkä varmasti ole ainoa.

Raumalta palasi Ässien divarikokoonpanoon juuri maali- ja piste-ennätyksensä rikkonut Heiskanen, josta kasvoi porilaisten liiganousun symboli ja ässälegenda.

Heiskasen muistoa kunnioitetaan perjantaina Ässät–Lukko-ottelussa muun muassa hiljaisella hetkellä ja surunauhoin. Onkin sopivan symbolista ja lähes lohdullista, että Ässien ensimmäinen kotiottelu Heiskasen poismenon jälkeen osuu juuri Lukkoa vastaan – pelasihan Heiskanen liigauransa pelkästään satakuntalaisjoukkueissa.

Olisin halunnut haastatella Heiskasta nimenomaan jääkiekkoilijana ja tuoda hänen merkitystään näkyväksi valtakunnallisesti hänen kerrottuaan paksusuolensyövästään, mutta ymmärrän erinomaisen hyvin halun vetäytyä valokeilasta ja keskittyä olemaan läheisten kanssa vaikean sairauden keskellä.

Uutisten kommenttiosioista ja somesta on välittynyt vilpitön ja syvä kunnioitus Heiskasta ja hänen läheisiään kohtaan. Ässien kaudesta I divisioonassa on yli 30 vuotta aikaa, mutta tuo ylikylän suoritus on jättänyt lähtemättömän jäljen porilaisiin kiekkofaneihin. Pistepörssin voittajana Heiskanen oli Ässien ikimuistoisen kauden keulakuva.

"Kunu" ei unohdu.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös