Mielipide

Ville Peltonen teki ulostulollaan palveluksen sekä HIFK:lle että suomalaiselle jääkiekolle

LIIGA / Kolumni
Ville Peltosen avoin oman pelaajan hölmöilyn tuomitseminen on hatunnoston arvoinen suoritus, joka antaa voimakkaan viestin sekä HIFK:lle että koko suomalaiselle jääkiekolle.

Perjantai-illan HIFK:n ja TPS:n kohtaamisessa tuomittiin jäähy päähän osuneesta taklauksesta, kun Palloseuran Topias Haapanen taklasi Micke-Max Åstenia kyynärpää edellä kotijoukkueen vaihtoaition edessä.

Mediakatsomosta katsottuna osuma näytti kovalta. Åsten kaatui jäähän kasvojaan pidellen, ja hän poistui jäältä muiden tukemana. Jopa joukkueen viestintäpäällikkö riensi Åstenin tueksi. Åsten jäi seisomaan pukukopeille vievälle käytävälle, ja hänen kehonkielestään päätellen taklaus olisi saanut pään kevyesti sekaisin.

Sekä minä että vieressäni istunut toimittajakollega emme osanneet epäillä mitään, vaan uskoimme Haapasen kyynärpään osuneen päähän. Pohdimme jopa, että olisiko siinä ollut tarpeen isompikin rangaistus.

Tämän myötä oli yllätys kuulla, mitä HIFK:n päävalmentaja Ville Peltosella oli sanottavana tilanteessa.

Ottelun päätyttyä valmentajien haastattelussa Peltonen avasi suunsa ja kertoi suoraan, että taklaus ei osunut päähän ja Åsten näytteli tilanteessa. Peltonen tuomitsi Åstenin tempun ja linjasi, ettei tällainen kuulu joukkueen arvoihin.

Peltosen ulostulo oli poikkeuksellisen suora. Suoraa syytä hän ei kuitenkaan antanut, miksi halusi tuoda asian esille näin heti ottelun jälkeen.

Jos jostakin Peltonen tunnetaan, niin rakkaudestaan rakasta kotiseuraansa kohtaan. Kukaan ei taida hengittää HIFK:ta syvemmin kuin hän. Siinä mielessä on ymmärrettävää, että hän halusi tuoda asian välittömästi esille.

Peltosella on itsellään taustaa päävammoista. Tämäkin vaikuttanee jyrkkään suhtautumiseen. Pääosumat eivät ole leikin – tai filmaamisen – asia. Päävammoista puhumattakaan.

Ulostulollaan Peltonen antoi viestin joukkueelleen. Arvojen nostaminen esille ja yhden pelaajan kyseenalaisen tempun nostaminen piinapenkkiin viestivät joukkueelle siitä asenteesta, mitä valmentaja kauden kriittisimmillä hetkillä joukkueeltaan vaatii.

Peltosen kommentit ovat saaneet myös kritiikkiä. On väitetty, että näillä kommenteilla Peltonen siirsi huomion pois muun joukkueen heikoista otteista TPS-ottelussa. Tämä on lopulta helppo kumota, sillä Peltonen antoi noottia yhtä lailla joukkueen hyökkäyspelaamiselle.

hän antoi arvokasta esimerkkiä suorasta viestinnästä, jossa valmentajille on hyväksyttyä kritisoida perustellusti myös omia pelaajiaan.

Entä yrittääkö suoralla kritisoinnilla Peltonen savustaa kahden vuoden jatkosopimuksen tehneen Åstenin ulos joukkueesta? Onko heidän välillään jotain hampaankolossa? Onhan Åsten istunut kauden aikana useamman kerran poppareilla.

Tätä on kuitenkin vaikea uskoa, ja luulisi, että tällaisen asian hoitamiseen löytyisi parempiakin keinoja.

Oli miten oli, Peltosen ulostulo on palvelus suomalaiselle jääkiekolle. Sen lisäksi, että hän osoitti filmaamisen tuomittavuuden, hän antoi arvokasta esimerkkiä suorasta viestinnästä, jossa valmentajille on hyväksyttyä kritisoida perustellusti myös omia pelaajiaan.

Tällaista avoimuutta tarvitsemme enemmän. Valmentajien viimeiseen asti epätoivoinen oman väen ja toiminnan puolustelu esimerkiksi tuomareita syyttämällä on noloa ja harvoin edistää yhtään mitään. Varsinkin jos sille ei ole suoranaista syytä, kuten tässä Åstenin tilanteessa.

Monilla riittää opittavaa Peltosesta. 

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös