Mielipide

Ville Hämäläisen on syytäkin saada aito mahdollisuutensa SaiPan peräsimessä

LIIGA / Kolumni
Pitkän Liiga-uran pelannut ja vahvalla keltamustalla sydämellä varustettu Ville Hämäläinen on kuin onkin oikea mies valmentamaan SaiPaa ensi kaudesta eteenpäin. Hän pääsee nyt ensimmäistä kertaa rakentamaan joukkuetta jo keväästä alkaen, minkä myötä Lappeenrannassa nähdään pitkästä aikaa yhteen hiileen puhaltava joukkue.

Ville Hämäläinen jatkaa SaiPan päävalmentajana kaudella 2023-2024. Saimaan rannoilla tehtiin rohkea, mutta täysin oikea päätös tulevaisuutta ajatellen. Huhtiniemen oman pojan johdolla Kisapuistossa nähdään taas sellainen kotijoukkue, jolta ei ole helppo ryöstää pisteitä.

Keltamustien oma kasvatti korvasi Pekka Virran lokakuussa 2022, ja hän on toiminut siitä lähtien lappeenrantalaisten päävalmentajana. Hämäläinen teki päävalmentajakeikan myös kaudella 2020-2021, kun Tero Lehterän johtama valmennuskolmikko lomautettiin.

Ulospäin on vielä osittain mysteeri, mitä Hämäläisen pelikirja sisältää. Peliurallaan puolustavana sentterinä raatanut lappeenrantalainen on valmentajana kokematon. Kun katsotaan tulosten taakse, hänen luotsaamansa joukkue on kuitenkin pelannut kelpo kiekkoa.

Päättyneellä kaudella näytti hetken siltä, että Virran poistumisen aiheuttama positiivinen energia ja SaiPan pelaajistolle sopivampi pelitapa tuo Hämäläisen johtaman joukon mukaan pudotuspelitaisteluun. Tämä illuusio murtui kuitenkin nopeasti, ja SaiPa hävisi paljon pelejä – jopa häpeällisin luvuin.

Tästä ei tule kuitenkaan tehdä sellaista johtopäätöstä, että Hämäläinen olisi kykenemätön valmentamaan SaiPaa menestyksekkäästi. Hän on päinvastoin täysin oikea mies, kunhan saa itselleen kunnon työkalut: Virran jäljiltä ne olivat epäkunnossa tai vähintäänkin kaukana sopivista.

Varsinainen Hämäläisen SaiPa alkoi syntyä vasta siirtorajan jälkeen. Viimeiset kahdeksan ottelua lappeenrantalaiset esiintyivätkin edukseen.

Henki muuttui myyntien jälkeen

Täytyy tietenkin muistaa, että paineettomassa tilassa on helpompi pelata. Nuorten ja nälkäisten pelaajien näyttämisen halu oli suuri, mutta Ville Hämäläinen sai heidät pelaamaan joukkueena. Jo pelkästään pelaajien ilmeistä näki, että he nauttivat jääkiekosta, ja onnistumisista aidosti riemuttiin.

Ville Hämäläinen tietää, mitä tarkoittaa logolle pelaaminen, ja hän osaa selvästi vierittää saman ajatusmaailman pelaajilleen. SaiPan pukukopista on edellisten päävalmentajien aikakausina huokunut karmea tuska. Hämäläisen inhimillisempi ote on ainut oikea tapa valmentaa tähän kohtaan.

Pelillisesti lappeenrantalaisten otteista oli löydettävissä merkkejä, joita voittavaan jääkiekkoon tarvitaan. SaiPan viisikkopuolustus oli niin tiivistä kuin se silloisella kokoonpanolla saattoi olla, ja se tiivistyi huomattavan nopeasti. Tämä voidaan lukea Ville Hämäläisen ansioksi – siitäkin huolimatta, että voittoja ei kehnolla materiaalilla juuri tullut.

Historiallisen 16 ottelun tappioputken aikana Hämäläinen otti useassa lehdistötilaisuudessa puheeksi pienet voittavat asiat pelin sisällä. On fakta, että SaiPa hävisi usean ottelun muutaman huonon yksilösuorituksen seurauksena. Pelin rakenteet olivat kuitenkin kunnossa, mistä kiitos kuuluu Hämäläiselle.

Mittava pelaajaura ei tarkoita automaattisesti sitä, että uran päättymisen jälkeen voi hypätä suoraan liigavalmentajaksi. Ei pidä kuitenkaan väheksyä sitä, että pelaajaurallaan Ville Hämäläinen näki yli 700 liigaottelun aikana useassa eri seurassa erilaisia toimintatapoja ja valmentajia. Päälle vielä ulkomaan kokemukset.

On selvää, että SaiPan ei kannata olla hyödyntämättä Hämäläisen osaamista – varsinkin, kun kyseessä on oma poika. On perusteltua kysyä, minkä kilpailuedun SaiPa saisi hankkimalla keskinkertaisesti menestyneen valmentajaryhmän täysin seurayhteisön ulkopuolelta. Päävalmentajat, jotka ovat johdattaneet SaiPan menestymään yli odotusten, ovat viimeisen 25 vuoden aikana olleet kaikki vahvasti SaiPa-taustaisia.

Kannattava riski

SaiPa ja Hämäläinen ottavat toki valtavan riskin tällä ratkaisulla. Pelissä ovat SaiPan uskottavuus ja Ville Hämäläisen valmentajaura.

Aidosti Hämäläisen näköiselle SaiPalle kannattaa silti antaa mahdollisuus. 

SaiPan pukukopissa on taas parin vuoden tauon jälkeen tilaa hengittää. On yhtenäinen arvopohja, on vapaus onnistua ja epäonnistua. Tämä on yksi syy sille, miksi Ville Hämäläinen on oikea valinta tähän paikkaan.

Toimistolla on edessään kovat ajat ensi kauden kausikorttien ja kumppanuuksien myymisessä. Ville Hämäläisen SaiPa pystyy edistämään tätä vain yhdellä asialla – voittamalla otteluita. Ensi kaudesta ei ole syytä odottaa suuria SaiPan osalta, mutta mahdollisuus uskottavuuden palauttamiseen on. Hämäläinen on jo ehtinyt osoittaa saavansa joukkueen pelaamaan haluamallaan tavalla – se on jo hyvä lähtökohta.

Toisaalta silloin, kun ei kannata odottaa suuria, on usein paikka iskeä puskista. Tilanne muistuttaa vuodesta 2012 ja tuon kevään valmentajarekrytoinnista, neljä kautta Mestistä valmentaneesta Pekka Tirkkosesta. Loppu on eteläkarjalaista kiekkohistoriaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle