Mielipide

Viaplayn NHL-tuote on ottanut askeleen taaksepäin – uudet asiantuntijat eivät ole vakuuttaneet

NHL / Kolumni
Ismo Lehkosen ja Ville Niemisen vähentyneen panoksen korvaaminen on ollut NHL-otteluita näyttävälle Viaplaylle vaikea tehtävä.

Viaplayn paljon kehuttu NHL-tuote on kokenut tällä kaudella melko merkittäviä muutoksia, kun ottelustudioiden asiantuntijakaartiin on tullut useampia uusia kasvoja.

Tuoreina niminä studiossa on nähty HIFK:n urheilutoimenjohtaja Tobias Salmelainen sekä entiset NHL-pelaajat Ville Koistinen ja Riku Helenius. Tulokkaiden alku ei ole mairittelut.

Tietysti on hyvä muistaa, että kaikkien kokemus televisiossa esiintymisestä on vähäistä. Siitä huolimatta ensivaikutelmat ovat kaikkien kolmen osalta jättäneet paljon parantamisen varaan.

Kaikkien osalta esiintyminen on ollut varsin jäykkää, ja analyysit ovat jääneet enemmän tai vähemmän tasolle "nähtäväksi jää". Varsinkin Helenius voisi tuoda uudenlaista lisäarvoa lähetyksiin tietämyksellään maalivahtipelistä, mutta toistaiseksi anti on jäänyt piippuun.

Asiantuntijoiden osalta rima on asetettu Viaplayllä korkealle, mikä varmasti osaltaan myös vaikuttaa arviointiin. Vielä viime kaudella Viaplayn näkyvimmät asiantuntijat olivat Ville Nieminen ja Ismo Lehkonen, jotka kumpikin kykenevät analysointiin monipuolisesti ja viihdyttävästi.

Kaikkien osalta esiintyminen on ollut varsin jäykkää, ja analyysit ovat jääneet enemmän tai vähemmän tasolle "nähtäväksi jää".

Molemmat kuuluvat edelleen Viaplayn tiimiin, mutta Niemisen esiintymiset ovat luonnollisesti vähentyneet roimasti valmennustehtävien takia ja Lehkonen näyttää viihtyvän enemmän Ylen kiekkoasiantuntijana ja kahden podcastin vakioäänenä.

Niemisen ja Lehkosen panoksen vähentyessä toimittaja Sami Hoffrén on ottanut johtavaa roolia asiantuntijakaartissa. Myös Ossi Väänänen on kehittynyt etenkin pelin analysoinnissa. Kehut saa myös johtavaksi studioisännäksi noussut Tuomas Meling juonto-otteestaan ja perehtyneisyydestä käsiteltäviin asioihin.

Kehitykseksi voi laskea myös sen, että keskustelua herättävä selostaja Antti Mäkinen on vähentänyt selostuksissaan turhaa ilkeilyä, kuten jonkun tietyn pelaajan ottamista silmätikuksi. Innokkaan Nuutti Vihtilän paluu kanavalle on myös tuonut piristystä selostuksiin.

Sisällöllisesti Viaplayn studioissa on ollut huomionarvoista suomalaisaiheiden vähentyminen. Sinällään NHL:n monipuolisempi käsittely on arvostettavaa maassa, jossa sarjan seurannan suosio perustuu hyvin vahvasti suomalaispelaajiin.

Voisin kuitenkin arvella, että merkittävää osaa Viaplayn paketin ostaneista kiinnostaa erittäin paljon asiantuntijoiden arviot suomalaisista. Myös kriittiselle käsittelylle olisi tilausta – tällä hetkellä vaikuttaa turhan paljon siltä, että suomalaisten vaikeudet ohitetaan liian helposti.

Tietenkään Ylen NHL-lähetysten vahvuiseen Suomi-keskeisyyteen ei tarvitse mennä, mutta tällä hetkellä sisältövalinnoissa olisi potentiaalia parempaan kiinnostavuuteen etenkin hard core -seuraajaa vähemmän NHL:stä perillä olevan katsojan kannalta.

Kokonaistarjonnan osalta edelleen ihmetystä herättää NHLtv-palvelun jo vuosi sitten tapahtunut poistuminen valikoimasta, mutta sitä pystyy edelleen käyttämään monissa muissa maissa. Myös ottelulähetyksissä turhan usein esiintyneet häiriöt ovat aiheuttaneet kismitystä.

Mediakritiikinkin kohdalla on hyvä muistaa, että kokonaispaketti on edelleen laadukas. Se ei kuitenkaan ole nyt yltänyt aiempien vuosien tasolle, kun Niemisen ja Lehkosen panoksen korvaaminen on osoittautunut haastavaksi rastiksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle