Mielipide

Venäläinen NHL-pelaaja uskaltaa vastustaa Venäjän sotatoimia, ja KHL:ään siirtyvä slovakki kehtaa ihmetellä saamiaan vihaviestejä

NHL, KHL / Kolumni
Mário Grmanille osoitetut kuolemantoiveet ovat typerä someilmiö, mutta järkälemäisesti pahempi asia on Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan. Nikita Zadorov vastustaa sotaa äänekkäästi ja KHL-sopimuksen tehnyt Grman hiljaisesti hyväksyy.

Olen lukenut useita vihamielisiä kommentteja, joissa ihmiset toivovat kuolemaani ja että tukehtuisin rupliin.

Olisin Siperiassa seuraavana päivänä.

Nämä kaksi KHL:ään liittyvää kommenttia julkaistiin suomalaisessa mediassa parin päivän säteellä toisistaan. Ensin mainitun lausui SaiPassa ja HPK:ssa pelannut slovakialaispuolustaja Mário Grman, joka siirtyy ensi kaudeksi pelaamaan KHL:ään Admiral Vladivostokiin.

Jälkimmäinen sitaatti puolestaan kuuluu Vancouver Canucksissa kautensa päättäneelle venäläispuolustaja Nikita Zadoroville, joka ei uskalla palata kotimaahansa, koska on kritisoinut Venäjän autoritäärisen hallitsijan Vladimir Putinin sotaretkeä Ukrainassa.

Tehtäköön jo näin alkuvaiheessa selväksi, että kuolemantoiveiden jakaminen kanssaihmisistä on typerää.

Kuitenkaan kärsimyksenä internetiin kirjoitettu kuolemantoive ei mahdu edes samaan kategorian sen kauhun kanssa, jota Venäjän hyökkäyssota saa aikaan ukrainalaisissa ja venäläisissä sotilaissa sekä heidän läheisissään – puhumattakaan Ukrainan siviiliväestöstä.

Grmanille vaikutti tulleen puun takaa vihamielinen suhtautuminen, jos hän valitsee isomman palkkapussin KHL:n.

KHL:n lisäksi yhteistä Grmanin ja Zadorovin kommenteilla on omien valintojen seuraukset. Zadorov on vaikuttanut hyvin tietoiselta siitä, mitä seuraa, jos kritisoi yksinvaltiaan tavoin johtavaa Putinia.

Kuitenkaan edes omasta suvusta eroon joutuminen ei estänyt Zadorovia tekemästä, minkä hän koki olevan oikein ja voivan saada muutosta aikaan.

Grmanille sen sijaan vaikutti tulleen puun takaa, että jääkiekkoilijaan suhtaudutaan vihamielisesti, jos hän valitsee isomman palkkapussin ohi sellaisen kiekkosarjan, jonka maa ei käy hyökkäyssotaa.

CapFriendly-sivusto arvioi Zadorovin ansainneen NHL-urallaan noin 20 miljoonaa dollaria. Vaikka nettoansiot jäävätkin pienemmiksi, on venäläinen joka tapauksessa haalinut itselleen miljoonaomaisuuden.

Silti venäläinen ei ole priorisoinut rahaa arvojensa edelle, vaan hän on ottanut rohkeasti kantaa sotaa vastaan, vaikka seuraukset ovat olleet paljon vakavammat kuin Grmanin kokema ikävä somekirjoittelu.

Jääkiekon ja jääkiekkoilijoiden imagon kannalta on tärkeää, että joku – vieläpä venäläinen – pelaaja osoittaa todellista selkärankaa samaan aikaan, kun useat eurooppalaiset ja pohjoisamerikkalaiset ovat valmiita tarttumaan julman ja verisen hyökkäyssodan ryvettämiin setelinippuihin ja sulkemaan silmänsä Ukrainan siviilien hädältä.

Se todellinen kärsimys kannattaa pitää mielessä ennen kuin lähtee avautumaan asiattomasta someölinästä.

"Kiekkokanavalla" on jääkiekkokulttuuria, kiekon yhteiskunnallisia vaikutuksia, viihdettä ja sen suuria sekä pieniä kokonaisuuksia kriittisesti tarkasteleva juttusarja.

» Lähetä palautetta toimitukselle