Mielipide

Vastapelaajan kamppaaminen vahingossa on rangaistava teko − joten miksi tuomarin kamppaaminen ei olisi?

LIIGA / Kolumni
Liigan pudotuspelit käynnistyivät torstaina, eikä niistä selvitty ilman kohua. Raumalla kiisteltiin korkeasta mailasta, ja Lahdessa Pelicansin Jiří Smejkal ajettiin suihkuun erotuomarin koskemattomuuden rikkomisesta.

Jiří Smejkalin ottelu Lahdessa päättyi aikaan 50.24, kun hänen katsottiin rikkoneen linjatuomari Hannu Sormusen koskemattomuutta aloituksen jälkeen. Tuomio herätti kyseenalaistavia kommentteja erityisesti Pelicansin päävalmentajalta Tommi Niemelältä sekä puolustaja Teemu Eroselta.

Kun tilannetta katsoo, voi todeta, että KooKoo-puolustaja Alexander Bonsaksenin roikkuminen on edesauttamassa Smejkalin ja Sormusen kontaktia. Tämän moni nostaa esiin asiana, minkä takia tilanteesta ei olisi pitänyt antaa rangaistusta.

Samalla on kuitenkin hyvä muistaa, että kaikissa pallopeleissä erotuomariin kohdistuvia tilanteita on aina syytä tuomita ankarammin, ja niin jääkiekon säännöt tekevätkin, sillä erotuomarin koskemattomuuden rikkominen johtaa aina suihkukomennukseen.

Vaikka tilannetta voi pitää vahinkona, on fakta että Smejkalin kontakti erotuomariin oli jalkakamppi selkäpuolelta. Jos tšekkihyökkääjä olisi vastaavassa tilanteessa kampannut toisen KooKoo-pelaajan, tuskin kukaan olisi lähtenyt tuomaan esiin sitä, että rangaistusta ei pidä antaa sen takia, että Bonsaksenin maila on kiinni Smejkalissa.

Tuntuisi hullulta, jos vastapelaajan kamppaaminen vahingossa toisi kaksiminuuttisen, mutta tuomariin tehtynä samanlainen temppu ei toisi mitään rangaistusta. Useampikin viime vuosien takaa päin tuomareihin tehty kontakti on johtanut ulosajoihin ja jopa pelikieltoon. Tämän ovat saaneet kokea kokeneetkin pelimiehet kuten Juha-Pekka Haataja ja Janne Lahti.

Rangaistusskaala pelaajiin ja tuomareihin kohdistuneissa rikkeissä on toki erilainen. Pelicans joutui pelaamaan kolmannen erän jälkipuoliskon ilman tärkeää hyökkääjäänsä, mutta toisaalta tilanteessa lahtelaisjoukkue ei joutunut vajaalukuiseksi.

Kurinpitodelegaatio katsoi tilanteen oikein, ja Smejkalin jättäminen ilman pelikieltoa on perusteltu päätös. Silti on aina muistettava, että tällainen ratkaisu ei kerro alkuperäisen tuomion olevan väärä, vaan vain sen, ettei pelikieltoon ole syytä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös