Mielipide

Valtavat saappaat täytettävänä Ässissä – Jere Härkälän on onnistuttava heti

LIIGA / Kolumni
Ensi kaudeksi Porin Ässien peräsimeen nousee Jere Härkälä. Karri Kiven paikan ottavalle Härkälälle päävalmentajan pesti on liigatasolla ensimmäinen.

Karri Kivi ja Porin Ässät. Valmentaja ja seura, jotka ovat kuin luotuja toisilleen. Porilaiset ovat päässeet useamman kerran nauttimaan kiekkohuumasta ja menestyksestä Kiven ollessa valmennustiimissä.

Kivi on saanut joukkueen ja yhteisön kerta toisensa jälkeen taistelemaan valtavalla intensiteetillä ja tahdolla, jollaista ei muiden valmentajien alaisuudessa ole lähihistoriassa nähty.

Herääkin kysymys: pystyykö kukaan luomaan Ässiin vastaavaa tahtoa, sisukkuutta ja voittamisen halua? Jos pystyy, onko hän Jere Härkälä?

Minulle herää epäilys siitä, että ensikertalainen ei ole oikea ratkaisu Ässien peräsimeen. Härkälä on liigatasolla kokematon, vaikka meriittejä onkin esimerkiksi nuorten sarjoista. Mustia pilviä luo myös Härkälän historia. Viimeisin päävalmentajapesti Mestiksessä päättyi potkuihin.

Härkälällä on kuitenkin paremmat lähtökohdat kuin monella muulla Ässien valmentajaksi siirtyneellä. Kiven luoma pohja on vankka. Toivon, ettei Härkälä lähde puuttumaan kovaan fyysisyyteen ja tunteella pelaamiseen. Se kuuluu Ässien identiteettiin.

Joukkueen isot hahmot, kuten Jesse Joensuu, Niklas Rubin ja Roope Talaja, jatkavat ensi kaudella. Myös maajoukkueeseen murtautunut Nikolas Matinpalo teki jatkosopimuksen. Pelaajiston luottoa riittää, sillä esimerkiksi Matinpalolle ja kauden aikana jatkosopimuksen tehneelle Rubinille olisi varmasti ollut myös muita ottajia.

Suurimmat kysymysmerkit leijuvat maalinteon ja ylivoiman ympärillä. Varsinaisia tehopelaajia joukkueessa ei vielä ole, ja viime kaudella ajoittain luokaton ylivoima täytyy saada kuntoon. Tulivoimaa tulisi hankkia, mutta täsmähankinnoilla Härkälä voi saada käyttöönsä parhaan patanipun vuosiin.

En pidä mahdottomana, etteikö Härkälä olisi loistava päävalmentaja myös liigatasolla. Härkälän täytyy onnistua rakentamaan tunnollisesti puolustava joukkue, josta löytyy myös puuttuva tehokkuus. Liikaa aikaa hän ei tule Ässien painekattilassa saamaan. Ei varsinkaan nyt, kun Porissa päästiin taas pudotuspelien makuun.

Onnistumisen on siis tultava heti.

» Lähetä palautetta toimitukselle