Mielipide

Vaivoin pudotuspeleihin kivunnut Stars löysi itsensä − surkean Predatorsin tarjoama haaste oli lopulta vain suupala

NHL / Kolumni
Dallas Stars oli runkosarjassa liian usein maalivahtiensa varassa muun joukkueen seilatessa keskellä kriisejä ja uuden valmennusryhmän maksaessa oppirahoja. Pudotuspelien alkaessa jäälle on luistellut aivan erilainen joukkue.

John Klingbergin laukoessa kuudennen pelin jatkoerässä kiekon Pekka Rinteen ohi koko American Airlines Center mylvi. Tyler Seguin sanoi pelin jälkeen, ettei ollut kuullut jatkoerässä mitään fanien melun alta. Dallas Starsin fanit antoivat joukkueelle kaikkensa, kun sillä oli väliä − kuten Stars on antanut faneille pudotuspelien alkaessa.

Sarjan alkaessa Nashville Predators oli selkeä suosikki. Vaikka moni − minäkin − veikkasi sarjasta tasaista, Predatorsin piti olla se pitkälle kevääseen pelaava joukkue. Sen sijaan todella vaikean runkosarjan pelanneen Starsin piti olla vain iloinen päästessään mukaan karkeloihin.

Sen sijaan todella vaikean runkosarjan pelanneen Starsin piti olla vain iloinen päästessään mukaan karkeloihin.

Nyt Predatorsilla onkin lopulta pitkä kesä edessä. Joukkue jätti monessa pelissä Rinteen aivan yksin. P.K. Subban pelasi todella huonot pudotuspelit. Oikeastaan Roman Josi oli ainoa puolustajista, joka pääsi Rinteen tasolle.

Myös Predatorsin hyökkäys epäonnistui pahemman kerran ja koko kauden joukkuetta vaivannut huono ylivoima kielii siitä, että päävalmentaja Peter Laviolette saattoi menettää pukukopin. Laviolettella on maine valmentajana, jolla on parasta ennen -päivämäärä. Näin kävi sekä Carolina Hurricanesin että Philadelphia Flyersin kanssa.

Samaan aikaan Stars löysi uuden vaihteen. Runkosarjassa loistavaa maalivahtipeliä saanut ja eliitillä ykkösketjulla operoiva joukkue onnistui myös muilla osa-alueilla. Siinä missä siirtorajalla Predatorsiin hankitut Mikael Granlund ja Wayne Simmonds eivät vaikuttaneet paljoa Predatorsin peliin, siirtotakarajalla Starsiin saapunut Mats Zuccarello muutti joukkueen hyökkäyksen monin tavoin.

Zuccarello on ollut niin arvokas, että osa faneista suree jo heinäkuuta ja sitä, jatkaako hän silloin enää Starsissa. Ei kannattaisi, sillä juuri nyt pudotuspelit ovat seuraavaa sopimusta tärkeämmät. Jos Stars menee pitkälle, osapuolet ehtivät kyllä kesällä palata sopimusasioihin.

Mikäli fanit haluavat miettiä asioita pidemmän kaavan kautta, on hyvä huomata myös Zuccarellon vaikutus ketjukavereihinsa. Jason Dickinson ja varsinkin Roope Hintz pelaavat nyt aivan eri tasolla. Mikäli Hintz kykenee Starsin pidempiaikaiseksi kakkosketjun keskushyökkääjäksi, moni pitkän tähtäimen huoli katoaa.

Fanien kannattaa myös muistaa lämmöllä päävalmentaja Jim Montgomerya. Tulokasvalmentaja on toistaiseksi onnistunut siinä, mikä ei toiminut juurikaan runkosarjassa. Starsin ylivoima on ollut vaarallinen, ketjukoostumukset ja vastakkainpeluutukset ovat pääosin onnistuneet erinomaisesti.

Mikäli Hintz kykenee Starsin pidempiaikaiseksi kakkosketjun keskus-hyökkääjäksi, moni pitkän tähtäimen huoli katoaa.

Montgomerylla on toki myös muutama luksusasia käytössään. Esimerkiksi Miro Heiskanen on pelannut suuren osan kaudesta Roman Polákin kanssa. Parin työjako olisi monelle tulokkaalle kohtuuton. Polákin tehtävänä on vain pysäyttää kiekko, Heiskanen joutuu kirjaimellisesti hoitamaan kaiken muun. 

Heiskanen on silti vastannut huutoon ja ollut yhdessä Klingbergin ja erinomaista kevättä pelaavan Esa Lindellin kanssa enemmän kuin luotettava. Starsin mainio alivoima on jatkanut siitä, mihin se runkosarjassa jäi.

Ja joukkueen tärkein alivoimapelaaja Ben Bishop on ollut myös mies paikallaan. Osa faneista antoi maalivahdille vihat niskaan heikon kolmannen pelin jälkeen, mutta suotta. Bishop pelasi huonon pelin, mutta Stars pelasi huonon runkosarjan. Joukkue ei päässyt missään vaiheessa omalle tasolleen ja ilman maalivahtejaan se olisi jo kesälomilla. Lisäksi kyseinen ottelu oli Bishopin ainoa huono peli koko sarjassa. Predatorsilta loppuivat yksinkertaisesti vain keinot Starsin kaksimetristä maalivahtia vastaan.

Seuraavalla kierroksella vastaan asettuva St. Louis Blues on hurja vastus, mutta ihan vielä Starsin ei tarvitse miettiä sitä. Joukkue voi vielä hetken nauttia muistikuvista koskien äänekästä areenaa ja muistaa jälleen, millaista pudotuspelikiekko parhaimmillaan Dallasissa voi olla. Stars on jo ylittänyt kaikin puolin odotukset ja voi nyt vain keskittyä tulevaan. Ottelu kerrallaan, kuten tähänkin asti.

» Lähetä palautetta toimitukselle