Mielipide

Vain suosikkinäkemys ihmetytti − Antti Mäkinen ja Ville Nieminen loistavat, kun peli on pääosassa

NHL / Kolumni
Moni NHL-katsoja valitsee Suomessakin NHL-ottelua seuratessaan alkuperäisselostuksen, mutta vapun jälkeinen seiskapeli Suomi-selostuksella oli muistutus siitä, että maassamme voidaan tarjoilla peliä Pohjois-Amerikkaa paremmin myös selostuskopissa.

Suomessa kaupallisella puolella NHL-otteluja näyttävä Viaplay on saanut viimeisten kahden kauden aikana sopimakseen kilpailijaksi Ylen, jolle oikeudet omistava taho myi tietyn määrän otteluoikeuksia ainakin kesään 2024 asti.

Tämä on synnyttänyt ainakin tuotannosta kiinnostuneille pientä vastakkainasettelua ja mukavaa kilpailua paremmasta suomalaistuotannosta. Toistaiseksi Viaplay on pärjännyt kilpailussa hyvin, vaikka ilmaisella puolella näytettävät ottelut keräävätkin luonnollisesti enemmän katsojia. 

Viaplay tekee etenkin laadukkaita studioita hyvillä asiantuntijoilla. Myös sen selostajat ovat kokonaisuutena laadukkaita. Vapun jälkeisenä yönä pelattu New Jersey Devilsin ja New York Rangersin seiskapeli muistutti seuraajiaan siitä, että se laadukkuus voi olla ihan ykkösluokkaa.

Näin ei ihan joka tilanteessa ole ollut.

Antti Mäkinen on Suomen suosituin NHL-selostaja, mutta itseriittoinen tyyli, pelaajien tylyttävä neuvominen sekä omat anglismit herättävät joskus kysymyksen siitä, seurataanko ruudussa jääkiekkoa vai selostajan omaa show'ta, jossa jääkiekko on sivuroolissa.

Ville Nieminen on puolestaan Suomen paras NHL-kommentaattori. Keväällä 2022 paikan päällä tehdyt selostukset olivat tosin hänelle hieman haastavia, kun hallin pauheessa suoritettu livetilanne teki ulosannista sekavaa. Lataus meni yli. Nieminen on yleensä parhaimmillaan studiossa.

Tällä viikolla tiistaiaamuna oltiin palattu perusasioiden äärelle. Ennakko- ja erätaukostudioita ei ollut, joten toteutus oli pelistä ja selostajakaksikosta kiinni. Peli ja pelaajat olivatkin pääosassa ja tekijät keskittyneinä sen äärellä. Laadukkaan pelin myötä kyseessä oli todella nautinnollinen kolmituntinen.

Mäkinen loi tunnelmaa ja Nieminen täydensi hyvillä pelitapaan sekä edistyneisiin tilastoihiin keskittyneillä nostoilla. Vähemmän tyhjää puhetta, enemmän peliin liittyvää sisältöä. Kaikkia karvaukseen ja ansapelaamiseen liittyviä nyansseja nostettiin sopivasti. Nieminen luki peliä ammattivalmentajan taidolla, mutta ymmärrettävästi.

Olipa eräs kohokohdista jopa journalismia lähentyvää hyvää perspektiiviä ja tiedonvälitystä. Kun Jacob Trouba taklasi rajusti Timo Meieria, totesi Nieminen ensimmäisenä NHL:n palanneen tuolla taklauksella "20 vuotta taaksepäin". Scott Stevens mainittiin − oiva vertauskohta ja taustoitus. Analysoitiin video ja todettiin pääosuma.

Tämän jälkeen kaksikko kuitenkin osasi kertoa katsojalle, mitä jäähyn kannalta asiassa katsotaan; NHL on tehnyt valinnan siitä, että ensisijaisen kontaktin (pää) sijaan katsotaan sitä, ovatko kädet alhaalla vai ylhäällä. Lopuksi mainittiin taklattavan vastuun olevan nimenomaan NHL:n näkökulma, ei ruvettu kouluttamaan mahdollisen aivovamman saanutta Meieria.

Eli kiteytetysti kehystettiin täysin nappiin miten asiat ovat, ilman rumaan tekoon liitettäviä imeltäviä selityksiä. Sitä kuinka pelaaja ei varmasti tarkoittanut, tai varsinkaan läksytetty ruman taklauksen uhria − kiekkokeskustelussa tätä epäolennaisuutta kuullaan ihan tarpeeksi.

Vain yksi Mäkisen heitto jäi kummastuttamaan. Rangers ei ollut todennäköisyyksillä mitattuna edes kyseisen ottelusarjan suosikki, mutta Mäkinen puhui joukkueesta mestarisuosikkina. Tämä oli toisaalta vain kauneusvirhe ja olematon yksityiskohta.

Yhden asian voin luvata: jos Viasatin kevät jatkuu tällä tasolla loppuun asti, en hamuile kaukosäätimestäni Yle-nappia tai englanninkielistä selostusta.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös