Mielipide

VÄRITYSKIRJA: TPS ja 30 miljoonaa syytä olla turkulaisille merkityksellinen

LIIGA / Kolumni
TPS julkaisi tällä viikolla uuden strategiansa. Se tavoittelee yhteiskunnallisesti merkityksellistä asemaa, mutta tähtääkö turkulaisseura parantamaan maailmaa vai omaa asemaansa. Aiemmin värittelin pukukopin nurkassa, nykyään pääosin sohvan nurkasta.

TPS:n uudessa strategiassa on tavoitteena olla yhteiskunnallisesti merkityksellinen seura, jolla on tärkeä paikka aurajokivartisten elämissä.  

Pääomistaja Ilkka Paananen ei kertonut kumman puolen väkeä hän tarkoitti. 

− Huippu-urheilu ei Suomessa elätä huippu-urheilua, tunnelmoi Paananen strategian julkistustilaisuudessa.

Seura pyrkii olemaan yhteiskunnallisesti vaikuttava ja strategiassa tuotiin esille, kuinka TPS on tärkeä seura turkulaisille ja Turulle. Sellaiset arvot kuin yhteisöllisyys ja vastuullisuus vilahtelivat puheessa.

Ajatuksessa on paluu juurille. Urheiluseurojen juuret ovat juuri ylevissä arvoissa. Ne vain tuppaavat unohtumaan, kun nykyään ekonomistien puheissa merkityksellisiä ovat luvut, jotka jäävät viivan alle.

Ajassa ei tarvitse mennä kuin puoli vuosisataa taaksepäin niin duunarit eivät pelanneet herrojen joukkueissa, eikä ainakaan päinvastoin. Arvot olivat urheilun kovaa ydintä yhdessä rehdin kilpailun kanssa.

Urheilu ja yhteiskunta eivät ole irrallisia. Suomi juostiin maailman kartalle Kolehmaisen ja Nurmen johdolla Virenin kaatuillessa perässä. Lamasta Suomen nosti maailmanmestaruus. Ei enää vituttanut niin paljon! Vuoden 1995 joukkue oli merkityksellinen aika monelle suomalaiselle.

Harry Harkimo taisi miettiä enemmän numeroita kuin yhteiskunnallisia seurauksia siirtäessään joukkueensa pelaamaan piikkilankademokratiaan, jonka pehmeänä astalona toimii nyt Suomi-kiekon entinen kruununjalokivi. Samalla meni pesuveden mukana suuri jokerikannattajien yhteisö. Vähän sääli.

Paananen ja Mikko Kodisoja ovat laittaneet omaa rahaa kiinni TPS:n siinä määrin, että  lähtökohta on selvä: legendaarinen mustavalkoinen seura ei ole heille vain bisnestä.  

Toistaiseksi turkulaisseuran johdon puheet ovat vain sanoja ilman tekoja. Uuden strategian arvot ovat olleet aika kaukana vaikkapa siitä, miten on seura toimi kapteeni Lauri Korpikosken kanssa. Korpikoski jätti tahran, joka ei helpolla unohdu, vaikka yrittäisi millaisella valkopesulla. C:n voi photoshopata, mutta muistoja ei.

Virkistävää ja viisastakin on se, että Turussa TPS:ää ei nähdä rahantekokoneena. Sitä Paananen lienee tarkoittanut, kun sanoi, että huippu-urheilu ei elätä huippu-urheilua. Kaikki viittaa siihen, että joko joku konsultti on puhunut erittäin viisaita tai turkulaisseuran johdossa on älliä. 

Miljoonia tehdään harvemmin ilman älliä. Lottomiljonäärienkin pitää osata numerot ainakin neljäänkymmeneen.

Arvot ovat urheilussa tärkeitä. Ville Peltonen hämmästytti kaikkia, kun ei nykyisen pestinsä alkajaisiksi puhunut laitojen kolinasta tai viivelähdöistä kysyttäessä hänen joukkueensa pelitavasta. Peltonen puhui HIFK:n arvoista. 

Hyökkäyksiinlähdöt ovat rullailleet viiveellä ja viiveettä niin hyvin, että IFK löytyy sarjan piikistä. HIFK:n tilanne on siinä suhteessa erilainen, että Peltonen vie arvoja päivät pääksytysten jään tasalle. TPS aloittaa arvojen valuttamisen ylhäältä alaspäin.

Aika näyttää, onko sanat vain tahroja paperilla vai jotain oikeasti merkityksellistä turkulaisille ja suomalaiselle kiekolle.

Tai sitten uusi strategia on ytimeltään konsulttien  jargonia. Siinä todellisuudessa oikea syy TPS:n merkityksellisyyden korostamisessa on se, että firma tarvitsee Turun kaupungilta kipeästi 30 miljoonaa euroa rahaa uuteen keskusta-areenaan. Vanha pyhättö Raision rajalla on kuulemma turhan syrjässä. 

− Ei pal mittää, sanoisi turkulainen veronmaksaja.

Turun kaupunki on nihkeillyt rahoittaakseen uutta elämyskeskusta, jossa voi katsoa illalla lätkää ja nauttia elämyksistä ja syödä aamulla hotelliaamiaista. Syy nihkeyteen voi olla se, että kaupungin talous on jo valmiiksi reilusti pakkasen puolella vuodesta toiseen.

Aika näyttää, onko kyse numeroista, ja onko puhe arvoista vain sanoja. Ainakin TPS-johdolla on 30 miljoonaa syytä tehdä seurasta merkityksellinen turkulaisille molemmilla puolilla jokea.

Värityskirja on toimittelija Petri Lajusen ajankohtaisiin aiheisiin tarttuva pakina.

» Lähetä palautetta toimitukselle