Mielipide

VÄRITYSKIRJA: Pasilan nainen ja maailman paras varaykkösmaalivahti

LIIGA, MAAJOUKKUE, Naisten Liiga, Muut Sarjat / Kolumni
Meno suomalaisessa jääkiekossa on tällä viikolla ollut kuin yleisessä saunassa. On siis puhuttu pääosin naisista. Saipa suomalainen jääkiekkokeskustelu uuden uudissanankin, joka on varaykkösmaalivahti.

Nyt ei voida puhua enää viisikosta, nyt pitää puhua kuusikosta. Suomalaisen päätöksenteon huipulla on kuusi naista. Viimeisin heistä on Kati Kivimäki, joka on Liigan uusi toimitusjohtaja.

Liigan johtoon löytyi nainen Pasilan ostarilta. Maantieteellisesti valinta oli erittäin osuva. Uudella toimitusjohtajalle on näkemystä suomalaisesta huippukiekkoilusta. Pasilasta on suora näköyhteys Hartwall Areenaan.

Vanha lätkäjätkä minussa epäili nimitystä. Ah, olen juuri sellainen lätkäjätkä, joita nykyään on niin muodikasta dissata. Tarustoissa kuljemme hampaattomina nyrkkisankareina, olemme reliikkejä, jotka kuuluisi kuopata Mariaanien hautaan.

No, tämä lätkäjätkä minussa mietti, josko Liiga sai nyt ihan ikioman kukkahattutädin, joka sormeaan heristellen tuomitsee jokaisen taklauksen ja ylilyönnin.

Mutta sitten luin uutisen Liigan nettisivuilta. Sieltä old-versiosta. Nettisivuista on olemassa toinenkin versio. Se on uudempi ja hienompi ulkonäöltään. Ongelmana on vain, että uudet sivut eivät oikein toimi. Liigalla on siis yhden toimivan sijaan kaksi toimimatonta nettisivua. 

Jonkinlainen saavutus sekin. 

Kati Kivimäen erikoisalaa ei ole suinkaan urheilu, vaan brändien rakentaminen ja digitaalinen markkinointi. Yllä olevan huomioiden Kivimäki kuulostaa muuten ihan loogiselta valinnalta. Se, että ymmärtää lajista nimeltä jääkiekosta pelinä ei välttämättä tarkoita, että ei ymmärtäisi jääkiekosta bisneksenä. 

Liigaseuroissakin moiset roolit ovat usein erotettu toisistaan. 

Jääkiekkomaajoukkueet nimesivät joukkueensa olympialaisiin. Kaksi oli kuitenkin joukosta poissa. Rasmus Ristolaista ja Noora Rätyä ei nimetty Pekingiin matkaavaan joukkueeseen.

Naisleijonissa on kuitenkin ollut meneillään ihan omat Kauniit ja rohkeat. Pasi Mustonen on vetänyt herneen sieraimeen Rädyn toiminnasta ja ei valinnut Rätyä olympialaisiin. Iso osa suomalaisista joukkoviestimistä ja osa pelaajista veti tästä vuorostaan herneet nenäänsä.

Syyksi on arvailtu vaikka ja mitä. Yhtenä on esitetty sitä, kuinka Räty on huono joukkuepelaaja. Jos syy olisi edellä mainittu, olisihan se jollain tasolla ymmärrettävää. Mutta samaan aikaan Mustonen maalasi itsensä nurkkaan höpisemällä Rädyn olevan kotiin jäävä ykkösvaramaalivahti.

Tällaista termiä ei jääkiekossa ole ennen ollutkaan. Sen sijaan varaluistimet ja varaluistinten varaluistimet ovat sitäkin tutummat. Se tarina ei päättynyt kovin ruusuisesti. Lisää asiasta voi kysyä Hannu Jortikalta tai Arto Tukiolta.

Mutta kiharaiseksi tilanne menee, jos tämän hetkinen ykköstorjuja Anni Keisala nappaa itselleen nuhan tai venyttää spagaatissa nivuset kipeiksi. Soitetaanko silloin varaykkösmaalivahti Rädylle? 

Vai ovatko joukkueeseen jo ilmoitetut Meeri Räisänen tai Eveliina Mäkinen käytettävissä? Nythän tämä kaksikko on lähdössä julkisesti ilmoitetulle turistireissulle nauttimaan kiinalaisesta koronakaranteenista.

Jukka Jalonen sen sijaan ei aiheuttanut kohuja valinnoillaan. NHL:n jättäytyminen omaehtoisesti pois olympialaisista jeesasi Jalosta sen verran, ettei hänen tarvinnut harmaantua, eikä kenenkään harmistua Rasmus Ristolaisen takia. Jalopeurat saavat varsin kilpailukykyisen nipun Kiinaan.  

Puhetta on maajoukkueen valinnoista syntynyt kuin maanantain Hesarista tai harmaasta arjesta. Ei lainkaan. 

Vaihtoehtoja on kaksi: Pekingin olympialaiset ei kiinnosta ketään tai Jukka Jalosella on työrauha.

Kyse on varmaan vähän molemmista. Jalonen on tuonut arvokisoista mitaleita tehtaantakuulla ja näihinkin kisoihin Suomi ja Jalonen voivat lähteä mitalinkiilto silmissä. Toisaalta pahimpaan olympiakuumeeseen paras lääke oli se, etteivät NHL-pelaajat ole mukana karkeloissa.

Suuri sääli jääkiekon, Suomen ja Jalosen kannalta. Mutta Jalonen on hyvä esimerkki sekä Mustoselle että Kivimäelle, kun hoidat hommasi tarpeeksi hyvin niin kukaan ei valita.

Ja Jalonen ei muuten nimennyt joukkueeseen yhtäkään kotiinjäävää varaykkösmaalivahtia.

Värityskirja on toimittelija Petri Lajusen kerran viikossa ilmestyvä pakina.

» Lähetä palautetta toimitukselle