Mielipide

VÄRITYSKIRJA: Nukketeatterin narri tanssii ripaskaa Pasilassa

KHL / Kolumni
Jääkiekko on viime päivinä ollut sivuosassa, kun Venäjä on vienyt rautaa Ukrainan rajalle. Suomessa on oltu huolissaan, mutta Pasilassa sen sijaan ei ole syytä huoleen. Siellä pelataan jatkossakin jääkiekkoa YYA-sopimuksen hengessä.

Hyvät näytelmät vaativat aina hahmoja, jotka itkettävät ja naurattavat. Maailmankirjallisuus ja näytelmät ovat pullollaan surullisen hahmon ritareja. Yksi sellainen on narri, jolla on paikkansa niin komediassa kuin tragediassakin. Vuodesta 2014 asti Pasilassa on ollut käynnissä nukketeatteriesitys, jossa yleisö ei ole tiennyt itkeä vaiko nauraa. Narrin osaa ei ole tarvinnut arvuutella.

Entinen Suomen Venäjän suurlähettiläs Rene Nyberg kuvaili A-studiossa Suomen suhdetta itänaapuriinsa mielenkiintoiseksi. Jokerien suhde Venäjään on vielä mielenkiintoisempi. Tämä on ymmärrettävää, kun joukkue pelaa ulkojäsenenä maan pääsarjassa. 

Jokerit julkaisi tiistaina varsin ytimekkään tiedotteen, jossa seura irtisanoi itsensä politiikasta. Pasilan nukketeatterissa siis balalaikka soi ja pelaajat tanssivat ripaskaa juuri niin pitkään kuin nukkemestari vaatii. 

Jokerit lupasi seurata tilannetta tarkasti ja noudattaa harmillisia pakotteita tinkimättömästi. Seura on sitä mieltä, että urheilu ja politiikka eivät kulje käsi kädessä. Helsingin Jokerit on raikas tuulahdus suoraan kylmän sodan Suomesta. Silloin sitä kutsuttiin suomettumiseksi.

Gennadi Timtšenko on MVP kaikilla mahdollisilla pakotelistoilla. Hän omistaa puolet hallista, jossa Jokerit pelaa, mutta tämä ei liene este pelaamiselle. Ylelle seura ilmoitti, että heillä on sitova sopimus sarjan kanssa. Sarjan suurimmalle tukijalle sen sijaan edes kansainvälisesti tunnustetut rajat eivät ole sitovia sopimuksia.

Jari Kurri omistaa seurasta 60 prosenttia, mutta seuran rahoituskuviot ovat värikkäät. Seuran rahoituksen satuillaan tulevan Harjavallasta, vaikka kirstun päällä saattaa istua juuri edellä mainittu pakotelistojen pörssikärki.

Suomettuminen oli syvään kumartamista Neuvostoliittoon päin. Kun Jokerit kumartaa syvään Kremlin suuntaan, seura pyllistää faneilleen, kotimaiselle jääkiekkoilulle ja lopulta koko Suomelle. Jokerien johtohenkilöt ovatkin olleet seuran KHL-taipaleen aikana varsinaisia sanaseppoja selitellessään seuran suhdetta piikkilankademokratiaan. 

Nyt tosin taisivat loppua sanat kesken. 

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös