Mielipide

Useat vammat söivät Aaron Ekbladin suoritustasoa – lajin edun mukaista olisi lopettaa ihmisten terveydellä leikkiminen

NHL / Kolumni
Florida Panthers peluutti finaaleissa useita pelaajia, joilla oli vakavia fyysisiä vammoja. Pelaajien terveys on syytä laittaa etusijalle siksi, koska pelillinen hyöty joukkueelle on kyseenalainen.

Jalan murtuma, kahdesti sijoiltaan mennyt olkapää, vatsalihasten repeämä – näiden vammojen kanssa Florida Panthersin kärkipuolustaja Aaron Ekblad pelasi pudotuspeleissä. Panthers-hyökkääjistä Matthew Tkachukin rintalasta murtui neljännessä finaalissa eikä hän pystynyt enää itse pukemaan varusteita ylleen.

Sitten on vielä puolustaja Radko Gudasin nilkkavamma, joka Panthers-päävalmentaja Paul Mauricen mukaan yleensä vaatii neljästä kuuteen viikkoa lepoa. Tšekkipuolustajan kohdalla huilia kertyi vain erän verran, minkä mainitseminen Yle Urheilun toimittaja Tommi Seppälän mukaan sai konkarivalmentajalle aikaan pienen virneen.

Olen kirjoittanut näistä loukkaantuneina pelaavista mukasotureista ennenkin ja tyydyn tällä kertaa toteamaan vain, että terveydellään leikkiminen on typerää ja pahimmillaan hengenvaarallista.

Sen sijaan näiden kauden päätyttyä julki tulleiden loukkaantumistietojen valossa on syytä kyseenalaistaa Ekbladin ja Gudasin hyöty joukkueelleen.

sekä pelaajan että joukkueen hyötyminen loukkaantuneena pelaamisesta on vähintään kyseenalaista, niin olisi lajin edun mukaista lopettaa tämä ihmisten terveydellä leikkiminen.

Ekblad sai finaaleissa Panthers-puolustajista kolmanneksi eniten peliaikaa ja oli finaaleissa maaliodottamalla arvioituna yksi sarjan huonoimpia puolustajia. Erityisesti hyökkäyssuuntaan seuran ylivoimaisesti kalleimman puolustajan suoritustaso oli heikko.

Gudas oli peliajalla mitattuna marginaalipuolustaja, mutta vähäisen peliaikansa kovaotteinen tšekkiläinen käytti huonosti. Häntä vastaan Vegas Golden Knights loi peliaikaan suhteutettuna eniten maaliodottamaa ja laukaisu-uhkaa.

Finaaleissa Panthers-puolustuksen kärkikuusikon ulkopuolelta Casey Fitzgerald pelasi yhden ottelun, toinen pudotuspeliottelu tuli Boston Bruinsia vastaan. Runkosarjassa 20 ottelua pelannut Matt Kiersted ei enää pudotuspeleissä Panthersissa vastuuta saanut, vaikka yhdysvaltalaisella olisi ollut pelituntumaa AHL:n pudotuspelien myötä.

Panthersin puolustus oli kapea ja toisaalta runkosarjan aikana hitsaantunut kiinteiksi pareiksi. Joukkue myös taisteli runkosarjan viime metreille asti pudotuspelipaikasta, joten parhaiden pelaajien peluuttaminen oli ymmärrettävää.

Kolikon kääntöpuoli oli kuitenkin vajaakuntoisten puolustajien vajaa suoritus.

Ekbladin kohdalla ero runkosarjan ja pudotuspelien välillä oli merkittävä, mutta myös Gudasin puolustuspelaaminen oli runkosarjassa parempaa. Toki myös pelin vaade ja painetila kasvavat ratkaisupeleihin siirryttäessä, mutta väistämättä fyysiset vammat heikentävät pelaajan suoritusta.

Runsas kipulääkkeiden käyttö pelaajan saamiseksi edes säälliseen pelikuntoon voi lisäksi aiheuttaa muita terveysongelmia, kuten riippuvuutta ja suoliston tulehduksia. Ihmeparanemisia ei lääkkeilläkään saada aikaan, minkä Ekbladin romahtanut suoritustaso pudotuspeleissä osoitti.

Koska sekä pelaajan että joukkueen hyötyminen loukkaantuneena pelaamisesta on vähintään kyseenalaista, olisi koko lajin edun mukaista lopettaa tämä ihmisten terveydellä leikkiminen.

Ja aivan ensimmäiseksi pitää lopettaa leveily sillä, kuka on pelannut kuinka pahojen vammojen kanssa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös