Mielipide

Upea NHL-finaali ihastutti, mutta suomalainen tv-tuote petti nyt kahdella kanavalla

NHL / Kolumni
NHL:n finaaliavausta saatiin seurata Suomessa peräti kahdelta kanavalta. Valitettavasti ensimmäisestä pelistä jäi käteen lähinnä fanipoikamaista tunnelmaa, kun Yleltä puuttui oikea asiantuntija ja Viaplay luopui toimivasta studiostaan.

Stanley Cupin finaalipelejä saa herkutella Suomessa nyt laajemmalla katsojapohjalla kuin yleensä, kun oikeuksia hallinnoivan Viaplayn lisäksi Yle osti talvella pienen määrän kauden peleistä loppukaudeksi näkyviin. Finaaleissa nähtävää riittää siis verorahoitteisellakin ilmaiskanavalla.

Tilanteen luulisi olevan katsojan kannalta ihanteellinen. Laadukasta urheiluohjelmaa NHL:n tärkeimmistä peleistä kahdella kanavalla.

Vaan ei ole. Avauspelien perusteella kummankaan vaihtoehdon tuote ei pärjännyt edes itselleen. Pettymyksiä nähtiin kahdella kanavalla.

Ylen versiossa peliä selostava Simo Leinonen selviää urakoistaan kohtuullisesti, mutta kanavan vakioäänenä hän ei ole noussut kansan suureen suosioon vuosien varrella. Kommentaattorina jälleen kuultu Kimmo Kuhta on herättänyt Ylen vakioasiantuntijana ihmetystä jo vuosia. Kun sisältö on hänelle tutummalle Liiga-puolellekin ohutta ja kaverimaista jargonia, miten ihmeessä Kuhta voidaan kutsua NHL-peleihin? Sietämätöntä höttöä.

Erätauolla siirryttiin paikan päälle. Lisää ihmetystä. Jutunaiheita kirjoituksiinsa hyvin haistava Tommi Seppälä ei varsinaisesti loista äänityössä. Hänen aisaparinaan kuultiin Ismo Lehkosta, joka kuuluu Suomen intohimoisimpiin ja myös parhaisiin NHL-kommentaattoreihin, mutta journalistisesti valinta on erikoinen.

Lehkonen osaa sisällöllisesti kritisoida myös Artturi Lehkosta, mutta että sarjassa nähtävän pelaajan isä on vakioasiantuntijana − voisitteko kuvitella tämän onnistuvan missään muualla?

Edesmennyt Walter Gretzky kommentoimassa nuoren Waynen ja Kingsin otteita pudotuspelisarjan ajan? Glen Kamaran äiti analysoimassa poikansa pelejä jokaisessa EM-ottelussa? Eero Heinäluoma analysoimassa Eveliina Heinäluoman onnistumista hallitusneuvotteluissa, pari viikkoa? Kansainvälisen laulukilpailun finaaliviikko?

Asiantuntemusta Ismolla on enemmän kuin valtaosalla lätkäväkeä, mutta kun sukulaisuutta ei aina edes mainita, ollaan nimenomaan journalistisesti heikoilla.

Toisesta laadukkaasta asiasta pääsemme Viaplayn tämänkertaiseen mahalaskuun. Kun aiempina vuosina aavistuksen laiskoja studioita tuottanut Viaplay on kuluneen kauden aikana saanut ryhtiä muunmuassa uteliaan Tuomas Melingin isännöimänä, niin finaalitoteutuksen valinta on avauspelin perusteella askel taaksepäin.

kaksikon tuottama selostus ja analyysi meni fanipoikamaiseksi intoiluksi ja nollapuheen puolelle.

Studio-osuus on jätetty pois molemmilla kanavilla. Viaplayllä Suomen todennäköisesti paras säännöllisesti tv:ssä nähtävä NHL-asiantuntija Ville Nieminen on lähetetty Antti Mäkisen kanssa paikan päälle.

Ratkaisussa on tietysti tunnelman kuvailun kannalta etunsa. Oli hallin laulua ja huutoa, jolle kaksikko pari kertaa malttoi antaa tilaakin. Asetelman kritisointi kuulostaa ilonpilaamiselta.

Käytännössä tämä oli kuitenkin sisällöstä pois. Mäkisen seurassa, hallilla paikan päällä, Niemisenkin lataus meni yli, ja kaksikon tuottama selostus ja analyysi meni fanipoikamaiseksi intoiluksi ja nollapuheen puolelle. "Näitä maaleja Lightning haluaa tehdä" − on siis maaleja, joita Lightning ei halua tehdä?

Kuten sanottu, Nieminen on parhaimmillaan yliveto, mutta ilmeisesti hän tarvitsee maltillisemman studioympäristön ja oikean kysyjän tuottaakseen normaalisti viikottain kuultavaa ykkösketjun tasoista sisältöä pelaajista ja pelitavoista.

Mäkisen ongelmat ovat tutut. "Kun voitot ovat linjassa," toisti Nieminen tänään aiemmin Mäkiseltä kuultua epäloogista kieltä.

Tunnelmanluojana hän on suosittu ja Suomen kärkeä, mutta pelin sisältö jää usein toissijaiseksi. Paikoittain karmea puhuttu suomi englannista tarttuneen sanajärjestyksen kera ja sanonta-anglismit eivät saisi olla vakiosisältöä. Selostajan täytyy edes pyrkiä vahvaan suomeen ilmaisussaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös