Mielipide

Unohtakaa kohut – Naisleijonien parantunut ryhmähenki näkyy kotikatsomoihin

MAAJOUKKUE / Kolumni
Naisleijonien uutisointi on pyörinyt kohujen ympärillä. Tämä on vaikuttanut joukkuehenkeen, vaikka kukaan pelaajista ei sitä ole medialle ääneen todennut. Peliesitykset ovat puhuneet puolestaan. Nyt tilanne on eri. Pelaajat puhaltavat yhteen hiileen ja nauttivat yhdessä olemisesta.

Naisleijonat teki MM-kisojen alkulohkossaan sen, mitä pitikin. Joukkue päätti lohkon kärkisijaan ja kohtaa puolivälierässä A-lohkon kolmanneksi sijoittuvan joukkueen, joka selviää myöhemmin.

Vaikka B-lohkon joukkueiden taso ei ole niin kova kuin A-lohkossa, on Suomen ensimmäinen sija merkittävä saavutus kisamatkalla. Ensinnäkin siksi, että pelit oli voitettava välttääkseen pohjoisamerikkalaiset joukkueet puolivälierissä mutta myös siksi, että joukkueen peli-ilme on tehnyt radikaalin muutoksen edellisiin kisoihin verrattuna.

Naisleijonien joukkue on päätynyt uutisiin parin viime vuoden aikana enemmän kohujen kuin pelisuoritusten vuoksi. Kukaan pelaajista ei ole myöntänyt kohujen vaikuttavan pelaamiseen tai ryhmähenkeen, mutta pelisuoritusten perusteella uskaltaisin olla eri mieltä.

Tanskan kisoissa Suomen esitykset olivat kamalaa katsottavaa, peli oli tahmeaa ja väkisin yrittämistä. Pelistä ja vaihdosta toiseen pelaajat tekivät huonoja ratkaisuja, mitkä aiheuttivat vaaratilanteita omassa päässä. Jokaisesta näki, että pää ei pysy mukana jäällä.

Katastrofikisojen jälkeen Naisleijoniin saatiin lisää uutta verta ja vastaavasti muutama kokenut kävijä jäi ulos maajoukkueesta. Päävalmentaja Juuso Toivola mainitsi kauden aikana haluavansa sitoutuneen ja heittäytyvän joukkueen. Sellaisen, joka menee yhdessä kohti yhteisesti asetettua päämäärää.

Kanadan kisoissa ryhmähengen parantuminen on näkynyt kotikatsomoon asti. Sen lisäksi, että peli on vapautuneempaa, ovat erilaiset pelaajahaastattelut kertoneet samaa virttä. Suomi oli Ruotsia vastaan kahden maalin tappioasemassa kahden erän jälkeen, mutta iski viimeisessä erässä tylysti neljä maalia. Tuollainen nousu ei olisi onnistunut edellisissä kisoissa.

Kokeneemmilla pelaajilla pää pysyy pelissä paremmin mukana silloinkin, kun ulkopuolelta tulee miljoona syytä häiritsemään keskittymistä. Nuoremmilla pelaajilla se on haastavampaa, mutta tässä nousee esiin ryhmähengen merkitys. Vaikeissakin tilanteissa yhteen hiileen puhaltaminen auttaa keskittymään peliin.

Ei tukeva puutalokaan jaksa kannatella itseään, jos tuhoeläimet pääsevät valloilleen.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös