Mielipide

Unohtakaa Victor Hedman! Norris Trophy kuuluu Adam Foxille

NHL / Kolumni
Tampa Bay Lightningin tähtipuolustaja Victor Hedman häviää pelillisen vertailun Adam Foxille eikä ansaitse parhaan puolustajan palkintoa vanhoilla meriiteillä.

New York Rangersin Adam Fox haastaa Norris Trophy -kilvassa maailman parhaana pidetyn puolustajan, Tampa Bay Lightningin Victor Hedmanin. Onko pudotuspelien ulkopuolelle jääneellä nuorukaisella mitään saumaa suurta mestarisuosikkia vastaan?

Runkosarjan loppupuolella vertailu näytti tältä. Fox hävisi viime metreillä puolustajien pistepörssin voiton Edmonton Oilersin Tyson Barrielle, mutta muutoin vertailu täsmää. Hedman pelaa yhdessä NHL:n parhaista joukkueista, mutta ei ole laukaisuhallinnalla tai maaliodottamalla arvioituna edes Lightningin paras puolustaja.

Foxin panos hyökkäyssuuntaan oli merkittävä.
Kuva © HockeyViz
Ykköspuolustajan puuttuminen teki hyökkäyspelistä aseettomamman.
Kuva © HockeyViz

Fox sen sijaan oli Rangersin vaikeassa kaudessa kirkkain valopilkku: 23-vuotias yhdysvaltalainen oli joukkueensa ykkönen sekä hyökkäys- että puolustussuuntaan ja niin tasakentällisin kuin ylivoimalla.

Ylivoima oli Foxin erikoisalaa.
Kuva © HockeyViz
Ilman Foxia Rangersin ylivoimapeli oli vaikeuksissa.
Kuva © HockeyViz

Hedmanin kykyjä ei käy kiistäminen, mutta Lightningin tasoisessa joukkueessa on helpompi operoida kovalla tasolla kuin Rangersissa – mikä jo itsessään kallistaa vaakaa Foxin puoleen. Lisäksi Hedman säästyy kohtaamasta vaikeimpia vastustaja, Fox puolestaan pelaa säännöllisesti koko NHL:n parhaita pelaajia vastaan.

Puolustussuuntaan Foxin merkitys jopa korostuu.
Kuva © HockeyViz
Ilman ykköspuolustajaansa Rangers päästi vastustajan toistuvasti parhaalle maalintekosektorille.
Ilman ykköspuolustajaansa Rangers päästi vastustajan toistuvasti parhaalle maalintekosektorille.
Kuva © HockeyViz

Kaikesta tästä huolimatta, Fox suoriutui tämän kauden runkosarjassa Hedmania paremmin ja toisin kuin Hedman, hän teki omalla pelillään joukkueestaan paremman.

Hedman pelasi totutun laadukkaasti...
Kuva © HockeyViz
Mutta Ilman Hedmania Lightningin hyökkäyspeli oli vaarallisempaa.
Kuva © HockeyViz

30-vuotias ruotsalainen voitti Norris Trophyn kauden 2017–18 päätteeksi ja viime kaudella Stanley Cupin lisäksi Conn Smythe Trophyn pudotuspelien parhaana pelaajana.

Ruotsalaistähden puolustaminen oli sinänsä laadukasta.
Kuva © HockeyViz
Hedmanin ollessa pois jäältä Lightning puolusti parasta maalintekosektoria paremmin kuin ruotsalaisen kanssa.
Kuva © HockeyViz

Kiekkokeskusteluissa muistutetaan toistuvasti, että ratkaisupeleissä eivät vanhat meriitit paina – joten nimi ja maine eivät saisi olla ratkaisevia palkintovalinnoissa. Eikä kestävä argumentti ole sekään, että Hedmanin Lightning ylsi pudotuspeleihin, ja Foxin edustama Rangers ei.

Lightning on kiistatta parempi joukkue kuin Rangers, mutta yhtä kiistatta Fox oli tällä kaudella parempi puolustaja kuin Hedman.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös